Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Когато се извие буря и стоиш пред дърво. Ако погледнеш клоните му, ще се кълнеш, че ще падне. Но ако погледнеш неговото стъбло, ще видиш устойчивостта му”, чува шепота на магичен език от мъртвата си любима траперът Хю Глас, докато лежи неподвижен след жестока борба с гризли и не може да помръдне след убийството на сина си.

Изоставен жив в гроб, изкопан от неговия платен "спасител", само с манерка вода на гърдите си, този мъж събира сили и поема по свирепия път на отмъщението. Когато всички негови спътници и познати го смятат за мъртъв и го хвърлят в острозъбата паст на смъртта, той всеки път й разбива зъбите, оцелява и става по-силен. Надига се и се завръща отново и отново към живота, а

волята му го издига

над всички други

Това е описанието на героя, който спечели на Леонардо ди Каприо поредния "Златен глобус" на тазгодишното награждаване в Лос Анджелис. Лентата на мексиканския гений Алехандро Гонсалес Иняриту "Завръщането" (The Revenant) триумфира на 73-тата церемония, като спечели и статуетка за най-добра филмова драма и най-добър режисьор.

Много видяха във филмовото "завръщане" и несломим характер на персонажа на Ди Каприо метафора за собствените професионални драми на актьора. И при него победи се редуват с поражения, а устойчивостта му е впечатляваща. 41-годишната звезда хем изиграва брилянтно най-желаните роли в Холивуд, хем остава с празни ръце, щом свърши сезонът на отличията през февруари. Години наред журито все отлага неизбежното. И то, разбира се, е най-сетне да връчи почетния "Оскар" като монархически жезъл в ръцете на

първия сред актьорите

в царството на седмото изкуство

Ди Каприо е губил толкова битки за мечтаната статуетка, че много други на негово място досега да са сменили професията, но той продължава да става след всеки провал и да се "завръща" на големия екран с нов триумф.

Дали пък 2016-а няма да бъде неговата година с тази роля, която, много силно казано, може да бъде сметната като биографична за самия него?!

Вече стана ясно, че приключенската драма "Завръщането" е най-сериозният претендент и на предстоящото награждаване на филмовата академия на САЩ, като получи 12 номинации за "Оскар". Естествено - за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор.

Като се има предвид, че миналата година Алехандро Иняриту триумфира над колегите си, ще бъде иронично, ако спечели 2-ри път, а Ди Каприо загуби за пореден при актьорите.

Иняриту е режисьор, продуцент и сценарист на въздействащата лента, като се вдъхновява за нея от едноименния роман на Майкъл Пунке.

Така през погледа на мексиканския кинаджия зрителят се запознава с историята на един мъж срещу всички и всичко - срещу алчността, природата, предателството, глада, болката и дори на финала собствената си омраза.

Действиетос ер азвива през 1823 г. , когато американците тепърва завоюват новия див и опасен континент.

Хю Глас има само едно нещо в своя живот и това е неговият син със смесена кръв, роден от връзката му с индианка. През целия филм траперът е следван и

подкрепян в най-трудните моменти от спомена дух

на убитата си любима,

от чиито гърди след смъртоносния куршум излита душата й, приела формата на птиче. Заради нея Глас говори езика на бруталните и безпощадни индианци и познава Дивия запад добре.

След като неговата група от ловци и събирачи на ценни кожи е нападната от едно от най-враждебните местни племена, половината от цивилизованите господа са убити, а другите се впускат в бягство, предвождани именно от Глас.

Неочаквано обаче самият той попада на мечка гризли, която, бранейки своите две мечета, го връхлита като мълния.

Човекът и звярът се впускат в борба на живот и смърт

за надмощие

Сцената е брутална и болезнена дори за обикновения зрител, който само наблюдава как Ди Каприо бива разкъсван. Два пъти героят му стреля по мечката и се прави на мъртъв, за да се спаси, а накрая надделява, като умъртвява гризлито с нож и пада в един дол заедно с него.

Това е и въпросната сцена, заради която още преди премиерата на лентата се вдигна шум до небесата, защото според някои Ди Каприо бива изнасилен от мечка. Ето че нито той, нито героят му във филмовия разказ са били сексуално малтретирани от диво животно, ако този факт изобщо изненадва някого.

Дружината му го намира полужив, а поради трудния преход в планината няма голям избор, освен да го изоставят, за да оцелеят. Капитанът обаче е честен човек, който изпитва дълг към своя сподвижник, и плаща на трима доброволци да останат с него, докато е необходимо, и накрая да го погребат подобаващо. Единият от тях е неговият син, който дава своя дял на лукавия Джон Фицджералд, изигран от Том Харди. Именон този герой ще стане обектът на най-настървеното желание за мъст.

Фицджералд остава само заради парите, а после, когато се опитва да се отърве от Глас, всъщност успява да убие единствено неговия син. Стига се дотам, че той и един изплашен младеж изоставят разбития баща в гроб, изкопан за самия него, но от бързане не го заравят.

Постепенно обаче той укрепва и се вдига на крака Отначало сам, а после подпомогнат от страховит, но и сърцат индианец. По-късно Глас го вижда обесен с табела "Дивак" на шията. В трудния преход по петите на Фицджералд на героя на Ди Каприо дори му се налага да си издълбае легло в тялото на мъртъв кон, където да се скрие от смразяващия кръвта студ. Накрая той докопва убиеца на своя син и точно когато изстисква живота от тялото му, проумява, че възмездието не зависи от него и е само в ръцете на Бог. Оставя Фицджералд да се носи по течението на близката река, а само няколко стъпки по-надолу на отсрещния бряг стои и чака безпощадното негово Отмъщение. То прерязва гърлото на Фицджералд, а после отминава покрай Глас, с когото сметките му са уредени.

В лентата участват още Брад Картър, Хавиер Боте, Лукас Хаас, Пол Андерсън, Домнал Глийсън, Уил Поултър, Брендън Флетчър и др.

Премиерата на "Завръщането" у нас е на 22 януари.