Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Али вече е фаворит №1 на изборите за президент на ФИФА

Специален софтуер е послужил за изобличаването на Сеп Блатер и Мишел Платини.

Президентите на ФИФА и на УЕФА бяха изритани от системата на футбола за по 8 години заради конфликт на интереси, двойно счетоводство и отказ за сътрудничество на Комисията по етика към световната централа. В основата на скандала е сумата от 2 млн. швейцарски франка, неясно по каква причина преведена от швейцареца на французина през 2011 г. В допълнение Блатер бе глобен с 50 000 франка, а Платини - с 80 000.

Разследващите разкриха, че са използвали компютърна програма, предназначена за разкриване на

финансови измами

Тя е разработена от швейцарска компания и е в състояние да проследи хиляди банкови сметки за съмнителни парични преводи. Софтуерът посочва имената на хора, които не са титуляри на акунта, но въпреки това се оказват свързани с плащането.

Въпросните 2 млн. швейцарски франка са получени от Платини за работа, извършена в периода 1999-2002 г. По това време легендарният френски халф е бил технически сътрудник на ФИФА. Двамата опозорени функционери твърдяха, че възнаграждението е уточнено в устна договорка, но комисията отказа да приеме подобно основание.

Санкцията окончателно слага точка на

17-годишното управление

на Блатер, изпъстрено с корупция и скандали. Както и на амбициите на Платини да заеме поста му на следващите избори.

По време на официалната си пресконференция съкрушеният 79-годишен Сеп се извини пет пъти само за минута, но без да демонстрира каквото и да е разкаяние. "Съжалявам, но не се срамувам. Съжалявам за футбола. Съжалявам за организацията, на която служа със сърце и съвест в продължение на 41 години. Съжалявам за екипа от над 400 души. Съжалявам за себе си и за начина, по който бях третиран", обяви той в емоционалната си реч.

Блатер бе категоричен, че е наказан без никакви сериозни доказателства за извършено нарушение. И обеща, че историята не е приключила и че ще защитава правата си докрай. "За споразумението с Платини знаеха всички ръководители във ФИФА и УЕФА. И доста хора са потвърдили за него. Обвиняват ме,

че с тези 2 милиона

съм купил гласове за изборите през 2011 г. Та аз винаги съм имал подкрепата на Европа. Може да не съм най-умният човек на света, но не съм и глупак".

Според швейцарското законодателство заплащане в резултат на устна договорка е допустимо, но не и по-късно от 5 години след извършената работа.

Платини също бе бесен

от решението:

"Какво правеше Етичната комисия от 2011 г. досега? Ето че изведнъж се събуди - в навечерието на предстоящия конгрес, на който съм основен кандидат. Каквото и да стане, репутацията ми е накърнена, бях изритан в зъбите - сложиха ме под общ знаменател с Блатер".

В същото време британското издание "Гардиън" разкри, че още през 2002 г. тогавашният генерален секретар на ФИФА Михаел Зен-Руфинен е обвинил президента на организацията в злоупотреби. Половината от 24-те членове на Изпълнителния комитет дори подали жалба в швейцарски съд с искане за разследване. Сред тях бил и бившият шеф на ФИФА Ленарт Йохансон. Предоставената информация била в обем от 300 страници, но въпреки това прокуратурата в Цюрих не реагирала и преценила, че няма достатъчно основания за

повдигане на обвинение

"Местните власти подведоха световния футбол. Цялата машина - следствие, адвокати, съд - беше под контрола на Блатер. Чувствам вина, защото не стигнахме до края", разкри Йохансон.

Този път обаче изглежда сигурно, че разследването няма да спре пред нищо. Няколко високопоставени чиновници на ФИФА могат да се озоват дори в затвора, ако се докаже, че са приемали внушителни подкупи в замяна на гласа си за домакин на световните първенства през 2018 и 2022 г. Двата мондиала бяха поверени съответно на Русия и Катар.

В хаотичната ситуация

във фаворит на изборите за президент на ФИФА, насрочени за 26 февруари догодина, се превръща принц Али бин ал Хюсеин. Той бе главният съперник на Блатер и на вота през лятото и дори стигна до втория тур. Там реши да се оттегли, тъй като шансовете му бяха в сферата на фантастиката. Ако жалбата на Платини не бъде уважена, от името на Европа в конгреса ще се кандидатира генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино.