Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Наши писатели изпреварват по продажби Харпър Ли, Елиф

Шафак и дори поредицата “Петдесет нюанса сиво”

l Книги игри, поредици за тийнейджъри, албуми за оцветяване

и пътеводители са най-купуваните издания

l Малките читатели сами ще определят най-добрата детска книга

В годината, в която излезе новата книга на Харпър Ли, в която Е. Л. Джеймс с милионните тиражи пусна продължение на безпрецедентния феномен по продажби “Петдесет нюанса сиво”, в която литературни майстори като Исабел Алиенде и Харуки Мураками издадоха нови произведения, в крайна сметка най-четените творби на годината са на български автори.

Родните писатели се доказаха повече от всякога през 2015 г. и задминаха по продажби чуждите си колеги. Доказват го класации от различни книжарници, търговски вериги и издателства.

В най-продаваните книги за годината според книжарници "Хеликон" е Емил Конрад с "Нещата, на които НЕ ни учат в училище". Влогърът, който успя да създаде отдавна невиждан феномен в България – огромни опашки пред книжарници, – накара мнозина да питат "Кой пък е този?" и да критикуват, че "това неговото не е литература". Литература или не,

Емил Конрад е феномен

и успя да задмине

по продажби и класиците

като Харпър Ли и кандидатите за Нобелова награда като Харуки Мураками.

След него по успех се нарежда Георги Божинов с "Калуня-каля". Издаден за първи път през 1988 г., но след това тихомълком скрит от читателите, романът престоява повече от 25 години, докато бъде издаден отново. Но като хубавото вино чакането с нищо не ощетява тази творба на големия Георги Божинов. Напротив, това става най-четеният роман на годината, а авторът му заслужено печели титлата "един от най-големите български писатели".

На трето място е друг любимец на тийнейджърките - Неделчо Богданов, и неговата книга-игра "Българ". Тя е вдъхновена от едноименния сериал и триумфално възвърна популярността на книгите игри.

В топ 10 на най-продаваните книги в "Хеликон" за година влизат също българските "101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България" от Иван Михалев и Елина Цанкова, както и дебютният роман на журналистката Катерина Хапсали "Гръцко кафе".

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Освен родните автори в класацията неизменно се нарежда и Е. Л. Джеймс с поредицата "Петдесет нюанса сиво". Авторката продължава да трупа критики, че не създава литература, а "порно за мамчета", но въпреки това продава милиони по цял свят. Този път с продължението "Грей", което разказва същата история, но от гледната точка на Крисчън.

Сред най-купуваните книги за годината са новата и старата на Харпър Ли – "И страж да бди на пост" и "Да убиеш присмехулник". Причината, разбира се, е неочакваното издаване на "новата" книга на авторката – всъщност написана преди повече от 50 години. Събитието беше прието с много спекулации дали наистина това е книга на Харпър Ли. Стигна се дори до изказвания от типа: "Ама тя жива ли е изобщо?"Но е факт, че романът "И страж да бди на пост" бе определен като най-голямата изненада в литературните среди на миналата година. Сред най-продаваните книги се нареждат и романът "Любов" на Елиф Шафак – вече за пета поредна година, както и "Смрък" от Тери Пратчет. В книгата от поредицата "Светът на диска" главен герой е полицай Сам Ваймс, а хуморът, както винаги, е завладяващ. За съжаление през 2015 г.

загубихме уникалния писател, но наследството

му остава завинаги

В топ 10 на най-продаваните книги във верига книжарници Orange отново влизат "Българ", "101 отбивки" и "Калуня-каля". Повтарят се също "Грей", "Любов" и "Да убиеш присмехулник". Най-продаваната книга в Orange обаче е специалното благотворително издание на "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери. Преводът е на Лъчезар Минчев, а приходите са дарени в подкрепа на програмата на "УНИЦЕФ България" за образование.

Класацията на Orange оборва твърденията, че тийнейджърите не четат. В топ десет на най-продаваните заглавия почти половината са за подрастващи: "Дръндьото: Направи си сам книга" от Джеф Кини, "Унищожи този дневник" от Кери Смит, "1 страница на ден" от Адам Дж. Кърц, "Островът на изгубените" от Мелиса де ла Круз.

Нетрадиционното тази година е, че сред романите и книгите от интернет сензации

в класациите се промъкват

и книги за оцветяване

за възрастни

Най-продаваните са едни от първите, появили се на нашия пазар – "Омагьосаната гора" и "Тайната градина" от Джохана Басфорд. В световен мащаб авторката илюстратор е продала над 10 милиона копия в 30 страни.

Категоричният лидер на 2015-а в книжарници "Сиела" отново е Емил Конрад. След него са Иван Михалев и Елина Цанкова с прекрасния си проект "101 отбивки: Идеи за пътешествия до малко познати места в България". Изданието предлага

селекция на малко известни места в страната ни,

авторски снимки и текстове, които дават точни упътвания за посещение и туризъм.

В топ десет на книжарници "Сиела" отново са "Калуня-каля" и книгата игра "Българ", както и поредицата "Петдесет нюанса сиво" и "Любов". В тази класация се появяват и двата абсолютни хита за годината на Фредрик Бакман "Човек на име Уве" и "Баба праща поздрави и се извинява". Сред най-търсените заглавия се нарежда и "За мен е чест" на Слави Трифонов.

В книжен център "Гринуич" най-продаваната книга отново е "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери, но във варианта на издателство "Апостроф" с превод на Константин Константинов. Всъщност причината през тази година да се появят толкова много варианти на книгата на великия френски писател е, че на 1 януари 2015 г. изтекоха авторските права на покойния от 70 години Антоан дьо Сент-Екзюпери и

издатели от цял свят

решиха да предложат различен превод

или дори нови илюстрации.

Освен вече превърналите се в класика за годината "Калуня-каля", "101 отбивки" и "Да убиеш присмехулник" в класацията на книжен център "Гринуич" влиза също и "Стогодишният старец, който скочи прозореца и изчезна" от Юнас Юнасон.

В онлайн магазин Ozone Eмил Конрад е изпреварен единствено от Никола Крумов с "Пощенска кутия за приказки. Дневник от панелните блокове". Сред заглавията, които не се появяват в класациите на другите книжарници, впечатление правят "Дракула" – първият пълен текст на творбата на Брам Стокър на български, "Кутия за птици" от Робърт Маккамън и "50 места, които да посетите в България през 2016 г."

Специално за "168 часа" Вал Стоева и Лора Филипова от фондация "Детски книги" разкриват кои са най-ценните творби за 2015 г. сред заглавията за малчугани и подрастващи: "Това беше успешна и интересна година за детските книги. Посрещнахме на български новото илюстрирано издание на "Хари Потър и Философският камък" с великолепните илюстрации на Джим Кей, първата книга на американския класик Доктор Сюс ("Котарак шапкарак") и великолепното издание на "Пинокио" с илюстрации на Ясен Гюзелев.

Запази се тенденцията

писателите да не подценяват младата аудитория

и да й предлагат качествени текстове. Графичните романи продължават да са много популярни заради достъпния език и преобладаващите визуални елементи, които улесняват по-неуверените и по-малко упорити читатели.

Тук трябва да отбележим и появата на български на поредицата "Ужасният Хенри", която е превърнала в читатели милиони деца по света.

При тийнроманите българските издатели предложиха заглавия, които не се притесняват да представят "тежки" теми като смъртта ("Писма до мъртвите с любов", "Белжар", "13 причини защо" и "Ние, лъжците") и домашното насилие ("Елинор и Парк"). Към тази група от книги спада и "Всички наши места", която доби още по-голяма популярност покрай едноименната песен на певицата Прея.

Няма как да не споменем

тенденцията влогъри

да издават свои книги,

които се посрещат изключително добре от читателите (веднага се сещаме за Girl Оnline на английската влогърка Зоела).

Тук е мястото да припомним и феноменалните опашки за автографи от българския влогър Емил Конрад с неговата "Нещата, на които НЕ ни учат в училище".

След бума на книги за оцветяване за възрастни дойде ред и на подобни детски книги. Родителите можеха да избират между оцветявки, свързани с книги като "Хари Потър. Книга за оцветяване", изумителните книги на Джохана Басфорд,

предназначени за възрастни, но обичани и от децата,

както и от оцветявките, посветени на българските традиции и обичаи ("Коледни обичаи: оцветяване, рисуване, любопитни факти", "Българските шевици и народни носии").

Напълно български продукт е и книгата за оцветяване, рисуване и занимателни игри "Нарисувай ми овца" на Дамян Дамянов. Тя е вдъхновена от "Малкият принц" на Екзюпери и чрез нея децата могат не само да усетят магията, докато се забавляват, но и да развият своята сръчност и наблюдателност."

Най-добрите детски книги, излезли на български през 2015 година,

ще бъдат тепърва избрани

от самите читатели

на възраст от 6 до 15 години по време на ежегодната кампания "Бисерче вълшебно". Желаещите да гласуват може да се включат на www.biserche.com.