Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

В края на август китайската централна банка за пореден път понижи лихвените проценти и в същото време позволи на банките да държат по-малко валутни резерви. Световните борси реагираха панически на новината, а мастити икономисти предрекоха крах на китайската и оттам на световната икономика.
Само че комунистическият режим на най-многолюдната страна в света успя да овладее ситуацията и дори успокои партньорите си, че китайският юан е стабилизиран и не се очакват нови сривове надолу. На фона на тези успокоителни за целия свят новини китайците дори подсказаха друго свое амбициозно намерение, свързано със спорта. Властите в Пекин обявиха своето намерение до 2025 г. да изградят спортна индустрия за 800 млрд. долара.
Няма грешка в сумата, въпреки че в този момент
целият световен спорт
се оценява на около
150 млрд. долара
Китайците отдавна са доказали, че наумят ли си нещо, рано или късно го постигат. След като завладяха глобалната търговия със стоки на дребно, с електроника, автомобили и дори български мартеници, сега азиатската държава се е насочила и към завладяването на всички механизми в световния спорт, които носят печалба.
Още в началото на тази година правителството подписа договор с най-големия търговец на спортни права в Европа - Infront. Швейцарската фирма на практика е монополист в бизнеса и държи правата за излъчването на най-мащабните спортни събития в света като световното първенство по футбол и зимните олимпийски игри. Малко след оповестяването на мащабната сделка на стойност 1 млрд. долара излязоха още по-любопитни подробности по нея. Оказа се, че китайците не просто са подписали договор за партньорство, а на практика са купили швейцарската компания. Най-голямата компания за недвижими имоти в Китай Wanda придобива 68,2% от компанията Infront Sports & Media срещу 1,19 млрд. долара.
Така властите в Пекин си осигуряват възможността да определят цените за излъчване на големите спортни събития за много години напред. Тази сделка обаче съвсем не е финалната точка от грандиозния им проект. Китайците не на шега се готвят да се превърнат в център на световния спорт. Десетки милиарди са приготвени за изграждане на невиждана спортна инфраструктура в покрайнините на мегаполиса Пекин. Планирано е също така изграждането на скоростен влак, който за по-малко от час да отвежда зрителите от едно съоръжение до друго.
Бесните строежи ще продължат до зимните олимпийски игри
през 2022 г, на които Китай е домакин. Именно олимпиадата ще е генерална репетиция за домакините преди задвижването на плана им за покоряването и на другите най-популярни спортове в света.
"Китайски лидер обяви, че до началото на олимпийските игри през 2022 г. поне 300 млн. китайци ще карат ски. Те наистина ще изпълнят това си обещание, въпреки че ще им се наложи да произведат хиляди тонове изкуствен сняг. Това едва ли плаши лидерите на най-агресивната икономика в света. След това ще се насочат и към организацията на световното първенство по футбол, а задачата ще е националният им отбор да играе поне на финал. И това ще се случи, колкото и сега да изглежда нереалистично. В момента Пекин влага страшно много пари, но това не е безсмислено наливане, каквото направиха руснаците за олимпиадата в Сочи. Китай рано или късно ще получи възвръщаемост на инвестицията си", категоричен е икономическият анализатор проф. Джон Дънкан.
Властите в Пекин дори имат краен срок за изпълнението на плана. До 2025 г. те ще държат правата за излъчване на най-любимите спортове по света, ще имат и невиждана по рода си спортна инфраструктура, ще имат възможността сами да определят правилата на играта.
"Не е далеч времето, в което
всички ще питат първо китайците дали може и чак след това ще действат
в света на спорта. Нищо чудно те да карат другите държави да плащат невиждани пари, за да получат правото да излъчат световно по футбол или по лека атлетика например. В същото време ще са с едни гърди напред пред останалите кандидати, когато дойде време да се определи домакинът за следващото световно първенство", убеден е и американският специалист по спортен мениджмънт Майкъл Радли. Според него добър пример за всеобщата китайска мобилизация е отминалото световно първенство по лека атлетика. Домакините отчетоха почти 100-процентова посещаемост на гигантското "Птиче гнездо". Тяхната еуфория не беше помрачена и от информациите, че работниците от фабриките са били карани под строй на стадиона, за да запълнят празните места. Кметът на Пекин спря фабриките и ограничи автомобилния трафик само и само да се разсее смокът над града. Всички тези усилия дадоха резултат и участниците на световното до един останаха доволни от организацията му. Тепърва китайците ще се учат да бъдат перфектни домакини, но остава въпросът дали не се готвят да направят спорта твърде солено удоволствие за най-верните му фенове.