Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Динозаврите не можаха да бъдат детронирани от първото
място дори от джедаите от “Междузвездни войни”

“Джурасик свят" остава най-гледаният филм в света за 2015 година с приходи от 1,669 млрд. долара и бюджет от 150 млн. Така остана непоклатим на първото стъпало на почетната стълбица, от чийто трон не успя да го детронира дори седмият епизод на "Междузвездни войни".

Малшанс за джедаите, които просто атакуваха кината в последния месец от годината и освен всичко оставиха за следващата завоюването на китайския пазар, който се оказа от изключителна важност.

"Джурасик свят" излезе на големия екран през юни почти десет години след първия филм, поставил началото на поредицата "Джурасик парк".

Стивън Спилбърг за първи път оживи като режисьор в киното динозаврите от романа на Майкъл Крайтън, но в последната, както и в третата лента от франчайза

е само в ролята на изпълнителен продуцент

С режисурата на "Джурасик свят" може да се похвали Колин Тревъроу (Safety Not Guaranteed), който е бил на 16 години по времето, когато излиза “Джурасик парк” - най-успешният филм тогава.

В четвъртата поред научнофантастична приключенска лента липсваше актьорът Сам Нийл, който изпълняваше ролята на д-р Алън Грант. Нийл

бе сърдит, че не е

поканен в продукцията,

и също така разкри, че лентата е завършена с десетгодишно закъснение, защото през цялото време се е търсил подходящ сценарий за нея.

След дългото търсене от Universal Pictures на подходящи сценаристи през 2012 г. съпрузите Рик Джафа и Аманда Силвър се съгласяват да работят за филма. Те са подпомагани и от Дерек Конъли и Колин Тревъроу, стоящи и зад "Възходът на планетата на маймуните".

В "Джурасик свят" действието се развива след случката от оригиналната лента, като екшънът се разиграва в супермодерен тематичен парк с динозаври, разположен на остров Нублар. Главната мъжка роля на смелия служител Оуен е поверена на Крис Прат ("Пазители на Галактиката"). Героят му с особен вид ловкост и липса на сериозно притеснение експериментира с няколко смъртоносни велосираптори, които се опитва

да дресира, сякаш са му домашни любимци

Собственик на динопарка е милионерът Саймън Масрани, в чийто образ се превъплъщава индийският актьор Ирфан Кан ("Кутия за храна"). С усет за големите печалби, Масрани е готов да привлича туристи с незабравими изживявания и гледки. Обитателите на неговата машина за пари са възпроизведени по научен път генетично модифицирани динозаври и привличат средно 20 хил. души дневно. Луксозният курорт е изпълнен не само с праисторически опасности, но и с удобства като хотели, ресторанти, голф игрище и нощен живот.

Всичко върви нормално и страховитата зоологическа градина функционира добре, докато свръхинтелигентен праисторически хищник излиза извън контрол.

"Не искахме да прибързваме с този филм, а да уважим предишните части от поредицата. За да го постигнем, работихме в близко сътрудничество със Стивън Спилбърг, което е невероятна възможност за мен. Знанията му за бизнеса, опитът, който е натрупал през годините - всичко това ни помага много и той е неделима част от този проект. Лично за мен е много важно да съм направил филм, с който феновете и Стивън Спилбърг ще се гордеят", сподели преди премиерата режисьорът Тревъроу.

В лентата може да се видят впечатляващи екземпляри от вида на гигантските влечуги.

Интересна подробност е, че в една от култовите сцени в първата лента от 1993 г. ръмженето на велосирапторите всъщност са звуци от правещи секс костенурки. Това разкрива калифорнийски специалист по звукови ефекти пред в. "Сан Франциско кроникъл". Във въпросния филмов откъс двете деца влизат в кухня, за да се скрият от няколко преследващи ги динозавъра. Крясъците на опасните хищници са изработени от звуците,

издавани от отдали

се на любов костенурки

Те били записани от Гари Райдстром с микрофон в клетката им в океанариума "Морски свят" в Редууд шорс, Калифорния. Останалите динозаври са озвучени със записи на коне, магарета, волове, а тиранозавърът в култовата лента реве с основния вой на собствения джак ръсел териер на Райдстром.

В "Джурасик свят" участват още Брайс Далас Хауърд, Ник Робинсън, Тай Симпкинс и др.