Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров се срина в ранглистата, щангистите се самозакриха. Успехите дойдоха в бадминтона, кану-каяка, бокса и параолимпийските спортове

Футболният шампион „Лудогорец” имаше неприятния шанс да извърви пътя от „Осанна” до „Разпни го” в рамките на 2015 г.

Шампионите влязоха в годината със самочувствието на участници в Шампионската лига, които се озъбиха на грандове от ранга на „Реал” (Мадрид) и „Ливърпул”. Великите мачове на разградчани имаха и своето конкретно финансово измерение. Според най-скромните изчисления босът Кирил Домусчиев прибра около 18 млн. евро от тв права, продажба на билети, фен артикули и всички други благини, които вървят с най-комерсиалния клубен турнир в световния футбол. Постъпленията дойдоха именно през 2015 г. след края на Шампионската лига и се очакваше, че “Лудогорец” ще надхвърли успехите си от 2014-а с нов и по-смел поход в турнира на богаташите.

Случи се точно обратното. Българският тим

записа срамни

мачове

в квалификационните кръгове и рано-рано приключи с мечтите си за нови мачове с футболните грандове на Европа. Ясно е, че потъпканите надежди в случая са гарнирани и със сериозни финансови загуби. “Лудогорец” спокойно можеше да спечели още 15-20 млн. евро, но провалът срещу далеч по-скромни тимчета лиши отбора от така нужните постъпления от УЕФА. Пропадането на тима продължи и в първенството, последвано от ранно отпадане от турнира за Купата на България. В последните месеци отборът все пак успя да се стабилизира и да се върне на първото място.

Предстои

жестока битка

с „Левски” за титлата и за нов шанс за атака на Шампионската лига.

Българският фубол обаче едва ли ще има шанс да се измъкне от плаващите пясъци, в които потъна до шията. ЦСКА беше пратен във “В” група, но това съвсем не реши финансовите проблеми на единия от двата най-обичани клуба в България. Сегашният собственик Гриша Ганчев си правеше тънки сметки да обедини отбора ЦСКА с “Литекс” и така да върне “червените” в “А” група. Тази врътка обаче беше забранена от УЕФА, а на всичкото отгоре и „Литекс” изпадна от елита, след като ръководителите му извадиха отбора в скандалния мач с „Левски”.

Така първенството загуби два от четирите най-силни отбора и интригата значително намаля, рекламодателите се дръпнаха, феновете още повече се отвратиха. Още по-трагично е положението при националния отбор, който е в тотален нокаут и не се вижда светлина в тунела.

През годината единствено „Левски” спечели нещо. „Сините” се сдобиха с нови шефове, които на свой ред привлякоха стабилни рекламодатели. За първи път от много време насам на „Герена” ще има пари за нормална селекция и няма като преди да се събира куцо и сакато без високи финансови претенции. Да не пропускаме и успехите на Станимир Стоилов. Нашият треньор направи “Астана” за втори път шампион на Казахстан и дори успя да вкара тима в Шампионската лига.

Футболът е на умирачка,

но поне волейболът върви добре, кръстят се феновете на спорта в България. Момчетата на Пламен Константинов направиха страхотно европейско първенство, където останаха на четвърто място.

По-добрата новина е, че след евроопейското българската федерация в съдружие с италианската успя да завоюва и домакинството на световното първенство за мъже през 2018 г.

Още за успехите и неуспехите в българския спорт четете в хартиеното издание на "168 часа".