Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Николов-Паскала, най-големият в момента български контрабандист, ще изкара великденските празници в Гърция. Там той обича да отсяда в "Оушън вю бийч хотел". Комплексът е открит през 1991 г. - същата, в която Паскала скача дълбоко в международния трафик на цигари.

Той дотолкова харесва тази местност - само на 28 км от Кавала, че е паркирал целогодишно и караваната си там. Паскала отскача до "Оушън вю бийч" не само когато има нужда да поразпусне от несекващия трафик, който координира, но и когато се налага временно да се покрие.

Точно като в момента, след като в края на март на ГКПП Капитан Андреево бе осветена изключително нагла схема за контрабанден внос на цигари, зад която казват, че стои точно той.

По канала на Паскала, който действа горе-долу от времето на служебното правителство на Георги Близнашки, всяка седмица

през най-корумпирания пункт в Европейския съюз преминавали по 4 тира

с цигари, като стойността на всеки от тях е около 8 милиона лева. Казано с други думи, благодарение на блестящата организация на Паскала, за която герои като

Самоковеца, Хафти и Доктора могат само да завиждат, всеки месец в България са влизали като призраци 16 тира с цигари за около 130 милиона лева.

Турските власти многократно са подавали информация за този канал, но се оказва, че българските митничари са скривали и унищожавали факсовете с регистрационните номера на камионите. Сега се налага валията в Одрин да разпознава по снимки българските митничари, за да посочи на кого лично е предал данните. Като разкрива тези факти на заседанието на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов признава, че борбата с корупцията на Капитан Андреево е абсолютно безнадеждна.

Дълбоко впечатлен от схемата остава и единственият заловен шофьор на ТИР, турчинът Ремзи Караибрахимоглу, който споделил, че в 25-годишната си кариера досега не е виждал граница, която може да се премине с камион само за 15 минути.

Организацията е наистина блестяща. В най-мутренските години на Капитан Андреево служителите често вдигаха бариерата и си затваряха очите за десетки коли и тирове, без да регистрират движението им, но сега за първи път чуваме, че лично митничарите закрепват с ластици върху турските номера на тировете фалшиви табели със софийска регистрация и сами им попълват и връчват транзитните декларации.

А месечната сума от цигарената контрабанда е толкова внушителна, че със сигурност корупцията от Капитан Андреево през последните 24 години се влива нагоре в държавния апарат, в министерства и агенции и стига до много джобове в София.

Но кой е този герой Паскала, който успява да подчини и смаже така системата, сякаш сме потънали в мутренския хаос на 90-те?

Като напишете прякора му в гугъл, излизат общо 2180 статии, но те не съдържат абсолютно никаква информация, различна от три фрази: "легендарен контрабандист през ГКПП Капитан Андреево, "работил дълги години с Доктора", "изместил Доктора" - тази информация, освен лаконична е и на 33 процента грешна...

Как този човек успява да разработва огромен канал за цигари вече почти 24 години и да остане в толкова дълбока анонимност? Само за сравнение - в интернет на името на Косьо Самоковеца, който успя да проблесне едва за миг на този фронт има 21 700 публикации.

В момента Паскала е сочен от службите като най-големия жив български контрабандист. Разполага с милиони и с огромна недвижима собственост, но реално нищо не се води на негово име.

Изумително, но Паскала дори няма полицейско досие. Източници на вестника твърдят, че той е първият играч от такъв ранг, за когото няма абсолютно нищичко в системата на МВР - дори хулиганска проява, дори дребна измама преди 1989 г.

Само прякора Паскала...

"168 часа" ще повдигне леко завесата над някои факти и легенди за пазения в толкова дълбока тайна живот на този човек. Пълното му име е Николай Димитров Николов. Роден е на 8 май 1961 г. в Димитровград, а постоянният му адрес официално се води в Хасково, в жилищен комплекс "Орфей" номер 11.

Николай Паскала обаче от дълги години не живее там.

Когато не се крие и не разпуска на "Оушън вю бийч" край Кавала, той най-често е в Пловдив.

През 1996 г. купува в града на тепетата етаж от жилищна сграда на ул. "Даме Груев" с площ от 138 квадратни метра. Четири години по-късно, въпреки че облаците над главата му въобще още не са се сгъстили, Паскала го прехвърля на 3-годишния си тогава син Николай.

Съпругата му Мариана, родена през 1976 година, се сдобива през 2005 г. с апартамент и магазин в хотелски комплекс "Флора", който се намира в Боровец малко над кабинката на лифта. 38-годишната жена има и два запорирани от съдия-изпълнител имота в Асеновградския регион заради спор с фирма "Запрянови-03" ООД.

Официално синът на Паскала, който е роден през 1997 г., получава като дарение още на 10-годишна възраст от семейство Сиромашки и 115 квадратни метра апартамент плюс гараж и 60 квадрата офис в софийския кв. "Изток".

Съвсем за кратко през 2007 г. семейството на Паскала притежава и парцел от 12 декара с 4-етажна сграда в село Селце, Старозагорско. Този имот обаче е продаден още през същата година. Голямото дете на Паскала - дъщеря му Ирина, няма абсолютно нищо на свое име.

Цялата останала собственост на Николови се води на трети лица. Дори поршето, което Паскала шофира, не е на негово име, а с немска регистрация и само номерът леко загатва български ъндърграунд стил - MBN 1111.

Всъщност според информация на "168 часа" контрабандистът има огромен бизнес, който обаче се надзирава от подставени лица. Човекът, който управлява капиталите му, се казва Андон, а името му официално стои като управител, представител, съдружник и едноличен собственик на капитала на общо 22 дружества с най-разнообразен предмет на дейност, свързани с Паскала.

По тази схема той е собственик на един от най-големите хотели в Банско, както и на верига от луксозни фитнес зали в зимния курорт, на околовръстния път в София и на бул. "Цар Освободител" край сградата на Народното събрание в столицата. По неофициална информация Паскала има и недвижим имот в Турция. Не е ясно какъв е точно по професия контрабандистът. В престъпния свят за него се говори дори, че е бил барета Първите години на прехода обаче го заварват в района на Димитровград, където още през 1991 г. започва да работи с Иван Тодоров-Доктора, застрелян през 2006 г. В онези години двамата се учат на занаята от свръзвания с ДС Тенчо Свинаря, а не от Фатик, както ще се твърди години по-късно. През 1993-1994 г. Паскала вече е изключително активен на ГКПП Капитан Андреево. Още тогава за него работят цели смени митничари и гранични служители точно както се случва и в момента. Държи контакт директно с шефовете им - Антон Т., Павел Л., с хора от пункта, които в следващите години са уволнявани, но и днес продължават да работят на същия ГКПП.

По това време Паскала държи и два павилиона за цигари на актуалната борса в "Илиянци", има силни позиции чрез роднини и на безмитния магазин на Калотина.

Контрабандистът си създава изключително силни позиции и в полицията, и в прокуратурата в Хасково.

В периода от 1996 до 1998 г. той става още по-влиятелен и дори когато властите задържат голяма негова пратка цигари с марката "555", Паскала успява да остане в сянка, а като бушон изгаря Тенчо Миланов-Пинчера

Всъщност зад този малък провал, както вероятно всеки комбинативен човек се досеща, не стои активна работа на полицията и държавата, а конкурентът на Паскала и Доктора - Янис Димитрис, женен за българката Иванка Костадинова, който подава информация, за да ги удари под кръста Подобни пропуски в дългата кариера на Николов обаче са единици.

Според хора, занимавали се с контрабанда, димитровградският играч успява да оцелее и толкова дълги години да остане в сянка, защото дисциплинирано спазва принципа никога да не пипа дрога.

Специалитетът на Паскала е контрабандата с цигари. В последните 23-24 години, откакто е в този бизнес, той е създал десетки схеми. През 90-те години трафикът е основно от Кипър и Гърция през България за Западна Европа и Великобритания. Има период, в който негови партньори са мафиотите от сръбския Земунски клан, а мулетата, които пренасят цигарите, са дипломатически служители.

Ако човекът за официалния бизнес на Николай Николов е Андон, то този, който движи контрабандните му схеми, е известен като Юлиян Истимарото.

В разкрития сега канал на Капитан Андреево той си партнира с турски гражданин на име Мурад, който има фабрика за цигари в южната ни съседка. Според неофициална информация големият шеф от турска страна се казва Сабадин. Ето каква обаче е всъщност последната разкрита цигарена схема на Капитан Андреево (виж подробната схема).

Специално пратката, която бе задържана в Пловдив, както и 18-те пропуснати камиона са със стока, произведена в Китай или на кораби в морето. Тези цигари са пълни с китайски тютюн и струват между 30 и 40 долара за мастербокс.

Предназначени са изцяло за българския пазар, а според хора от бранша има цели региони в страната, където се пушат изключително тези няколко марки.

Стоката пристига в контейнери в Турция, оттам се товари на тирове. Трафикът е толкова сериозен, че много бързо прави впечатление на турските служби. В България обаче сигналите от тях са потулвани и унищожавани.

Когато тирът пристигне на границата, митничарите казват на граничните служители: "Това е наш ТИР", и данните от него не се вписват никъде. После митничарите закрепват с ластици върху турските номера български и пускат камиона по стар път встрани от трасето, където няма видеоконтрол. Така тирът излиза директно на трета бариера, като избягва въобще какъвто и да било контрол. Камионът прекосява границата за по-малко от 20 минути.

Там митничарят предава на шофьора вече попълнени неистински документи за стоката в камиона, а зад бариерата го посреща автомобил, който го ескортира до взетия под наем склад в Пловдив. Там става разтоварването. После цигарите бързо се пласират в различни части на страната.

Тази схема върви гладко до момента, в който Паскала допуска груба грешка -

прецаква двама големи играчи в България

Така те в момента са се превърнали от приятели в негови сериозни врагове.

Димитровградският играч е поръчал на турчина Мурад пратки от техни марки, които нелегално вкарват в България и в Турция му направили с местен тютюн. Така обаче Паскала сериозно ощетил доскорошните си партньори- това е версия, която много упорито се спряга в последната седмица в София. Или поне така иска да ни внуши някой.

Разкритият канал обаче за първи път осветява така Николай Николов. И ако Брендо е кралят на кокаина, той със сигурност е кралят на цигарите. Защото схемите му са международни и носят огромни печалби.

Каквато и да е истината за тази афера, тя показа две сигурни неща - корупцията на Капитан Андреево е зловеща и неизкоренима, а Паскала в момента е най-сериозният контрабандист у нас.

Но ако действително е изменил на принципа си да не прави резки движения, много скоро ще бъде изместен. Или поне няколко мощни кръга в държавата искат това да се случи с цената на всичко.

Акцията във факти

ТИР с фалшива българска регистрация е задържан на 29 март в пловдивски склад. В него са намерени 1420 мастербокса цигари от Турция - 710 000 кутии Jin Ling за 7 983 950 лв. Камионът е бил с фалшив софийски номер. Заловени са шофьорът и още шестима души.

По-късно е хванат и втори ТИР с турска регистрация в района на ГКПП Капитан Андреево. Той също е бил натоварен с 1420 мастербокса, но цигарите са от марката President. Стоката е превозвана от Турция с документи за цигари, но в България е влязла като бобини за текстилната промишленост.

Мащабна акция за разбиване на контрабандния канал е проведена на граничен пункт Капитан Андреево на 31 март. Задържани са 13 митничари и трима гранични полицаи. Четири дни по-късно още трима служители на митница Свиленград са арестувани. Всички служители на пункта са освободени, обвинения са повдигнати само на шофьора и другите шестима души, заловени с тира.