Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

14-годишният Георги помогна и за лечението на други деца

14-годишно онкоболно момче от Шумен трогна България, след като дари част от събраните за неговото лечение средства на други болни деца.

За лечение от онкозаболяване в Австрия на абитуриента Атанас Златев Георги Гюров вече предостави 5000 лева. Сумата се оказа решаваща за извършването на животоспасяваща операция в клиника във Виена. А за лечението на 3-годишната Рая с церебрална парализа са осигурени 2000 лева от дарителската сметка на Гошко. За благородните жестове кметът на Шумен Любомир Христов обяви Георги за най-малкият дарител на годината.

За преживяната драма в семейство Гюрови, когато научават, че синът им има тумор в мозъка, разказва пред “168 часа" бащата Георги Гюров. Той е учител в училище за деца със специални потребности. Съпругата му е детска учителка.

Преди 3 г. майката и бащата

долавят необичайно поведение у сина си

Водят го на лекар. А страшната диагноза от изследванията - рак на част от мозъка, идва като гръм от ясно небе за семейството. И в София, и във Варна специалистите по онкозаболявания са категорични - трябва да се направи спешна операция на момчето. “Посъветвахме се с лекар. Той ни предупреди, че

интервенция на мозъка

е повече от рискована

И може да има страшни последици за сина ни", сподели пред “168 часа" бащата.

Родители на деца с подобни проблеми ориентирали смазаното семейство към клиника “Аджъбадем" в Истанбул. Семейството изпълнява препоръката. Двамата турски професори, които прегледаха Гошко, ни казаха в прав текст: Добре, че в България не са оперирали сина ви. Туморът е засегнал част от зрителните нерви. А оперативната намеса е рискована за зрението на малкия", обяснил проф. Мехмед Йозек, оценен като експерт в онкохирургията.

Турските лекари определили решението на българските си колеги за оперативно премахване на тумора като абсолютно погрешно. И дори смъртоносно.

Лекарите предписват на Гошко медикаментозно лечение. И химиотерапия. Като краен вариант - лъчетерапия. След шест ускорени курса на лечение туморът се смалил с 8 мм от всички страни, разказва бащата с облекчение, че синът му почти е спечелил битката с коварната болест. На този етап малкият пациент е в ремисия. Състоянието му е под постоянно наблюдение в клиниката в Истанбул. Лекарите обаче нямат прогноза дали туморът ще продължи да се развива, или ще си остане смален.

Благодарение на отстъпката от 20% семейство Гюрови и синът им вземат решение да помогнат с 5000 лева за оперативното лечение на Наско и на малката Рая, която е под наблюдение в клиника в София. Атанас е ученик в природо-математическата гимназия в Шумен.

Тази година ще

бъде абитуриент

Средствата от дарителската сметка на Георги са набрани от благодетели в целия град и област Шумен - бизнесмени, учители, благотворителни концерти. Мощната кампания е инициатива на зам-директор на фирма “Автомагистрали “Черно море" Петя Стоянова и директора на Второ основно училище “Петър Берон" Павел Павлов. Общинският съвет в Шумен предоставя за лечението 2000 лева. И така се оформя сумата 48 000 лева.

Бедата сприятелява семействата на болните деца. И решават да си помагат. Според Гюров-старши сумата за операцията на Наско е почти осигурена. А в здравната каса изобщо не трябвало да има съмнения дали да поеме част от лечението на ученика, при положение че хирургът от Виена се е отказал от хонорара си.

Бащата на Гошко бе категоричен - жестът с дарените суми на двете болни деца е нещо съвсем нормално.

Притеснява се

от медийния шум

и интерес към семейството. Да се прави добро и да се помага, е залегнало у всеки човек. “Съжалявам, че го казвам, но болните от онкологични заболявания трябва да разчитат един на друг в тези тежки моменти, защото държавата не полага грижи. И ги е изоставила."Всеки се спасява поединично. Тази практика я няма нито в една европейска страна, обобщава бащата.

Семейството кандидатствало пред Фонда за лечение на деца в чужбина, преди да предприеме лечение в клиниката в Истанбул. “Написахме няколко молби. Вече не си спомням броя им. Чакахме месеци. А всяко забавяне във времето беше фатално за детето ми", казва бащата, разочарован от бездействието на държавните институции към онкоболните - деца и възрастни.

За ремисията на Гошко и излекуването на Наско и Рая семейство Гюрови продължава да се моли на Света Богородица.

Абитуриентът Наско получи пари за собственото си лечение от 14-годишния Георги
Абитуриентът Наско получи пари за собственото си лечение от 14-годишния Георги