Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ловчанлии вече продадоха големите звезди в отбора

Трансфер в чужбина срещу тлъста сума или доиграване на сезона във "В" група с екипа на ЦСКА. Това са вариантите пред футболистите на "Литекс", който бе изхвърлен от елита заради самоволното напускане на дербито срещу "Левски" през декември.

Всички те имат железни договори с клуба и няма как да ги разтрогнат, докато получават заплатите си навреме.

На теория „оранжевите“ все още имат шанс да останат в елита. Санкцията беше наложена от Дисциплинарната и бе потвърдена от Апелативната комисия. Въпреки това БФС сформира временен орган, който да прегледа казуса от всички ъгли. Той се събра в първия работен ден на новата година и стигна до становище, което обаче така и не стана достояние на медиите. Мнението ще бъде представено пред членовете на Изпълкома, които се събират на заседание в сряда. Според предварителна информация възможност "Литекс"

да бъде помилван

на практика не съществува, тъй като правилникът е категоричен и за подобно провинение се предвижда единствено изваждане от групата.

От Ловеч упорито обжалват наказанието, но очевидно вече са се примирили и се стремят да извлекат максимума от последните дни на клуба. Именно затова извадиха на сергията всичките си конвертируеми футболисти. Официалната позиция е, че по тези сделки се работи отдавна и те нямат нищо общо с предстоящото решение на Изпълкома. Ситуацията обаче изглежда доста по-различна, а Гриша Ганчев и екипът му очевидно насочват всичките си усилия към ЦСКА.

Само в рамките на 48 часа в касата на "Литекс" влязоха 5,5 млн. лв. Голямата звезда и голмайстор на „А" група Данило Асприля премина в отбора от Обединените арабски емирства „Ал Аин". Колумбиецът бе продаден за близо 4 млн. лв. и през 3-годишния си договор ще получи заплати в общ размер 2,1 млн. евро. Капитанът Страхил Попов пое към турския "Касъмпаша" срещу 1,5 млн. лв., а месечното му възнаграждение ще бъде 23 000 евро.

Разпродажбата обаче

едва стартира

№1 в списъка на чакащите е таранът Бьорн Йонсен. Интерес към норвежеца с американски паспорт проявяват тимове в родината му, а евентуалната печалба се оценява на 1,5 млн. лв. Прилични суми могат да се изкарат и от останалите легионери - португалците Диого Виана и Арсенио Нунеш, французите Петрус Бумал и Елтон дос Рейс, колумбиецът Рафаел Перес и бразилския вратар Винисиус Баривйера. Чужденците и без това са ужасени от възможността да киснат до лятото само за двата полуфинала и евентуален финал в турнира за Купата на България.

При първа възможност

зад граница ще бъдат пратени и най-перспективните български играчи на четирикратните шампиони. Например Кристиан Малинов, който отдавна е следен от германския "Щутгарт" благодарение на горещите препоръки на Красимир Балъков. Очаква се договорът да бъде сключен съвсем скоро, а халфът да заиграе за втория тим на "швабите". Запитвания има и за 19-годишния Кирил Десподов, който минава за един от големите таланти у нас.

Историческата справка показва, че „Литекс" е изкарал колосални за родните стандарти пари, откакто се превърна във футболен фактор преди 16 години. Според специализирания сайт Transfermarkt.de общата сума възлиза на малко над 37 млн. евро, или 74 млн. лв. Само от лятото на 2013 г. насам бяха пласирани състезатели на стойност около 24 млн. лв. А в списъка с най-запомнящи се сделки е Радостин Кишишев (в "Чарлтън" срещу 1,9 млн. евро), Светослав Тодоров (в "Уест Хем" срещу 700 000 евро), Миливое Новакович (в „Кьолн" срещу 1,5 млн. евро), Дока (в „Истанбул ББ" срещу 1,5 млн. евро), Станислав Манолев (в „ПСВ Айндховен" срещу 3 млн. евро), Георги Миланов (в ЦСКА Москва срещу 3,5 млн. евро), Симеон Славчев (в „Спортинг Лисабон" срещу 2,5 млн. евро), Николай Бодуров (във „Фулъм" срещу 1 млн. евро).

Играчите, на които не бъдат намерени чуждестранни отбори, ще преминат на „Армията". Очаква се към ЦСКА да поемат най-малко петима от Ловеч. Те трябва да помогна на „червените“ в преследването на купата.

Големият въпрос е

какво следва през лятото,

когато 31-кратните шампиони трябва да кандидатстват за професионален лиценз, ако искат да участват в „Б" група. Предстои обявяване на окончателния размер на задълженията. И не е никак изключено парите, които в момента валят за звездите на "Литекс", да отидат именно за тяхното погасяване.