Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворената страна е на 177-о място в света по основни икономически показатели

На 5 януари Северна Корея обяви, че е провела успешен опит с водородна бомба - нещо повече от учудващо за една от най-бедните страни в света.

Пхенян заяви, че нареждането за ядрения опит е дошло по заповед лично на Ким Чен Ун. А при тържественото оповестяване по телевизията говорителката добави, че за КНДР да се откаже от ядрените си оръжия, докато продължава “враждебната политика” на Вашингтон, би било “толкова глупаво, колкото за един

ловец да захвърли

пушката си, когато свиреп вълк идва към него.”

Първоначалните доклади от независими източници казват, че взривът е с мощност от около шест килотона, което е по-малко от бомбите над Хирошима или Нагасаки, и малко или повече подобен на предишните ядрени опити на режима през 2009 и 2013 г. Сред световните лидери на този етап също има консенсус, че е твърде рано да се каже дали се касае за истинска водородна бомба.

Дали наистина Северна Корея е успяла да създаде и да тества водородна бомба, засега не е ясно, но това е четвъртият ѝ ядрен опит и е

грубо нарушение на предупрежденията и на неприятели, и на съюзници, които още преди него заплашиха Пхенян, че ще плати висока цена, ако продължава да развива ядрената си програма. Трите предишни опита през 2006, 2009 и 2013 г. предизвикаха вълна от санкции от ООН. Невъзможността им да обуздаят самозабравилото се правителство на азиатската държава със сигурност ще доведат до по-радикални мерки от страна на страните членки на Съвета за сигурност.

Тестът за предполагаема водородна бомба е “обезпокоителен”, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Това е и "дълбоко дестабилизиращо за регионалната сигурност. Този опит за пореден път нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН въпреки призива на международната общност да прекрати тези действия и представлява тежко нарушение на международните норми срещу ядрените опити. Настоявам КНДР да прекрати всякакви по-нататъшни ядрени дейности и да изпълнява задълженията си за ядрено разоръжаване", каза той.

Поредният ядрен опит хвърля и особено тежко предизвикателство към американския президент Барак Обама, който по време на посещението си в Южна Корея през 2014 г. определи Северна Корея като "държава-парий" и обеща нови санкции, ако Пхенян го провокира с нов тест.

Критиците обаче посочват, че има много малка вероятност санкциите да имат ефект върху нелоялния режим, който отдавна е изпаднал в несъстоятелност.

В тази ситуация реакцията на Китай, който е основен икономически и дипломатически покровител на Северна Корея, ще бъде от ключово значение. Но все пак как е възможно страна, половината от 24-милионното население на която живее в постоянен глад, да влага огромни суми за въоръжаване?
Статистическите данни, доколкото ги има, очертават една доста мрачна картина. Освен мащабните военни разходи причина за нерадостното състояние са и недостатъчните инвестиции и недостигът на оборудване и стоки от първа необходимост.
От дълги години, особено след загубата на търговските си партньори от СИВ,
азиатската държава е на дъното по много основни икономически показатели. Все пак с приблизително 28 млрд. долара в класацията по Брутен вътрешен продукт тя се намира на 112-о място в света, но това едва ли дава реална представа за икономиката . Така сравнявана по останалите макроикономически показатели, КНДР заема незавидното 177-о място в света. Севернокорейският износ се формира главно от минерални суровини, изделия на металургията, оръжие, текстил, както и селскостопанска продукция. Внася петрол, въглища, машини и оборудване и зърно.
Основен търговски
партньор е Китай,
на който се падат 54,9 % от експорта и цели 79,3 % от импорта. Според статистическите данни страната произвежда около 18 мегавата електроенергия при консумация около 15 мгвт, но това не пречи навсякъде в градовете да е тъмно - нещо, което се забелязва и на снимки от Космоса, а токът на населението се спира постоянно.

 С какви парадокси е свързан животът в затворената страна, четете в печатното издание на в. "168 часа"