Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Суперхрани и билки подсилват имунитета

През студените месеци и по време на грипни епидемии храненето е от основно значение, подчертават специалисти.

Те изтъкват, че именно когато организмът е най-изтощен и податлив на заболявания, трябва да се ограничи приемът на захар, сол и тестени храни и да се наблегне на плодове, зеленчуци, билки и суперхрани. Някои продукти имат благоприятен ефект за подсилването на съпротивителните сили на организма. Затова е необходимо да ги включим в менюто си.

Сред незаменимите билки по време на епидемии е ашваганда. Почитана в традиционната индийска медицина, тя вече е много популярна и в Европа. Билката подпомага съпротивителните сили на организма и повишава устойчивостта към инфекции и простуди.

Ашвагандата е призната за силен адаптагони действа благоприятно и на психиката. 

Помага при безсъние и нервност и подобрява сексуалните функции.

През зимата се препоръчва и жълтият кантарион. Приемът му води до повишаване на нивата на допамин, което веднага се отразява като наличие на повече жизненост и издръжливост, за да се справим със студеното време. От една страна – той дава нужните сили, за да се преборят апатията и безсилието, а от друга – подсилва съпротивителните сили.

Някои подправки също се оказват незаменим помощник през студените месеци. Шафранът неслучайно е наричан "подправка чудо". Той има множество ползи за здравето – засилва съпротивителните сили, укрепва сърцето, подобрява храносмилането, подпомага работата на бъбреците, действа тонизиращо на централната нервна система.

Но освен това е установено, че подсилва синтеза на серотонин и по този начин ни помага да се борим с чувството на потиснатост, характерно за този период от годината. Шафранът е една от най-скъпите подправка в света, но е достатъчно минимално количество, за да се усетят ползите й.

Котешкият нокът е признат за силен имуностимулатор заради богатото си съдържание на алкалоиди, танини и фитохимикали.

Той потиска вирусните и възпалителните процеси в организма и освен при настинки и грип се препоръчва и при артрит, ревматизъм и увеличени лимфни възли. Има благотворен ефект и върху храносмилателната система най-вече при колит, гастрит, язва и при диария. Растението е и мощен антиоксидант, а освен това притежава антитуморни свойства и

все по-често се изписва за неутрализиране на негативните ефекти от химиотерапията.

Не бива да се приема обаче от бременни жени, от хора с тежки чернодробни заболявания и след трансплантации.

Силен адаптоген е и родиолата. Това растение вирее из студени райони на висока надморска височина. Среща се най-вече в Русия, Китай, Исландия. Родиолата подсилва съпротивителните сили на организма и намалява последиците от психологически стрес, напрежение, неблагоприятни климатични условия върху организма ни.

Доказано е, че тази суперхрана може да предотврати свързаните със стреса симптоми на рязка промяна на теглото, загубата или увеличаването на апетита.

Но освен срещу настинки родиолата помага и срещу депресивните състояния, проявяващи се през студените месеци.

Според специалистите приемът й стимулира производството на допамин и серотонин и може да подобри настроението и да облекчи състоянията на апатия. 

Сред най-полезните плодове за зимата е годжи бери. Смята се, че то е по-богато на витамин С дори от грейпфрутите и трябва да присъства в менюто всеки ден. Освен това е богато и на витамини от групата В, на антиоксиданти и полизахариди. Смята се за стимулатор на имунната система и подсилва както на физично, така и на психично ниво.

Подобни по действие са и мака бери - плодовете от Чили и Аржентина, които наподобяват по вкус и цвят къпините.

Според специалисти те имат много силни противовъзпалителни свойства, защото съдържат антоцианин, който блокира разпространението на инфекциите. Смята се също, че именно антоцианинът има способност да спре деленето на туморните клетки. Освен това консумацията на мака бери повишава нивото на добрия LDL холестерол в кръвта и действа като превенция срещу сърдечносъдови заболявания

За прием през студените месеци се препоръчва и ацеролата - тропически плод, известен като барбадоска или индийска череша.

Доказано е, че ацеролата е с най-висока концентрация на естествен витамин С и е призната като мощен стимулант и антиоксидант. В Европа се предлага предимно в изсушен вариант или като сок. Трябва да се приема обаче под лекарски контрол от дами на естрогенова терапия или приемащи противозачатъчни таблетки.

Когато става дума за суперхрани, подходящи за студените месеци, не бива да се забравя и чията.

Тя е идеален източник на енергия за организма. 

Помага за справяне с вечното чувство на апатия и безсилие, характерни за студените месеци. Чията е високоенергийна храна.

Тя е решение за хора, които се чувстват преуморени или на ръба на разболяване, защото освен зареждаща е и антиоксидант. Чията набавя и много полезните омега-3 есенциални мастни киселини, калций, желязо и калий.

През зимата незаменими са и пчелните продукти. Пчелният прашец е подсилващо средство за организма, защото е богат на витамини, аминокиселини и микроелементи като цинк, селен и магнезий. Стимулира имунитета, подобрява съня, помага при депресия и при проблеми с либидото.