Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състоянието на професора се влошило, когато се извила буря с 4-метрови вълни и

станало трудно да го евакуират

Испанска лекарка стига по обходен път до българската база - върви пеша по стръмно, преди да я вземат с моторна шейна

След това го качват на кораба "Есперидес”, където на рентген установяват риск от усложнения на вирусна бронхопневмония

В екстремните условия на Антарктида на хората от българската експедиция им се наложило да направят всичко възможно, за да спасят шефа си проф. Христо Пимпирев, който се разболял от вирусна бронхопневмония.

Преди тръгване професорът, както и всички останали от групата, минали обстойни прегледи - кръвни анализи, кардиограми, и резултатите му не показвали никакви отклонения.

Неочаквано уж леко настиналият от 2-3 дена професор

започнал да се задушава, да кашля непрекъснато, вдигнал висока температура

над 38 градуса. В базата има двама лекари - интернист от Правителствена болница и дерматолог, който работи по научен проект, тества продукти на френска фирма за защита на кожата в екстремни условия. Като видели, че състоянието на проф. Пимпирев се влошава, двамата доктори започнали да го инжектират с антибиотик по венозен път, за да подейства по-бързо и по-резултатно.

Въпреки това обаче той не се подобрил и лекарите решили да потърсят помощ от колежка от испанската база. Още от предния ден били в непрекъсната връзка по радиостанциите с нея. Испанската база е най-близката до българската и единствената друга на остров Ливингстън. Намира се само на 3 км, но няма пряк път. Има два начина, по които да се стигне между двете бази. Единият е по суша, но от испанска страна имало стръмно изкачване в снега.

Теренът бил

труден и шейна

не можела

да мине

Вторият е по море, което било изключително бурно в онзи момент и било невъзможно да се тръгне с моторна лодка. Вилнеела буря и

в морето се издигали 4-метрови вълни, разказа пиарът на Българския анктарктически институт Никола Петков пред "168 часа".

Обикновено пътуването между двете бази по вода с моторна лодка траело 40 минути. Става въпрос за нормални атмосферни условия и кротко море. При лошо време ставало по-бавно.

"Преценили са нашите хора, че с гумена лодка е доста паянтово, всички ще бъдат залети с вода. Обикновено се обличаме в специални непромокаеми костюми, но дори и по този начин е било опасно", допълни Петков.

Лекарите обаче решили, че е много важно да се консултират с испанката и за да не рискуват във водата, избрали тя да пристигне по суша.

Как точно испанката е пристигнала пеша по заснежения път, как после са прегледали професора тя и още един лекар, колко са пътували, кога се е оправило времето, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"