Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболни агитки от София и от провинцията са били оферирани да участват в безредици при национален протест в четвъртък пред сградата на Народното събрание.

Таква информация е постъпила в МВР, съобщи пред в. “24 часа” главен комисар Христо Терзийски, директор на националната полиция.

Сигналите са постъпили по няколко линии. Първият дошъл от организатора на събитието, който има разрешение за провеждане на протест от 15 до 18 часа пред парламента. Според информация на в. “24 часа”

разрешението е

издадено на

Българския

национален съюз

на Боян Расате

То било за събиране на 1500-2000 души.

Проверка на групи във фейсбук потвърдила опасенията на националистите, че ще има опити за предизвикване на безредици, обясни Терзийски. Допълнително била получена и информация за парично стимулиране на футболните агитки. Според информация от специалните служби

ставало въпрос за

бизнесмени,

които имат

връзки с

футболни клубове и техните агитки. Общото между тях било, че в един или друг момент са имали взаимоотношения с банкера Цветан Василев и мотивите им били политически. Според информацията на службите

безредиците

трябвало да

избухнат

едновременно в

София, Варна и

Пловдив

Правителството също предупреди за евентуални метежи на 28 януари пред парламента. “Организаторите са същите сили, които използваха подобен сценарий през 2013 г.”, каза пред БНТ Севделина Арнаудова, директор на правителствената пресслужба. Според нея се свикват футболни агитки и други хулигански групи с цел дестабилизация на властта.

Полицията е провела разговори с тарторите на агитките и те са били предупредени, че безредици няма да бъдат допуснати. Все пак

в трите големи

града ще има

засилено

присъствие на

жандармерия и

полиция

в четвъртък. Допълнително и организаторът на официалния протест е обявил, че ще ангажира собствена охрана и ще прекрати събирането при ескалация на напрежението.

Фейсбук групата, привлякла вниманието на службите, се нарича “Национален протест срещу безобразията в България”. В нея е обявено и събитието “100 000 на национална стачка пред парламента”. Групата също претендира, че е организатор на протеста пред НС.

Фейсбук страницата “Национален протест срещу безобразията в България” стои зад организирания протест. Именно тя е създала събитието “Национална стачка - тук сме”. Страницата е създадена още през 2011 г.

За да им е по-лесно, админите са разделили ролите си по отделните градове. Общият координатор е фейсбук страницата, както и Веси Василева. Тя е и най-активният човек в събитието. Споделя декларации, описва места за срещи и отговаря на всеки, попитал кой стои зад протеста.

“Ние сме хора като теб, като мен, препатили и писнало им да търпят безобразията”, пише тя. За отделните градове ѝ помагат няколко души.

За София отговаря Людмила Костадинова, а за Пазарджик Евгения Каяджиева. Соня Ченешева е поела Казанлък, а Стара Загора е в ръцете на Николай Христов. Галин Димков координира варненците. Всички профили са действителни, подробни и пълни с лични снимки на хората. Никой от тях няма нищо общо с “Протестна мрежа” например. Дори се дистанцираха от тях, след като от организацията пуснаха съобщение, че искат оставките на правителството, на главния прокурор и на парламента.

“Национален протест срещу безобразията в България” е организирала 11 протеста досега.

Феновете на

страницата са

над 140 000

Именно тя е използвана, за да координира демонстрациите срещу цените на винетките. Последният протест на страницата е от 16 януари. Трябвало е да е в цялата страна. В Плевен отишли 3 приятелки. Няколко души се събрали и пред парламента в София.

“Против този кабинет съм, защото е вреден за България, но искам да зная кои са хората, които ще протестират пред парламента.Трябва да знаем коя е алтернативата. Съпротивата срещу злото не може да е анонимна”, написа на стената си във фейсбук по повод на призивите опозиционният депутат Велизар Енчев.

Народните представители от всички парламентарни групи нямат никаква представа, че утре сградата ще е под обсада, макар че обявеното начало на готвената демонстрация е час след края на пленарния ден. Нито пък имат идея какъв може да е поводът на протеста. Това установи “24 часа” след разговор с шефовете на парламентарните групи. Дори тези, които минават за поддръжници на Радан Кънев - организациите “Протестна мрежа” и “Правосъдие за всеки”, твърдят, че нямат нищо общо.

“Протестна

мрежа” поиска

оставката на

правителството,

на главния

прокурор и на

парламента,

стана ясно от официалната позиция на организацията.

“България е изправена пред обществено-политическа катастрофа. Държавността е в колапс, властва мафията, въоръжена с прокуратура”, се казва в позицията на мрежата. “Протестна мрежа” обаче се дистанцираха от авторството на събитието в четвъртък. Въпреки това те щели да подкрепят утрешния протест пред парламента, но настояват той да бъде мирен.

Феновете: С измамни профили не се занимаваме, ние сме пас

“Става въпрос за някакъв измислен профил в социалните мрежи, зад който никой не стои”, заяви говорителят на “Сектор “Г” Пламен Маринов. Феновете на ЦСКА са спрягани за участие в протеста заради факта, че в отбора в момента е Гриша Ганчев, който бил отявлен противник на правителството.

“Организираните фенове не ходим по такива мероприятия, пас сме. И няма да участваме. Това заявихме и в специална декларация”, допълни той.

В пловдивските фен клубове също не бяха чували да се стяга пътуване до София за протест.

Най-изненадани бяха в Ловеч, където по мачове ходят не повече от 200 човека. Там не можело да се говори дори за агитка.

Според Пламен Маринов трябва да се обърне по-голямо внимание на уличните сблъсъци между запалянковците. От “Сектор “Г” призоваха да се направи нещо спешно, защото напоследък са зачестили инцидентите на спорадични боеве на запалянковци, при които има ранени. В противен случай може да се стигне до смърт.