Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ясновидецът защитава в съда феномалните си възможности

И до днес никой не може да каже със сигурност харизматичен ясновидец или изпечен мошеник е бил един от най-известните феномени на XX век - Ерик Ян Ханусен.
Но пророк или шарлатанин, безспорно съдбата на родения на 2 юни 1889 г. като Херман Щайншнайдер австрийски евреин е удивителна. В същото време пророкът е вероятно и единственият евреин, свързан със зараждащото се нацистко движение в Германия през 30-те години на XX век, което в крайна сметка става и причина за трагичната му кончина. Всъщност цялата му биография е изпълнена с противоречия. Едва четиринайсетгодишен той напуснал училище, за да се присъедини към пътуващ цирк.
Баща му бил уредник в синагогата на град Просниц в тогавашната Австро-Унгарска империя, а майка му - неуспяла вариететна танцьорка.
За първи път
демонстрирал необикновената си дарба, докато бил на фронта
по време на Първата световна война. В хода на бойните действия неприятелят отрязал неговото подразделение от доставка на провизии. Най-мъчителна била липсата на вода и войниците бързо започнали да се отчайват. Случката е описана години по-късно от виенския търговец Фриц Холт, който служел заедно с него.
"Бяхме някъде във Фландрия - разказва съказарменикът му. - До този момент всички го смятахме за луд. Беше горещо и умирахме от жажда, защото не бяхме пили и капка вода вече от 36 часа. Тогава Щайншнайдер внезапно посочи една точка на земята и направи малка дупка с петата на ботуша си: "Тук има вода." Макар, както казах, да го смятахме за луд, само като чухме думата "вода", започнахме веднага да копаем и действително попаднахме на естествен извор."
Когато командирите научили за странния случай, го изпратили при генерала, който командвал армията. Той го харесал и го прехвърлил в щаба да забавлява войниците. Ханусен бързо се прочул и за него научил дори и кайзер Вилхелм II, който лично го наградил.
След войната Ханусен отново започнал работа в един малък пътуващ цирк и известно време никой не чул нищо за него.
Но няколко месеца по-късно
први свой собствен спектакъл, който има небивал успех
В него той е менталист - човек способен да предскаже бъдещето на всеки. Обикновено събирал публиката в някоя музикална зала и започвал сеанс.
Неговият биограф Пол Табори е описал един от тях.
"Носеше косата си на безупречна опашка и лицето му беше бяло като тебешир, на чийто фон изпъкваха хлътналите му тъмни очи. Но най-впечатляващи бяха чувствителните му ръце, които протягаше, сякаш за да доминира над зрителите като някакъв магьосник. Но най-поразителен беше ефектът от представлението му върху жените, които явно харесваха арогантността му и великолепното му самочувствие.
"Сега е ваш ред, госпожо", обърна се той към някаква доста противна блондинка. "Нека да кажа нещо за живота ви... Първият ви съпруг е бил убит по време на войната." "Точно така", отговаря тя, напрегната от близостта на ясновидеца. "Вие сте разведена и втори път." "Вярно е." "Третият е загинал в автомобилна катастрофа." “Мисля, че това е достатъчно...", започва да протестира дамата. "Още не съм свършил - отрязва я Ханусен. - Човекът, за когото искате да се омъжите в момента, е с осем години по-млад от вас, но той не желае да се ожените. Вашият четвърти съпруг ще бъде доста по-възрастен от вас. Виждам го - той е нисък, малко пълен и с грижливо подстригана брада. Не, още не сте го срещали, мадам. Мога да ви кажа неговото име, но това не е толкова спешно, нали?"
След малко преминава към друг зрител и познава, че той е учител по математика, но синът му се е провалил по същия предмет... Внезапно светлините угаснаха. Единствено
виолетов прожектор осветява лицето му, което изглежда измъчено и някак зловещо Изведнъж той заговори с дрезгав, задъхан глас: "Преди седем дни... хлебар е бил убит... на "Генсемаркт". Никой не знае кой е убиецът... няма улики... Твърде малко вероятности... твърде много възможности... Дами и господа, всички вие знаете за случая и аз ще го разреша. Сега и тук. Дайте ми малко време да се концентрирам, а утре ще можете да прочетете във вестниците потвърждението."
След кратка пауза:
"Виждам убиеца съвсем ясно. Той е млад, висок и рус. Името му е Валтер. Той не е далеч оттук. Напуснал е града. Виждам сянката му... там, при железопътния насип. Той се изкачва по него и е на релсите. Влакът идва - две светлини. Там е и Валтер." Ханусен извиква силно: "Случи се! Влакът
го премаза!
Убиецът е мъртъв!
Дами и господа, погледнете часовниците си - часът е 9,45. Сравнете това, което ви казвам, с написаното във вестниците утре." След това спокойно обявява кратък антракт.
Нямало аплодисменти, толкова били изумени хората от представлението му.
След завръщането си на сцената Ханусен отива при млада жена: "Вие сте на 22 и сте омъжена за човек, когото не обичате - барон Правиц. Нямате деца, а и не искате да имате. Обичате тениса и танците и имате незаслужена репутация на доста фригидна жена. Прекъснете ме, ако смятате, че нещо греша, баронесо..." "Всичко е наред - отвръща тя скептично. - Детективите ви са си свършили перфектно работата."
"Единственият детектив,
с когото разполагам,
е мозъкът ми."
"Вашият бизнес е човешката глупост, мегаломанията и евтините трикове. Всичко това е просто умение и илюзия за забавление, но нямаше да имам нищо против, ако не претендирахте, че сте феномен", казва тя презрително.
"Нека да ви кажа нещо, госпожо, за да ви докажа, че не съм мошеник", взира се Ханусен в нея, сякаш иска да я хипнотизира. "Погледни ме, баронесо, виждаш ли черната ми мазна коса и пожълтялата от пушене кожа на лицето ми? Представяш ли си да се влюбиш в такъв човек?"
"Ти си луд или пиян!"
"До четири седмици ти ще напуснеш съпруга си и ще станеш моя любовница. Ще ме последваш в Берлин, но нашите дълги щастливи нощи няма да продължат дълго, защото ще имам друга любовница и ще съсипя живота ви, ще ви пратя в ада. Хайде, мадам, побързайте, опитайте да избягате от съдбата си. Желая ви късмет!", казва рязко ясновидецът и бавно се връща на сцената, като оставя разгневената жена да напусне залата.
Случайно или не, баронеса Правиц не след 4 седмици, но след около два месеца, станала негова любовница и действително я сполетяла съдбата, която й предрекъл.
Месец след представлението пък самият Ханусен бил подведен под съдебна отговорност за "печелене на пари с трикове и фалшиви претенции". Въпреки че
делото се гледало в
малкия чешки град
Лайтмериц на Елба,
то предизвикало небивал интерес. Заради дошлите повече от 100 журналисти властите се принудили то да се гледа в най-големия хотел в града. В продължение на три дни, докато четат обвиненията срещу него, ясновидецът изпада в странна летаргия и всички смятат, че се е примирил с изобличението си. Но на четвъртия ден се изправя и влиза в остър конфликт с държавния обвинител. "Казали сте на една стара жена, че синът й е все още жив, въпреки че е изчезнал преди 10 години. Няма никакво доказателство, че това е вярно", обръща се към него прокурорът.
"Не съществува и доказателство за противното", казва невъзмутим пророкът.
"Да, но ти си взел пари за така нареченото си пророчество."
"И на вас ви плащат за така наречените обвинения", отговаря Ханусен.
"Отричаш ли, че си вземал пари за измислените си предсказания за бъдещето?"
"Нищо не отричам."
"Е, - виждаш ли."
"Виждам много добре- прекъснал го Ханусен разгневен. - Аз съм ясновидец. Това е моята професия. Честна професия. Точно като тази на държавния обвинител, само че тя не може да се изучава като юриспруденцията. Ето защо ясновидците са по-малко от прокурорите, макар да не отричам, че би било добре държавните обвинители да са ясновидци."
"Това е измама и
с помощта на науката
ние го доказахме!",
викнал обвинителят.
"Не сте доказали нито един случай на измама от моя страна."
"Един случай?! Ще докажем дузина!"
"Много добре. Позволете ми тогава да предоставя моите доказателства срещу твърденията на прокуратурата. Господин прокурор, имате двеста крони в портфейла си, автобусен билет и неплатена сметка за шивач." Залата избухва в неудържим смях. "В куфарчето на председателя на съда има два сандвича и една книга - "Коментар на наказателното право". Сержантът до вратата е забравил кърпичката си у дома, а съпругата му седи в средата на последния ред. Сержантът има малка кутия за емфие и гребен в джоба си. Три от зъбите на гребена са счупени. Бихте ли проверили това?"
"Това е просто телепатия и няма нищо общо с ясновидството", протестирал прокурорът.
"Така ли? Тогава нека да ви дам друго доказателство - продължава Ханусен. - На жп гарата в Лайтмериц на платформа №2 стои един човек със зелена шапка. Преди 10 минути той е обрал търговска банка. Неговият влак пристига след 4 минути. Откраднатите пари са в куфарчето му и ако действате веднага, все още може да го арестувате."
Ханусен се оказал прав -
заловили банковия обирджия точно на мястото, което посочил
Оправдан е триумфално и в решението си съдът е признал ясновидските му способности, като пренебрегва становищата на научните и медицинските експерти.
След процеса Ханусен се превръща в суперзвезда и най-големите зали в Берлин не могат да поберат желаещите да видят представленията му.

Как ясновидецът прави фаталното пророчество за пожара в Райхстага, което му струва живота, четете в печатното издание на в. "168 часа"