Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Взривът нанася и удар за милиарди

по туристическия пазар на Турция

Турция е на път да преживее поредния удар по туризма. След като загуби руските си туристи при влошените отношения между Анкара и Москва, сега експерти прогнозират пореден спад заради честите терористични атентати в страната.

Атентатът в сърцето на Истанбул е голямо предупреждение за туристическата индустрия, която е допринесла с 34 млрд. долара за турската икономика през 2014 г.

Истанбул е трети по посещаемост град в Европа

след Лондон и Париж.

Трагедията, която се разигра около 10,20 часа сутринта на централния площад "Султанахмет", е станала между Египетския обелиск и Германския фонтан, две от най-посещаваните от западни туристи забележителности. Те се намират точно срещу Синята джамия, която в този ден е била затворена за посетители.

На стотина метра от мястото на взрива се намира храмът "Света София", който е паметник на ЮНЕСКО. Мястото, където бе извършен атентатът, в продължение на поне 1000 години е смятано за "сърцето на света". Точно там някога се е намирал хиподрумът на Константинопол. Истинският център на света пък е на около 300 метра от взрива. Днес там се намира каменна колона. Според експертите терористите вече се целят именно в знакови места.

Бомбата отне живота на 11 души, осем от които германци. Говорителка на норвежкото външно министерство съобщи за един ранен норвежец. Сеул също обяви за свой ранен гражданин. Около час след атентата германското външно министерство публикува на сайта си предупреждение към гражданите си да избягват туристическите места в Истанбул.

Доказано е, че

взривът е дело на терорист от Сирия, роден през 1988 г.

На мястото на експлозията е открит пръстът му. По неофициална информация камикадзето се казва Набил Фалди и е роден в Саудитска Арабия. Твърди се, че Фалди пристигнал в Турция на 5 януари тази година и че е принадлежал към една джихадистка клетка.

"Приличаше на турчин, бе модерно облечен, с приветливо лице и брадичка. Усмихваше се и изглеждаше дружелюбен", коментира екскурзоводката Сибел Шатъроглу, която последна е видяла в лице атентатора.

Само за една година страната преживя два големи атентата - в южния град Суруч и в Анкара, отнел рекордните за страната 103 живота. И двата бяха приписани на ИДИЛ. Досега обаче

терористи не бяха атакували туристически цели

и чужди граждани

Прецедентът от вторник е голяма опасност за туристическата индустрия. Само през 2015 г. Истанбул е бил посетен от 12,5 млн. души, останали в града за повече от един ден.

Турция е била шестата най-търсена дестинация в света през 2014 година. Най-много туристи пристигат там от Германия - 5,25 млн., следвани от руснаците. По официални данни повече от 15% от всички туристически визити за първите 9 месеца на миналата година са били на германци.

Според германския вътрешен министър Томас де Мезиер няма данни, че германските туристи са станали жертва на атентата в Истанбул заради националността си.

Стана ясно и че турските тайни служби са знаели, че в страната се подготвя атентат. Дни преди взрива в Истанбул те са отправили предупреждения към полицията за възможни предстоящи терористични атаки. Знаели са и че цел ще бъдат местата, където се събират най-много хора. На два пъти - 17 декември 2015 г. и 4 януари 2016 г., Националната разузнавателна организация (МИТ) е уведомила правителството в Анкара и органите за сигурност за потенциална опасност от нападения на екстремисти в столицата и най-големия град в страната - Истанбул.

Какви са резултатите от разследването на турските власти за атентата, четете в печатното издание на в. "168 часа"

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс