Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОЦЕС: Делата срещу роми, на които са прехвърлени фирми длъжници, са обичайна практика.
ПРОЦЕС: Делата срещу роми, на които са прехвърлени фирми длъжници, са обичайна практика.

За 20, 50 лева или дори бутилка ракия дружество с дългове се прехвърля на никому неизвестен ром. Тази схема за отърваване от закъсали фирми с подставено лице в ролята на бушон явно е използвал и убитият наскоро бизнесмен Александър Антов, твърдят юристи пред "168 часа".

Александър Антов е бил едноличен собственик и управител на няколко компании за търговия, транспортни услуги и др. от групата "Вотан". Всички дружества обаче са прехвърлени на друг собственик през юли 2015 г., показва справка в Търговския регистър. Фирмите са регистрирани на името на Петко Митов през неговите "Медия Ево" и "ЙАС трейдинг" ЕООД. В момента разследващите правят финансови профили на дружествата, с които е имал взаимоотношения. 

"Схемата е стара, но се прилага за различни типове задължения, от които искат да се отърват бизнесмените - обяснява адвокат Ивайло Абаджиев пред "168 часа". - Може да се касае за данъчни задължения, но и за дългове към частни лица.

По принцип, когато такова лице бъде намерено, се води гражданско дело и не може да му се търси наказателна отговорност, а и най-често няма какво да му вземеш. Според закона до 6 месеца след прехвърлянето на закъсалото дружество на фиктивно лице, предишния собственик носи солидарна отговорност, но досега в практиката не съм срещал подобен случай."

Напоследък една от модификациите на измамата е да се регистрират в Румъния или Гърция фирми на името на български ром, социално слаб или клошар. Ставало и обратното - на румънец, грък или друг чужденец, но социално слаб или ром се прехвърляла фирма у нас, натрупала задължения.

Докато данъчните питат чуждата държава и получат справка, минавали поне 8 месеца и по този начин половингодишният срок, в който по закон съдът може да привика и предишния собственик се заобикаля.

Какви други хитрости използват за заобикаляне на закона шефовете на фирми длъжници, четете в печатното издание на в. "168 часа"