Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екссъдружници в клиника за инвитро процедури се обвиняват взаимно в серия престъпления, между които и търговия с ембриони.
Единият е д-р Алкан Емин, който извърши инвитро процедура с чужда яйцеклетка на 63-годишна русенка преди няколко години, вследствие на което тя роди две момиченца.
От тях оживя само едното. Другият е бизнесменът Пламен Иванов. Всеки от тях твърди, че срещу другия има по няколко досъдебни производства за различни икономически престъпления. Най-скандално е обвинението на Пламен Иванов, че д-р Алкан Емин е продавал чужди оплодени яйцеклетки на жени, при които инвитро процедурата не е била успешна. Той твърди, че
ембрионите се търгували
по 15 000 лв.
Уговорката между доктора и пациентките била, че трябва да лъжат партньорите си, че плодът е техен общ.
"168 часа" публикува скандалните нападки на двамата мъже, без да взема страна.

Бизнесменът Пламен Иванов: Искал по 15 хил. лева от жените 

 Познавам Алкан Емин от март 2008 г. Повод за запознаването ни бе мое и на съпругата ми посещение в медицински център “Клиничен институт за репродуктивна медицина” в Плевен. Емин е акушер-гинеколог и бе част от екипа специалисти на центъра, които извършиха две инвитро процедури на съпругата ми. Едната през 2008 г., а другата 2010 г. Тези процедури бяха успешни и сега имаме две деца.

В резултат на отношенията лекар - пациент станахме добри познати с Емин. Той по-късно много добре използва чисто емоционалната страна на това наше познанство със семейството ми и го употреби в изпълнение на 

предварително замислен сценарий да се домогне до финансовите ресурси, които имам покрай бизнеса си от вече двадесет години.

През февруари 2012 г. ми се обади Емин и каза, че има бизнес предложение към мен и иска да се видим. Аз го поканих и той дойде у дома. Каза, че е напуснал клиниката в град Плевен (оказа се, както по-късно разбрах, че е изгонен заради злоупотреби и порочни медицински практики), и ми предложи двамата да направим клиника за репродуктивна медицина, като аз инвестирам в клиниката, а той работи.

Аз се съгласих, намерих сграда, която да отговаря на изискванията му, и я реконструирах да отговаря за медицински център.

Започнахме работа в началото на 2013 г. 

За десетките нерегламентирани и незаконни практики, които установих, съм подал жалби в прокуратурата. Най-фрапиращите са, че доктор Емин взема яйцеклетки от психично болни жени, продава яйцеклетки от един реципиент на два различни донора и че продава за 15 000 лв. ембриони. 

Направи ми впечатление, че Алкан Емин изписва процедури на пациенти по здравна каса, които не извършва по пътека, но ги претендира за плащане пред здравната каса. Караше и пациенти, които са по здравна каса, да му плащат някои изследвания, които не се покриваха по пътеката. 

Той нямаше право да прави изследвания извън пътеката, но го правеше системно

и пациентите си плащаха отделно за това в брой на него. Отделно от това продаваше лекарства на пациентите, като им вземаше парите лично. Тези лекарства вземаше от нашите доставчици - фармацевтични компании, пишеше, че ги влага в лечението на пациентите по здравната каса, но не ги влагаше и така се оформяше излишък от лекарства. Именно тези лекарства, оформени като излишък, по-късно продаваше на други пациенти, които ги заплащаха лично на него в брой. По този начин той мамеше както здравната каса, така и пациентите.

Като разбрах, аз категорично се противопоставих на тези практики. Попитах го защо върши такива измами. Емин ми отговори, че той е написал в медицинските документи на пациентите, че тези лекарства са вложени в лечението им и няма как да се разбере при един медицински одит от здравната каса. Каза, че при един одит нямало как да се разбере, че са изписани процедури и лекарства, които не са извършени, и че лекарствата не са получени от пациентите.

Аз категорично се противопоставих на тези негови практики и му забраних да ги прави. Установих и друга негова крайно уродлива медицинска практика като купуването на яйцеклетки от жени донори.

Договаряше с жените донорки да им заплати от 2000 до 4000 лева според броя на извадените яйцеклетки. Парите плащаше на донорите в брой, като оформяше договор за дарение на яйцеклетки. След това ги караше да подписват разходен документ, че парите са за транспортни разходи и причинено неудобство. 

Закупените яйцеклетки продаваше на реципиентите за сумата от 15 000 лева

с включени процедури по стимулация. За всички тези негови практики разбрах от компютърната програма, когато от един донор срещу разхода за него беше отразен много голям приход на пари.

Пълният текст четете в печатното издание на в. "168 часа"

 

Д-р Алкан Емин: Съдружникът ми манипулира всичко

 Още през миналата година, когато Пламен Иванов подаде жалба против мен и екипа ми, от Изпълнителна агенция по трансплантация дойдоха и направиха детайлна проверка на цялостния процес на работата ни в клиниката. Не бяха установени никакви нередности, доказателство за което е и фактът, че ние все още работим.

Не мога да си обясня как един човек със средно образование е решил, че разбира от медицина повече от държавните контролни органи. Аз съм завършил с отличие всички степени на образованието си, включително имам и “Златен Хипократ” от плевенския инстутит по медицина.

Първата лъжа на Пламен Иванов е, че сме правили някакви спекулации със здравната каса. Не, нямаме клинични пътеки, не работим по клинични пътеки и по този повод категорично нямаме никакво вземане-даване със здравната каса!

Като цяло за всички следващи твърдения 

мога да кажа,

че всичко е лъжа

Вземането на яйцеклетки е регламентирано по закон. Има наредба, която регламентира и даряването на ембриони. Аз лично досега не съм имал случай на даряване на ембрион.

Категоричен съм, че разговор между мен и пациентка, в който предлагам да имплантирам чужд ембрион срещу 15 000 лв., не е имало. Самата комуникация е чрез електронната поща на клиниката, до която Пламен Иванов имаше достъп и е можел да манипулира каквото реши. По принцип цената на едно ин-витро е около 3000 лв. По отношение на твърденията му, че жени с психични отклонения са били наши донори, бих уточнил само, че подобни не се допускат по закон до донорските програми. Това му твърдение също е оборено от проверката, която бе направена на клиниката.

Запознахме се с Пламен Иванов в Плевен, където направих две процедури на жена му. Имат 2 деца. Той самият има бизнес - дава складови помещения под наем. След време ми предложи да направим инвитро клиника във Варна. Дойдох с екипа си. Парите каза, че са от него. Работата - от мен и екипа ми. После се оказа, че парите са заеми и кредити. 

Назначи в счетоводството само свои хора. На практика той контролираше целия паричен поток и разходите. 

На края на първата година наехме две независими одиторски фирми - едната от мен, другата - от него. 

И двете заключиха, че има страшни нарушения 

Тогава Пламен Иванов ме заплаши, че или спирам одита и продължаваме да работим за него, или ще унищожи всичко. Аз казах, че моята сила са пациентите. И искам програма за 5 г., в която да се направят разчетите и да е ясно кой какво прави. На това Пламен Иванов ми отговори: „Вашата работа е да изкарвате пари. Моя е да разполагам с тях."

Понеже не приех предложението му, първо продаде сградата, после я купи обратно. После се опита да изнесе апаратурата. 

Междувременно в клиниката той се водеше на заплата с трудов договор, без един ден да е идавал на работа. Касиерът е племенникът му - със средно образование. Вземаше над 1000 лв.

Изнудваше ме. Поиска 2 млн. лв., после 3, после 1,5. Един ден дойде с частен съдебен изпълнител, за да вземе техниката. Имаме жалби на пациенти, които бяха свидетели. Заплашваше със смърт мен и сестра ми, която работи в клиниката.

Оказа се, че за клиниката е взел краткосрочен кредит, който не е върнал 

и е прехвърлил цялата тежест върху мен 

Когато частният съдебен изпълнител установи истината, прекрати делото. В момента си работим с апаратурата, към която той имаше претенции. Но пък продаде сградата. Без да е спазен дружественият договор, със свое еднолично решение. На Гриша Генов - който според мен е подставеното му лице. Когато привикаха на разпит Генов, който няма пари и бизнес, той обясни, че парите за сделката е взел от счетоводителката на Пламен Иванов.

Пълният текст четете в печатното издание на в. "168 часа"