Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Жеков и Боян Йорданов се отказаха от националния отбор

Едно зло никога не идва само, особено в спорта. Фактът, че родните волейболисти няма да участват на олимпиадата в Рио де Жанейро догодина, бе приет с огромно разочарование от феновете.

Неуспехът на квалификацията в Берлин обаче тепърва ще доведе до неприятни последици - тежък срив в световната ранглиста и все по-неизгодни позиции при тегленето на жребия за най-важните надпревари.

В последната класация на международната федерация (ФИВБ), публикувана през октомври, нашите заемат престижното седмо място. Отстъпваме само на Бразилия, Полша, Русия, Италия, САЩ и Аржентина След летните игри през август обаче със сигурност ще изхвърчим от топ 10, а вероятно дори и от първите 15.

Причината е в системата, използвана при изготвяне на подреждането. Всеки отбор получава определен брой точки в зависимост от представянето си на големите турнири. Логично с най-голяма тежест са олимпиадата, световното първенство и Световната купа. Победителите в трите надпревари си гарантират по 100 точки, сребърните медали носят по 90, бронзовите - по 80, и така нататък. На практика дори последният от 12-те участника в Рио ще заработи 20 точки, докато България няма да добави абсолютно нищо към актива си.

В момента тимът ни

има 150 точки -

18 от четвъртото си място на Евро 2015, 26 от десетата си позиция в Световната лига, 36 от 13-ото си място на световното първенство в Полша през 2014 г. и цели 70 от олимпиадата в Лондон преди 4 години, където останахме четвърти. Веднага след Рио 2016 въпросните 70 точки ще бъдат извадени от актива ни. Те няма как да бъдат наваксани дори и при безпрецедентна титла в Световната лига през юли, тъй като тя носи "само" 50 пункта.

В същото време за олимпиадата вече се класираха отбори, които се намират зад нас в ранглистата на ФИВБ - например Египет (като победител в квалификациите на зона Африка) и Куба (спечелила пресявките в Северна Америка). Предстои раздаването на още пет квоти за игрите. Със сигурност ще ни задминат абсолютният хит Франция, Иран, Германия, Канада, Сърбия, Австралия, Япония.

Това ще се отрази

крайно неблагоприятно

при следващите значими първенства. Именно мястото в ранглистата се използва при определянето на поставените отбори, както и при разпределянето им в групите. Казано по друг начин - колкото по-назад изпадаш, толкова по-силни съперници срещаш още в предварителните фази.

Волейболистите ни ще имат шанс да възвърнат част от загубените си позиции на европейския шампионат през 2017 г. в Полша, както и на световното през 2018-а, на което сме домакини съвместно с Италия. За целта обаче селекционерът Пламен Константинов ще трябва да интегрира успешно млади състезатели в отбора. Част от ветераните вече се сбогуваха. Капитанът Владимир Николов (38 г.) го стори веднага след 0:3 от Франция в Берлин. Последваха го Андрей Жеков (35) и Боян Йорданов (32), които пропуснаха квалификацията заради контузии.

Двамата ще доиграят сезона в родния си "Левски",

чийто президент е именно Владо Николов. Жеков дори ще влезе в ролята на играещ треньор.

"Основната ми цел бе олимпиадата в Рио, така че решението ми е логично - отчете разпределителят. - Имахме твърде много проблеми около състава и резултатът е донякъде очакван. Случилото се е много неприятно за българския волейбол. Ще загубим доста позиции в ранглистата и занапред ще ни бъде по-трудно, въпреки че отборът си остава на добро ниво."

Константинов със сигурност ще гради състава около състезатели в разцвета на силите си - Цветан Соколов, Тодор Скримов, Георги Братоев, Теодор Тодоров. Макар че са близо или прехвърлиха 30-те, ценна роля ще играят Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Салпаров и Тодор Алексиев.

Някой от последните двама вероятно ще наследи от Николов капитанската лента

Сред талантливите момчета, които се очаква да получат шанс за изява, са 212-сантиметровият диагонал на "Добруджа" Велизар Чернокожев и играещите в турското първенство посрещачи Бранимир Грозданов и Розалин Пенчев (брат на Николай Пенчев).