Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АРЕСТ: Италианските власти арестуват Джовани Веки (вляво), собственик на “Сейв груп”, която чрез връзките си с Ндрангета е искала да инвестира в България.
АРЕСТ: Италианските власти арестуват Джовани Веки (вляво), собственик на “Сейв груп”, която чрез връзките си с Ндрангета е искала да инвестира в България.

"Правим бизнес в Гана, Кот д'Ивоар и България", хвали се Алфонсо Дилето в телефонен разговор, подслушан от италианските власти, които разследват пране на пари от калабрийската Ндрангета.
Според прокуратурата "Антимафия" от Болоня Дилето е част от клана Гранде Аракри и е една от водещите фигури в интернационалната дейност на калабрийската мафия в страни като България. Международният бизнес на един от най-мощните кланове обаче беше ударен преди няколко месеца. Това стана през май по време на втората част от разследването с кодовото име „Емилия" (от област Емилия Романя, където кланът Гранде Аракри е пуснал пипалата си). То доведе до 9 ареста и до запорирането на имущество за 330 млн. евро.
Но кой е Алфонсо Дилето, известен с прозвището Маймуната, който движи международни инвестиции за милиони на клана Гранде Аракри?
Според сп. "Еспресо" изглеждащият като опитен мениджър Дилето дори не е висшист, но въпреки това плава във водите на големите финанси със самочувстието на акула. Всичко това благодарение на факта, че има зад гърба си Ндрангета.
Специалните оперативни групи на карабинерите установяват за какви точно инвестиции в България говори Дилето. Става ясно, че кланът е подписал сделка за 160 млн. евро, свързана с изграждането на гигантски хотелски комплекс с името Melia-Bakerville ("Мелия Бейкър Вил") в местността Цигов чарк до язовир "Батак". Работата по него трябвало да започне в края на 2013 г. Договорът бил сключен с „Бейкър-Р" ЕООД със седалище в Пловдив.
От италианска страна пък договорът бил подписан от групировката Save Group S.r.l. ("Сейв груп" ООД). В миналото историческата италианска групировка „Сейв", обявена по-късно във фалит, е осъществявала посредством многобройните си фирми най-различни крупни строителни проекти на национално ниво. Нейните мениджъри обаче сядат на масата за преговори с босове на калабрийския клан, защото от няколко години финансите им са на червено. Така
лека-полека кланът пуска пипалата си
и започва да си служи с нея за международни инвестиции. Въпреки че през 2013 г. съдът обявява във фалит „Сейв груп" и работниците остават на улицата, хора от престъпния клан и акционерите на групировката Джовани Веки и Патриция Петричели подписват сделки в България за 160 млн. и в Кот д'Ивоар за 190 млн. евро.
В момента както босът на клана Николино Гранде Аракри, така и смятаният за негова дясна ръка Алфонсо Дилето са в затвора.
Както стана ясно от разследванията срещу клана, довели общо до над 160 ареста, той бил силно инфилтриран в Северна Италия, а епицентърът на дейността му бил в град Реджо Емилия. Посредством изнудване, рекет, пряко или непряко купуване на търговски дружества кланът взел под контрола си най-различни финансови и икономически дейности. Той бил активен и в търговете за държавни поръчки след земетресението през 2012 г.в областта.
Друг клан, друг бизнес в България
Точно преди година италианските медии съобщиха и за друга българско-италианска връзка с мирис на Ндрангета. Този път става въпрос за клана Либри, пуснал пипалата си в Милано. В рамките на разследването срещу него беше арестуван в град Кнежа 40-годишният българин Здравко Иванов, известен с прякора си Французина или Паскал. Според италианските власти той бил референтът на калабрийския клан за внос от България на стотици килограми кокаин, марихуана и хашиш. Българинът действал в Италия и бил нещо като крайния терминал на добре сработен канал. На 16 декември 2014 г. карабинерите от Милано задържаха 59 души по обвинения за международен трафик на оръжие, дрога, рекет и изнудвания. Иванов успял да избяга, но по-късно бил заловен в България. Тогава беше обявен за издирване и друг българин, част от нелегалната мрежа - Атанас Спасов Ангелов.
Според обвинението „Ангелов и Иванов
участват в нелегалната организация
в качеството си на стабилни доставчици на дрога" и за разлика от други снабдители на Ндрангета те действали, съзнавайки много добре с кого точно си имат работа. Според италианските следователи "приносът на двамата българи като постоянни доставчици означавал и важна подкрепа за самата организация".

Какво казват още разследващите за връзките на калабрийския клан с България, четете в новия брой на в. "168 часа"