Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нашата икономика е толкова безнадеждно изостанала, че ако не предприемем нещо, сме обречени да останем при технологиите от миналия век. А когато ниският им коефициент на полезно действие приключи, ще се превърнем в обикновена изостанала страна - с добре развити нискоквалифицирани услуги и производства.

Който не вярва в тази прогноза, да погледне Глобалния доклад за 2015-2016 г. на Световния икономически форум за конкурентоспособността, проведен в Женева през 2015 г.

От 142 наблюдавани страни по усвояване на технологиите България е на 85-о място,

по внедряване на модерни технологии - на незавидното 91-во; по брой учени и инженери - на 96-о. По разходи за развойна дейност, изследвания и внедряване сме класирани под номер 100, а по потенциал за иновации - на 108-о място.

Тази класация слага край на спора каква е икономиката ни. За съжаление тя ни отрежда място между слаборазвитите и тотално изостаналите страни

Има ли изход? Може би, казват учените. Те се надяват, че научната общност и българските фирми ще успеят да се възползват от 12-те лаборатории в държавния „София Тех парк" и инфраструктурата около новия суперкомпютър.

Базата вече е създадена, но само експертите и бизнесът ще решат дали искат да се възползват от нея.

Интерес проявяват световни гиганти, които искат да създават софтуер за мобилни приложения, за колективно ползване, програми за изследване и проектиране на нови материали, изделия и технологии и др.

В българската Силиконова долина ще се създава софтуер за мобилни приложения с участието на „Самсунг".

Ще има и лаборатория за високопроизводителен софтуер за колективно

ползване. Идеята е на Националния център за суперкомпютърни приложения, бъдещия Европейски център за върхови постижения по математическо моделиране и високопроизводителни приложения и „Хюлет Пакард". Лабораторията ще е достъпна за всички български фирми.

Какви мощни системни изчисления очакват компаниите, четете в хартиеното издание