Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Група около 28-годишен бизнесмен раздава 1 милиард долара кредити на офшорки и свързани фирми

Ограбват банките в Молдова също както в България по времето на Жан Виденов и това предизвика масови протести.
Въпреки оставката на премиера Валерий Стрелец през есента политическата криза продължава.
Молдовската опозиция настоява за провеждане на предсрочни избори най-късно до април. Тя заплаши, че ще премине към гражданско неподчинение, ако властите не анулират гласуването на новоизбрания кабинет на премиера Павел Филип и не направят други искани отстъпки.
“Даваме им три дни - до четвъртък вечерта, за да започнат да изпълняват нашите искания. В противен случай ще блокираме международните трасета, вероятно гарата и летището в Кишинев”, каза пред ТАСС Игор Додон, лидер на Партията на социалистите в Молдова (ПСРМ). Той подчертава, че за да излезе страната от политическата и икономическата криза, трябва да се освободи от олигархичната власт начело с човека в сянка от Демократичната партия Владимир Плахотнюк.
Той е бивш комунист, станал демократ и богаташ, с чието име в страната се свързва контролът над съдебната система и силовите структури.
“Мястото на Плахотнюк е в затвора!” Под този лозунг се обединяват хора с различни националности и политически възгледи. Търпението на народа има граници”, заяви и лидерът на другата опозиционна сила - Наша партия, Ренато Усатий. Опозицията обяви и създаване на Комитет за национално спасение, който
ще ръководи
“освобождението
на страната”
В тази организация ще влязат представители на гражданското общество и опозиционните партии. В декларацията на опозицията има и искане за регистрация на партията “Платформа DA”, документите за която са били отхвърлени от Министерството на правосъдието. Ренато Усатий заяви, че ще бъде създаден “народен трибунал”, който скоро ще започне да съди сегашните “престъпници във властта”.
Опозицията иска да се върнат откраднатите пари от банките, които са оформени като държавен дълг, да започне реално реформиране на институциите и да има независимост на медиите. По време на протестите колона на опозицията блокира един от булевардите в Кишинев за час, докато други демонстранти тръгнаха към сградите, в които са “олигарсите и тези, които отстояват техните интереси: Конституционният съд, Генералната прокуратура и Националният център по борба с корупцията”.
Вълненията, които обхващат отново Молдова, са организирани от гражданската платформа DA (“Достойнство и справедливост”), която протестира от пролетта на миналата година първоначално срещу ограбването на около 1 млрд. долара от три търговски банки с “мълчаливото съгласие на властта”.
От 6 септември 2015 г. движението е в безсрочни протестни действия и сега клати властта на демократите в Кишинев заедно с двете проруски партии - партията на социалистите и Наша партия.
Общественият канал TV Moldova 1 предаде пряко протеста пред парламента на 20 януари, когато бе гласуван нов кабинет. Демонстрантите нахлуха в парламента и тичаха по етажите етажите, а след това част от тях напуснаха сградата.
Депутатите бяха
евакуирани
Полицаите си сложиха противогази, а протестиращите започнаха да използват газови спрейове. В интернет се е появил запис, на който според журналисти се вижда, че полицаи в кожуси бият протестиращи.
По-късно стана ясно, че парламентът с 57 от 101 гласа е одобрил кабинета и програмата за реформи на Павел Филип, а президентът Николае Тимофти е издал указ.
“В парламента бе извършено беззаконие. Незаконно създаденото парламентарно мнозинство утвърди нелегитимно правителство, без дори да се запознае с програмата му” заяви депутатът социалист Влад Батринча.
На новия премиер се наложи да огласи състава на правителството си от заседателната зала, след като централната трибуна бе блокирана от депутатите от опозиционната Партия на социалистите в Молдова.
“Ако опозицията смята, че сме изпуснали нещо, нека представят документи - отбелязва Андриан Канду, председател на парламента. - Не трябва да се блокират държавни институции, да се призовава към насилие, да се блокира животът в страната. Ние се консултирахме с юристи и не намерихме юридически основания за разпускането на парламента”, добави той. В хода на последните протести са пострадали 15 души, някои от които са в болница.
Пред Великото национално събрание в Кишинев
от декември има
палатков лагер
Повечето от палатките са със знамето на Молдова и на ЕС. Според един от хората в тях те стоят трети месец в лагера. Казват, че вече нямат доверие на нито една партия, както и на опозиционната платформа “Достойнство и справедливост”, която организира миналия септември в Кишинев най-голямата демонстрация в Молдова от времето на движението за независимост в последните години на СССР и имаше 100 хиляди участници.
Причина за напрежението и вълненията е ограбването на три големи банки, от които са взети почти 1 млрд. долара, една шеста от БВП на страната, обясни в. “Франкфуртер алгемайне”. Не е ясно къде са парите, но се знае как са изчезнали благодарение на британска одиторска фирма, която разследва казуса по поръчка на молдовската централна банка.
От доклада й става ясно, че за две години група, оглавявана от 28-годишния скандален бизнесмен Илан Шор, с помощта на подставени фирми и офшорки първоначално получава контрол над банките, а след това започва да
раздава от тях
кредити на фирми,
които се контролират от самия него. Когато става ясен мащабът на аферата и правителството обявява дълговете на тези банки за държавен дълг, Молдова преживява шок. Всички са убедени, че за да осъществи грабежа, Шор е имал свои хора в правителството и националната банка.

Докъде се е разпростряла корупцията в страната, четете в печатното издание на в. "168 часа"