Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Издатели разкриват специално за “168 часа” кои са най-успешните им заглавия за 2015-а. Сред най-продаваните книги на издателство “Труд” за годината са “Лола – секс, мусака и революции” от Капка Тодорова, “Български хроники” от Стефан Цанев, “Мемоари” на Уинстън Чърчил, “Световен ред” и “Дипломацията” от Хенри Кисинджър.

“Колибри”, които тази година навърши 25 години, отчита като успех “Гръцко кафе” – смайващ дебют на журналистката Катерина Хапсали, “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” на Юнас Юнасон, както и втория, не по-малко остроумен роман на шведския писател – “Неграмотното момиче, което можеше да смята”, “Любовта трае три години” на Фредерик Бегбеде, “На изток от рая” на Джон Стайнбек, “Любов” на Исабел Алиенде и “Онова, което не ме убива” на Давид Лагеркранс.

Разбира се, най-продаваният автор на “Егмонт” е Емил Конрад. След него се нареждат “Островът на изгубените” от Мелиса де ла Круз, наръчниците Minecraft, романите “Междузвездни войни”, “Блендер” от друг влогър – Цуро, “Любов” и “Речник на погледите” от Елиф Шафак, както и илюстровано издание на “Хари Потър и Философският камък”.

Влогър е сред най-успешните автори и на “Кръгозор” – най-известната английска влогърка Зоуи Съг, позната като Zoellа, с Girl Online. В най-продаваните заглавия са също романите "40 е новото 20" от Памела Сатран, "Една нощ в Италия" от Луси Даймънд, "Дамата с червения мундир" от Марина Фиорато, както и "Най-богатият човек на всички времена" от Грег Стайнмец.

Най-успешният автор на издателство “Еднорог” за 2015-а е носителката на “Пулицър” Дона Тарт с “Тайната история” и “Малкият приятел”. След нея се нареждат любимите на българските читатели Артуро Перес-Реверте с “Тангото на старата гвардия” и Филипа Грегъри с “Аферата Зелда”. Сред най-продаваните заглавия е и “Една успешна идея е достатъчна” от Рандъл Лейн, посветена на успехите на най-новата вълна технологични милиардери от Силициевата долина.

Най-търсените заглавия на “Софтпрес” неизменно са книгите за оцветяване на Джохана Басфорд, както и “Убийството на художника” от Луиз Пени и за втора поредна година – “Парижкият апартамент” от Мишел Гейбъл.

Най-продаваните книги на издателство “Сиела” са “101 отбивки”, “Българ”, “Баба праща поздрави и се извинява” от Фредрик Бакман, “Бъдеще” от Дмитрий Глуховски и “7 жени” от Иво Сиромахов.

Издателство “Бард” отчита успехи както с класиката, така и с новата книга на Харпър Ли, с поредицата “Петдесет нюанса сиво”, със “Златна колекция” на Уилям Фокнър, както и с “Нулев брой” на Умберто Еко.

В хитовите заглавия на “Хермес” влизат “Калуня-каля”, “Факторът Чърчил” от Борис Джонсън, “Разговори с Бога” от Нийл Доналд Уолш. Сред най-продаваните писатели на издателството се нареждат Хорхе Букай, Опра Уинфри с “Kакво знаем със сигурност” и Джейми Оливър с кулинарните си книги шедьоври.

Най-важните заглавия на “Милениум” са “Сталин - пътят към властта”, “Речите, които промениха света”, новата книга на Амос Оз “Юда”, както и цялата поредица “История на войните”. По традиция много добре се продават и книгите на Недялко Йорданов - тази година “Сцената е моят дом”, “Живей, живот” и романът “Любов по време на социализъм”. Важна за издателството е и “Искам бебе” – единствената книга за инвитро на пазара.

Сред най-успешните заглавия на “Ентусиаст” са “Радостта от храненето, II част” от Петя Раева, “Сексът и комунизмът 2” от Милена Фучеджиева, “Проклятието на прехода” от Георги Атанасов, “Момичето от влака” от Паула Хоукинс, “Всички наши места” от Дженифър Нивън.

Най-продаваните заглавия на “Емас” са криминалните “Полиция” от Ю Несбьо и “Писмо в бутилка от П.” от Юси Адлер-Улсен, историческите “Катерина де Медичи” от Джийн Калогридис и “Месалина” от Алфред Широкауер, както и “Най-сетне свободна!” от Махтоб Махмуди – продължението на емблематичната книга от 90-те “Не без дъщеря ми”. Важно заглавие е също "Провалената империя: Съветският съюз от Сталин до Горбачов" от Владислав Зубок.