Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВРАГ: Карлос Марсело е имал достатъчно основания да поръча убийството на Кенеди.
ВРАГ: Карлос Марсело е имал достатъчно основания да поръча убийството на Кенеди.

Съпругата на губернатора Джон Конъли се обръща назад и със закачлива усмивка заявява на Джон Кенеди: "Не можете да отречете, че Далас ви обича."
Американският президент така и не успява да отговори на милата дама. Секунди по-късно куршум го ранява в тила, а втори минава през главата му и откъсва част от черепа.
Америка изживява най-големия шок в историята си - убит е любимият президент на нацията - усмихнатият, младият, смелият и готовият да изпълни мечтите на средния американски гражданин.
Смъртта на 35-ия американски президент е колкото шокираща, толкова и загадъчна. "В една епоха на конспирации най-голямата е убийството на Кенеди". Това пише в. "Вашингтон поуст" през 2013 г. в деня, в който Америка отбеляза
50 години от смъртта на Кенеди.
За половин век специалните служби на САЩ не успяват да си свършат работата и веднъж завинаги да обявят кой и защо е решил да убие държавния глава.
Най-лесното е да бъде обвинен физическият извършител Лий Харви Осуалд и болното му съзнание. Той си е купил пушка за 20 долара, скрил се е в склад за стари учебници и е изчакал своя момент, за да простреля смъртоносно любимеца на нацията. Два дни по-късно самият Осуалд е застрелян от родолюбеца Джак Руби, преди да успее да разкаже какво и защо го е подтикнало да свърши толкова голямо злодейство. На свой ред Руби умира от рак малко след това и така главните действащи лица в случая се преселват в отвъдното, преди да са направили своите сензационни разкрития.
Свикналите да разрешават какви ли не конспиративни загадки американци вероятно са мислели, че лесно ще приключат и този случай, нищо че е толкова значим. Точно за това убийство би трябвало да се съберат най-добрите следователи, патоанатоми, психолози и редови ченгета, които да съберат доказателствата, да вземат свидетелските показания и да наредят пъзела. Е, не се получава точно така.
Наследникът на президентския пост Линдън Б. Джонсън сформира комисията "Уорън", оглавена от председателя на Върховния съд Ърл Уорън. Той и подчинените му си свършват изключително зле работата и набързо обявяват Осуалд за
инициатора и изпълнителя на екзекуцията.
Какъв е мотивът му ли? Няма конкретен повод - Осуалд просто е болен мозък, живял в СССР, неуспял в живота човечец, който винаги е мечтал да бъде известен и избира най-неподходящия начин да си спечели световна слава. Това е основната версия, която изглежда повече от зле скалъпена.
Не е чудно, че през следващите години се раждат десетки конспирации за смъртта на Джон Кенеди. Почти никой не отрича, че Лий Харви Осуалд е стрелял по президента, но много хора се съмняват дали той е бил единственият стрелец, а още повече са тези, които са убедени, че планът за убийството на президента съвсем не е плод на болното му съзнание.
В миналия си брой "168 часа" ви разказа за един от по-екстравагантните сюжети, според който Кенеди е убит непосредствено след като огласява на администрацията си намерението си да огласи доказателствата за съществуването на извънземни. Със сигурност някои читатели са се отнесли недоверчиво към тази версия, но фактите са си факти. А според тях Кенеди наистина е изискал цялата информация от ЦРУ за сблъсъците ни с представители на други космически цивилизации и е бил твърдо убеден, че останалият свят трябва да знае.
Това е само една от създадените през последните 52 години конспирации около смъртта на Кенеди.
Самото убийство е толкова загадъчно, че просто няма как да не се превърне в генератор на какви ли не слухове. Набързо извършена аутопсия, нехайно разпитани свидетели, съмнително изчезнали или унищожени снимки и видеоматериали от минутите на убийството, ненавременната смърт на Осуалд, масова мор на много от хората, които веднага след убийството твърдят, че имат сензационна информация. Това са само част от притеснителните моменти в историята. Не е случаен фактът, че през следващите десетилетия американците категорично отказват да повярват във версията за лудия Осуалд и неговата мания за величие.
Въпреки пълната липса на годни доказателства и упоритото желание на ФБР да засекретява всички документи по случая, през годините се открояват няколко версии за убийството на Кенеди.

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".

РАЗСТРЕЛ: Полицаи водят убиеца Осуалд, но така и не успяват да го опазят от Джак Руби.
РАЗСТРЕЛ: Полицаи водят убиеца Осуалд, но така и не успяват да го опазят от Джак Руби.
СЪМНИТЕЛНО: Карън Къпцинет си чупи врата в банята, след като проговаря за случая “Кенеди”.
СЪМНИТЕЛНО: Карън Къпцинет си чупи врата в банята, след като проговаря за случая “Кенеди”.