Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Модификация на ДНК, бебета с гени от трима родители и диагностициращи презервативи

Ембриони с ДНК от трима родители, презервативи, които откриват болести, и възможност за присаждане на лице са само част от постиженията на годината, които списание “Сайънс” класира сред знаковите събития в медицината за отминалата година.

На първо място като научно постижение са поставени първите в света успешни опити за

модификация на

човешкия геном

Екип учени от университета “Сун Ятсен” в Гуандун, Китай, успя да осъществи генетични изменения на ДНК при човешки ембриони преди раждането. Това не са първите такива опити в света, но са първите успешни.

Китайските учени са използвали технология за влияние върху ДНК, открита още през 2012 г. от френската специалистка Еманюел Шарпантие. Системата се нарича CRISPR/Cas9 и представлява молекулярна технология, благодарение на която може да се “отреже” определен ДНК участък и да се модифицира. Така става възможно да се премахват, заменят, променят, отслабват или подсилват гени по избор.

И въпреки че постижението е признато за едно от най-големите на научно ниво, на етично то е силно критикувано. Най-вече защото се смята, че нарушава човешките права и е първата стъпка към ера, в която богатите и тези с власт ще могат да създават по-умно, по-силно, по-издръжливо поколение. Според противници на опитите способността да се модифицира човешката ДНК може да се окаже най-голямото оръжие в бъдеще и да даде огромна власт на определени хора.

Като второ много важно постижение за изминалата година специалистите класират

изобретяването

на teixobactin – нов вид антибиотик

Това се смята за голям пробив, тъй като от почти трийсет години такъв медикамент не е откриван въпреки множеството опити. Именно заради годините на употреба само на едни и същи препарати и на създаване единствено на нови поколения на някои групи антибиотици се смяташе, че човечеството е на прага на сериозна криза в здравеопазването.

Световни здравни специалисти се притесняваха от съществуващия риск заради прекомерна или погрешна употреба на познатите антибиотици да се стигне до момент, когато те вече да не действат. През 2015 г. обаче учени от Североизточния университет в Бостън успяха да направят истински пробив и да създадат напълно нов антибиотик, за който твърдят, че действа срещу устойчивите бактерии и предотвратява риска от развитие на антибиотична резистентност. Освен това според опитите teixobactin се справя със сериозни бактериални инфекции без рискови странични ефекти.

Като важно събитие в медицината за 2015 г. е и разрешаването на технологията за

създаване на ембриони с ДНК от трима родители

Методът, който е одобрен във Великобритания, се нарича митохондриална замяна и целта му е да се прилага при родители, носители на дефектна ДНК, отговорна за сериозни сърдечни болести, чернодробни аномалии или неврологични проблеми.

Чрез специална технология се отстранява ядрото на яйцеклетката на майката, носителка на дефектната ДНК, имплантира се в клетка без ядро от донор, чиято митохондриална ДНК няма дефект. След това се опложда със сперматозоид от бащата и полученият ембрион се имплантира в матката на майката.

И тази технология предизвиква полемики в обществото заради риска някой ден да доведе до създаване на бебета по поръчка – с избран пол, цвят на очите, дори способности като интелектуални заложби, физическа издръжливост или умствен капацитет.

Сред събитията в медицината за 2015 г. се нарежда и официалното разрешаване в САЩ на

медикаментите, създадени благодарение на 3D принтери

При принтирането на медикаменти се използват специални т.нар. химически или молекулни мастила, благодарение на които за всеки пациент се създават индивидуални хапчета с точните дози спрямо килограми и нужди.

Учените са категорични, че в бъдеще ще е възможно да се правят лекарства, обединяващи няколко препарата в зависимост от това колко различни хапчета пие пациентът. Всеки ще може да създава своите собствени лекарства у дома. Разбира се, и това изобретение намира множество противници.

Огромни са и

постиженията в хирургията

през изминалата година. Специалисти от медицинския център "Лангони" в Ню Йорк успяха след 26-часова операция да присадят успешно лице и скалп на пациент, пострадал тежко по време на пожар. Това е най-цялостната лицева трансплантация, правена досега в света.

Хирурзи от Детската болница във Филаделфия пък успешно присадиха ръце на 8-годишно момче. Така Зион Харви стана най-малкият пациент в света, преминал през подобна операция.

За всички други медицински открития през миналата година четете в печатното издание на "168 часа".