Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хвърлят се милиони в битката кой да вдигне над главата си ценния трофей

Церемонията този път беше по-бляскава отвсякога. И нямаше как да е другояче, след като ФИФА прави неистови опити да изчисти името си след серията от корупционни скандали.

Връчването на "Златната топка" беше удобен повод да се поизлъска малко имиджа на световната футболна централа. На тримата финалисти Меси, Роналдо и Неймар им беше наредено да не спират да се усмихват. Куп футболни величия бяха докарани под строй, за да пръскат блясък и слава. След това очакваният победител Лионел Меси вдигна златния си трофей над главата и целият свят му изръкопляска.

Победата на аржентинския гений тази година беше напълно заслужена, но това не е достатъчно да бъдат изтрити лошите спомени от последните няколко години. Церемонията по връчването на трофея сякаш се беше превърнала в платено събитие на големите корпорации. В смисъл - която фирма извади повече пари, нейният служител ще бъде избран за номер 1.

Само си спомнете гаврата

от сезон 2013/2014

Това със сигурност беше годината на Франк Рибери, който изведе до исторически требъл своя "Байерн" (Мюнхен). Целият свят очакваше френския халф да бъде възнаграден с престижното отличие. Но в този момент една от най-влиятелните световни корпорации, каквато е "Реал" (Мадрид), включи целия си наличен потенциал,

за да избута Кристиано Роналдо до върха. Парите и влиянието успяха, а чистият спорт беше заврян в миша дупка. В крайна сметка Роналдо си взе приза, а за Рибери остана огорчението.

"Някои наистина влиятелни хора се постараха Франк да не спечели “Златната топка”. Тук става дума за политически интереси, които нямат нищо общо с принципите на честното съревнование. На всички беше ясно защо ФИФА удължи срока за гласуване. Дадоха шанс на Роналдо да се отличи на двата баража с Швеция за Мондиал 2014. Там той си свърши работата и с това приключи спорът. За нас остава огорчението, че един наистина прекрасен футболист с феноменални успехи през последните 12 месеца беше пренебрегнат заради игричките на властимащите", изрева преди две години президентът на "Байерн" (Мюнхен) Ули Хьонес.

В подобен дух се изказаха и куп други футболни звезди, но техните протести останаха глас в пустиня.

Според повечето специалисти анкетата тотално се опорочи, след като класацията на френското списание "Франс футбол" през 2009 г. беше обединена с анкетата на ФИФА за най-добър футболист. Чиновниците на световната футболна централа в типичния си стил иззеха функциите на своите партньори и се постараха да създадат една добре смазана машина. Колкото по-добре я смазваха,

толкова повече

недоволни имаше

Феновете бяха убедени в пристрастността на имащите право да гласуват. Въпреки че там, където има класация, има и пристрастно жури.

Поне тази година Меси е безспорният номер 1. Той спечели пет отличия с "Барселона", изплъзна му се само суперкупата. Засега не се е намерил някой да обяви, че подгласниците му

Кристиано Роналдо и

Неймар са по-заслужили

да приберат отличието

Меси спечели своята пета "Златна топка", което е абсолютен рекорд и едва ли скоро ще бъде подобрен. Шанс има самият Роналдо, който до този момент е "само" с три "топки". Въпросът е дали двете суперзвезди на световния футбол ще продължат да водят съревнование помежду си и ще си прехвърлят топката, докато не решат да се пенсионират.

"Необходими са промени, за да се избегнат опасностите от манипулиране на вота. Рибери спечели всичко, но се прибра с празни ръце в Мюнхен. През 1994 година спечелих аз, а после дойде Блатер и вмъкна в играта футболисти от целия свят. Нещата се смесват и трябва да се види кои марки плащат и определят събитията", изригна преди време

единственият българин - носител на "Златната

топка" Христо Стоичков

Камата намеква за желанието на световните гиганти за спортна екипировка именно техните рекламни лица да са на върха в световния футбол, за да се продава по-добре продукцията им. Много пари са налети в тоя бизнес и всеки очаква огромни постъпления. Затова и класациите в последните години са подлагани на съмнения.

Още за гадните игрички около класацията четете в хартиеното издание на "168 часа"