Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неуморните иманяри ровят все по-надълбоко в земята и морето с надеждата, че ще открият последните легендарни иманета, които все още им убягват. Много от тях може и да са плод на развинтеното историческо въображение, а може и наистина да съществуват.

Няма категорични доказателства, че голямото златно имане на инките наистина е скрито някъде навътре в непроходимата джунгла. И все пак има десетки и дори стотици ентусиасти, които лягат и стават с мисълта за златото на древния народ. Става дума за

Паитити - легендарния изгубен град на инките

Търсят го на изток от Андите, някъде из горите в югоизточната част на Перу, северната част на Боливия или югозападната част на Бразилия. Издирват го толкова упорито, защото според легендата именно там е скрито златното съкровище на инките през 1572 г. Когато испанците превзели укреплението във Вилкабамба, намерили един абсолютно празен град. Жителите му събрали и последната златна монета и се изнесли тихомълком, пренасяйки сандъци със златни украшения в тайния си град, скрит навътре в джунглата. Правени са десетки експедиции, но нито една не успява.

Също толкова добре покрито от алчни ръце е и златното съкровище на южноафриканския президент Пол Крюгер. По време на англо-бурската война кралят натоварва наличните ценности на влак и потегля към Мозамбик. Оттам кюлчета и монети са пренесени в Европа, но след това следите им се губят.

Крюгер забравя да нарисува карта на мястото, където е скрил своето имане

и отнася тайната в гроба. Съкровището, според различни оценки, е възлизало на поне 30 млн. долара.

А какво да кажем за Черната брада? Смее ли някой да попита открито в очите най-прочутия пират къде е заровил плячката от безмилостните си нападения над търговски кораби? Жестокият капитан Едуард Тийч подигравателно отхвърля възможността да издаде тайната миг преди да увисне на въжето, провесено от централната мачта на английски военен кораб. Почти три столетия иманярите търсят съкровището на Черната брада на Карибските острови и в пещерите на Каймановите острови. Голяма навалица има и в няколко пещери и подземни комплекси на Филипините.

Стотици иманяри се надяват, че ще се натъкнат на сандъци със злато, скъпоценни камъни, антики и произведения на изкуството,

заграбени от японския генерал Томоюки Ямашита Известен с бойния си прякор Малайския тигър, военачалникът завладява голяма част от Югоизточна Азия по време на Втората световна война. По пътя си той товари на военните камиони сандъци със злато и всякакви други скъпоценности, обрани от 12 азиатски страни. Става дума за имане, оценено на 100 млрд. долара. Една част е пратена в Япония, но друга потегля към Филипините, където да бъде скрита и да чака края на войната. Посветените в тайната обаче до един се разделят с живота си. Такава участ застига и Малайския тигър, така че тоновете злато си стоят на дъното на някоя пещера и чакат да бъдат открити.

Какво би трябвало да има на дъното на езерото Гуатавита четете в хартиеното издание на "168 часа".