Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основателят на “Моторхед” Леми Килмистър

почина само две седмици след грандиозно

парти за 70-ата си годишнина

Създателят на "Моторхед" и един от най-емблематичните рок музиканти на нашето време почина на 70 години. Леми Килмистър е име, което завинаги ще остане в рок и хевиметъл историята като легенда.

Групата разкри тъжната новина на официалната си страница във фейсбук: "Няма лесен начин да съобщим това… нашият велик и благороден приятел Леми си отиде днес след кратка битка с изключително агресивна форма на рак. Той научи за заболяването си на 26 декември и последните си дни прекара у дома със семейството, играейки на любимата си видеоигра от The Rainbow.

Все още не сме в състояние да осмислим шока и тъгата си… нямаме думи да ги изразим. Ще се обърнем към феновете скоро, но за момента ви молим…

пуснете си

"Моторхед" силно,

надуйте до дупка музиката на Леми. Изпийте по едно… или по няколко питиета. Спомнете си за него. И празнувайте живота… живота, който този невероятен мъж така силно обичаше и празнуваше. Той не би искал друго."

Фенове от цял свят останаха шокирани и изразиха тъгата си от неочакваната смърт на любимеца си, но също така и споделиха възхитата и преклонението си пред този уникален човек.

"Думите в английския език не стигат, за да опишем

колко значима фигура

в историята на

рокендрола е Леми

Без него този стил музика никога нямаше да е така вълнуващ, цялостен и неповторим. Благодарим ти, прекланяме се пред теб", споделят почитатели в социалните мрежи.

Самият Ози Озбърн написа в туитър: "Днес загубих един от най-добрите си приятели! Леми, ужасно ще ми липсваш! Ти беше истински боец и жива легенда! Ще се видим от другата страна, приятелю!" А в официалния си профил "Металика" споделиха: "Леми, ти си една от основните причини ние изобщо да съществуваме като група. Завинаги ще сме ти благодарни за вдъхновението. Почивай в мир!" "Ти си Рокендрол!", написаха Anthrax.

Килмистър наистина оставя сериозна следа в рокендрола. Той подари на феновете 40 години велика музика, 22 албума и стотици концерти по целия свят.

Днес е включен в списъка със стоте най-велики метъл вокалисти на всички времена. Всъщност Леми навлиза в рок средите още докато работи за Джими Хендрикс, след това е част от групата Hawkwind, но е изгонен от нея заради скандал с наркотици.

Килмистър решава сам да си бъде шеф и основава своя банда. Първоначално иска да я кръсти Bastard (копеле), но после стига до стар термин за човек, който злоупотребява с амфетамини - "моторхед". Групата бързо постига успехи с по-суровия, по-тежък и по-разбиващ рок, който създава. "Моторхед" са признати за кралете на британския хевиметъл, въпреки че самият Леми предпочита музиката им да се определя просто като "истински рокендрол".

Всъщност съставът на групата се сменя няколко пъти през годините, единствената вечна фигура е Леми, който е душата на бандата.

Освен с китарата си и невероятните текстове той завинаги ще остане в сърцата на любителите на рока с характерния си дрезгав глас.

Самият Леми неведнъж е споделял с усмивка, че тайната за този глас е да пие поне по една бутилка уиски на ден. И не се е шегувал. Леми е известен с изказването си: "За да те хване махмурлук, първо трябва да спреш да пиеш!", а той като че ли никога не спираше. В метъл средите се носят легенди как Килмистър изкарал две седмици без миг сън само на амфетамини и уиски.

"Владетелят на мрака", както го наричат някои, винаги живееше на макс. Неговото наследство е точно това - че човек трябва да живее наистина, да постига мечтите си и да се радва на всеки ден, без да се страхува от смъртта. За феновете на хевиметъла не е тайна, че Лени неведнъж е възпявал смъртта, тя често се появява в неговите парчета и той винаги е твърдял, че не се страхува от нея. В свое интервю преди години музикантът заявява:

"Смъртта изобщо

не ме притеснява.

Още любопитни подробности около личността на музиканта четете в хартиеното издание на "168 часа".