Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Щастливците, ударили джакпота с шест нули отзад, строят нови къщи, купуват коли и се пазят старателно от забравени приятели, които искат да ги обезкървят

Числата изпадат едно след друго от сферата и се подреждат в стройна редичка. Стотици хиляди хищни очи следят числата върху топките.

За няколко минути светът сякаш е спрял да се върти. Всеки забравя проблеми, болести, семейни дрязги в очакване да удари големия джакпот. В този момент мозъкът работи на пълни обороти, пращайки видения за хубавите дни, когато богатството дойде. Скъпи лимузини, просторни апартаменти се блъскат със страшна сила в бедната глава на играещия на тото. Топките продължават да се редят и човекът с треперещия фиш е убеден, че помирисва морския бриз и усеща топлия пясък. Той вече се е пренесъл в екзотичния остров с небесносини лагуни и натежали от плод палми, където харчи от огромната си хазартна печалба. Само че числата му не излизат. Всъщност не е познал нито едно. Фишът е намачкан ядно и се отправя на екскурзия към сметището.

Този сценарий се е повтарял стотици, дори хиляди пъти за милиони тотоиграчи не само у нас, но и по целия свят. Овчарят Здравко Траянов също е свикнал да преминава през краткотрайните моменти на измамно въодушевление, последвани от толкова добре познатото разочарование. В продължение на 35 години той играе с едни и същи числа в очакване птичката на късмета да кацне на неговото рамо. И ето че един ден съдбата обръща поглед към буренясалото поле, разбутва овцете и погалва Здравко по главата със златна пръчка. Този път топките с правилните числа се нареждат под сферата и селският бедняк изведнъж се оказва собственик на 1,653 млн. лева. Голямата печалба не идва като по филмите за Здравко. Той не се прегръща със съпругата си, не гушка радостната челяд. В действителност разбира доста късно, че е станал милионер. Неговият работодател във фермата му е пуснал фиша и той разбира първи какво се е случило. Човекът проявява рицарски морал и честно и почтено предава печелившия фиш на своя овчар. Той пък го взема и за няколко дни се скрива вдън земя. Така започва животът му на тотомилионер – тихо, кротко, дори анонимно.

В интерес на истината такива са първите дни на всички щастливци, успели с един фиш или талон от лотарията да променят живота си. Първата им мисъл е да се покрият за известно време, докато осмислят печалбата и направят план за какво ще я харчат. След това нахлуват доста по-мрачни притеснения за ордата от роднини, които ще натиснат от всички страни, за опасни хора с дебели вратове, които ще вземат печалбата насила.

Рано или късно, духовете се успокояват, мутрите не идват и новите богаташи влизат в чисто новия си живот. „168 часа” се свърза с няколко такива погалени от провидението българи, които да разкажат какво е чувството до вчера да си бил бедняк, а днес да имаш хиляди в джоба и десет или сто пъти по толкова в банката.

За овчаря Здравко първите дни след спечелването на 1,6 млн. лева не са особено приятни. Търсят го под дърво и камък от много страни. Държавният тотализатор е решил да направи тотото конкурентоспособно на моментните игри на късмета и затова въвежда задължителното правило щастливците с големи печалби да се появяват по телевизията. Така Здравко е принуден да излезе от анонимност и съвсем естествено се превръща в любимец номер 1 на четвърти братовчеди, трети братовчедки, племенници, лелинчовци и етърви. Само че той отказва да дава, тъй като е бил тотално зачеркнат от същите хора, които сега му се обясняват в силна роднинска любов.

“Всички ме бяха забравили. Искал съм помощ, но никой не ми подаде ръка. Сега ще им отговоря със същото. Дадох пари в бели пликове само на роднините, които не дойдоха да ме молят за заеми. Те най-много са заслужили”, отсича бившият овчар, който сега смята да поживее за известно време в Дубай, за да се потърка в далеч по-богати от него шейхове, притежаващи милиарди в банковите си сметки. На Здравко и тези 1,6 млн. си му стигат. Засега е решил да не инвестира в рискован бизнес. След екскурзията до Дубай ще се върне да си избере просторен апартамент, където да се шири със семейството. С останалите пари ще си живее царски, има много и няма нужда да се притеснява за бъдещето.

Още в какво смятат да инвестират новите милионери четете в хартиеното издание на "168 часа".