Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мъртвите делфини, които цяло лято изплуваха на бреговете на Черно море, са били удавени. Това се установи след аутопсията на морските бозайници от международен екип от учени от България, Украйна и Румъния. Разследването им показа най-вероятната причина за това - бракониерските рибарски мрежи за улов на калкана.
Изхвърлените труповете на бебетата делфини шокираха плажуващите на Българското Черноморие цяло лято. По-притеснителното в случая бе, че се забеляза ръст на смъртността при младите индивиди.
В България не се извършваше аутопсия на делфини доскоро, нито се правеха нужните изследвания, за да се установят причините за гибелта им. Развиваха се различни хипотези за смъртта им, но така и не стана ясно защо умират делфините в Черно море.
След дълго и изчерпателно изследване екип от български и румънски
учени дадоха отговор
на този въпрос
- "Причината за смъртта на всички изследвани делфини бе определена като "удавяне", каза пред "168 часа" Атанас Русев от "Да запазим Корал".
Той, заедно с учени от България, Румъния и Украйна, проведоха свое проучване за убиеца на делфини в Черно море.
"След като регистрираните мъртви делфини това лято надминаха 300 екземпляра, което е безпрецедентен брой, започнахме свое разследване", казва Русев.
Започват да събират данни и да ги обработват още в началото на август. Създават цяла база данни с анализите, но за да установят еднозначно причината за смъртта на толкова много делфини, е нужна аутопсия.
Сблъскват се с проблем - оказва се, че в България никой не може да извърши такава процедура. Това провокира българите да се обърнат за помощ към румънските си колеги от OCEANIC-Club, които са специализирани в аутопсия на делфини и са снабдени с мобилна лаборатория за изследвания.

За кои други морски животни са опасни мрежите на бракониерите, четете в печатното издание на в. "168 часа"