Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тарторите на 7-членната група гонят осемдесетака, имат в биографиите си и други рекордни обири

Британски съд призна за виновни трима британци от т.нар. банда на пенсионерите, извършила един от най-големите грабежи в историята на страната.

Групата престъпници проникнала в хранилище със сейфове в сграда на “Хатън гардън” в Лондон по време на великденските празници през 2015 г. Те спрели асансьора и слезли през шахтата до сутерена.

На видеокамерите на 2 април е запечатано как част от членовете на бандата идват с бял ван и разтоварват пробивна машина. Първоначално обирджиите не успяват да разбият дебелата бетонна стена, водеща към трезора със сейфовете, поради металната й защита. Връщат се да довършат работата си две нощи по-късно

с по-тежко оборудване – сондажна машина

за добив на диаманти

След това обезвреждат алармената система и видеокамерите и пробиват дупка в стената на подземието, през която влизат в помещението със сейфовете. Пенсионерите отварят 73 сейфа и открадват скъпоценности, злато и пари за 14 млн. лири (20 млн. долара). Те напускат хранилището с голяма торба и сандък, натъпкани с крадените скъпоценности - злато, диаманти и сапфири, редки монети.

В операцията по разкриването им са задействани 200 полицаи, които провеждат обиски на 12 адреса и изземват ценности, откраднати от сейфовете. Въпреки че полицията успява да разкрие членовете на бандата, две трети от откраднатите скъпоценности са в неизвестност, съобщи Би Би Си.

Бандата от “Хатън гардън”

става известна на Острова като бандата на страците

или пенсионерите.

Най-младият участник в обира е на 42 години, а двама са минали 70. 76-годишният Брайън Ридър, мозък и главатар на групата, е използвал пенсионерската си карта, за да дойде безплатно до местопрестъплението с автобус. Тери Пъркинс е диабетик, който взема лекарства преди удара.

Преди заседанието на съда прокуратурата повдигна обвинения срещу четирима души. Карл Ууд, Уилям Линкълн и Хю Доул са свързани с кражбата, реши съдът в Улуич. Тримата признават вината си по обвинението в заговор за осъществяване на обир, укриване и пренасяне на полученото по престъпен начин имущество. “Тежестта на доказателствата бе толкова голяма, че някои от участниците в седемчленната банда признаха вината си за престъплението”, казва старши детектив Крейг Търнър от лондонската полиция. Той допълва: “Това бе дръзка, нагла кражба, която е планирана три години.”

42-годишният Джон Харбинсън, племенник на Уилям Линкълн, не се признава за виновен. Той е участвал в част от обира и

бе пуснат на свобода

след осем месеца арест

По време на разследването и процеса е установено, че четирима души са играли значима роля за кражбата, пренасянето и изчезването на ценностите от сейфовете. Те също признаха вината си. Лидерите на бандата – Брайън Ридър (76), Джон Колинс (75), Тери Пъркинс (67), Даниъл Джонс (60) признават пред съда за престъпния си кроеж, който измислили в кръчмата “Хасъл пъб” на “Пентънвил роуд” и в кафето до нея “Скотиш”.

Престъпниците използват старомодни методи и полицията бързо ги разкрива. Техен съучастник на име Бейзил, който им отваря изхода за евакуация, за да избягат, е разкрит бързо. Полицията обявява награда от 20 000 лири за информация, която може да доведе до ареста и предаването му на правосъдието. Бейзил също е изправен пред съда.

Крадците не оставят биологични следи на местопрестъплението, но полицията открива някои от крадените скъпоценности при претърсването на домовете им, а също и отпечатъци от четиримата в къщата на Джон и по книга за диамантите в дома на Брайън Ридър. Той и синът му са арестувани в дома им в Дартфорд.

Имотът е скъп и

вероятно е придобит

с крадените пари

По време на процеса прокурор Филип Евънс твърди пред съдиите: “Четиримата лидери и организатори на заговора, въпреки че са на години, имат богат опит в планирането и осъществяването на сложни и сериозни престъпления и последното не е по-различно от предишните.”

Мнението му потвърждава и Ед Хол от Кралската прокуратура, според когото четиримата лидери на бандата са “престъпници с опит, някои от които са познати от други големи кражби в историята на Великобритания. По време на съдебното дело става ясно, че Брайън Ридър е бил участник в друг обир за 26 млн. лири. През 1983 г. той и съучастниците му ограбват злато от трезор на "Бринкс мат" на лондонското летище “Хийтроу”. Ридър е бил осъден да излежи 8 години в Централния затвор за криминални престъпления в Лондон за това, че е взел 66 000 лири по престъпен начин. Обирът на “Бринкс Мат” остава една от големите кражби в историята на Великобритания.

Друг от лидерите на бандата - Тери Пъркинс, също чупи рекорд в обирите - през 1983 г. прониква в “Секюрити експрес” и заедно с други бандити открадва злато за 6 млн. лири. Той е арестуван, след като полицията подслушва колата му и чува хвалбите на Пъркинс, тогава 35-годишен: “Ще претопя моето злато. Индийско.

18 карата. Може да

бъде моята пенсия

Старши детектив Питър Уилтън проследява как Пъркинс изхарчва над 400 000 лири в месеците след обира в “Секюрити експрес”, как влага 100 000 лири в банката “Лойдс”, купува си имот за 28 000 лири под фалшиво име, както и “Форд Гренада” за 5400 лири. На въпроса какво си е помислил, когато е чул, че Тери Пъркинс е бил отново арестуван за обир, пенсионираният детектив Питър Уилтън, който е разследвал предишния обир на бандита, казва пред Би Би Си: “Бях напълно шокиран. Той беше участник в най-големия обир във Великобритания по онова време. Беше заловен и осъден на 22 години и смятах, че си е взел поука. Но очевидно е решил да направи още един удар “за своята пенсия.”

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".