Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Представяте ли си що за ненормална държава сме, щом административните сгради в столицата започнаха да вдигат температура?

Още от пролетта Сметната палата на ул. "Екзарх Йосиф" поддържа постоянни 38 градуса на пода, 32° на въздуха и 36° в долната част на стените. Изтощителни аномалии, на които в тези вече 6 дълги месеца не би оцелял нито един човешки организъм.

Жегата в Сметната палата е опасна и за здравето на одиторите, защото точно във въпросните две "заболели" помещения се съхранява целият архив на службата, която принципно трябва да лекува финансовото здраве на държавата.

Неслучайно вече 7 екипа от лечители - професори, геолози, ВиК, общинари, елтехници, са минали на визитация през палатата. Предписали пълни изследвания на мазето, напразно интубирали близкия трафопост. Екип на топлофикацията търсил скъсана аорта под сградата.

Докато най-накрая се сетили, че "заразеното" здание се намира точно на 20 метра от горещите минерални извори до Централната баня. И най-вероятно при някое от последните земетресения разклонение на извора се е разместило и топлата вода напълно безплатно започнала да загрява бетонната плоча на архива.

Ето ви една - оказва се, напълно безобидна - аномалия, която е на път да завърши с благополучна епикриза. Напълно обратното на трагедията в Сливен, при която 28-годишният Димитър закла 15-годишната ученичка Симона и рани още двама души с ножа тип пеперуда.

Тия дни се разбра, че този ужасен инцидент е можело да бъде предотвратен. Ревнивият младеж дал десетки сигнали, че излиза извън контрол и ситуацията може рязко да загрубее. Без да има сериозна връзка с момичето, Димитър си татуирал името й по целия си гръб, преследвал я постоянно физически и във фейсбук, а в момент на депресия се нагълтал с отрова за праскови и с хапчетата за кръвно на майка си.

Опасната комбинация от химикали го пратила за седмица в местната болница, като през по-голямата част от времето той бил в медикаментозна кома. След този инцидент обаче никой не се заел с лечението и специализираното наблюдение на психически лабилния младеж.

И все пак съдбата дала още един шанс на държавата да предотврати кръвопролитието в сливенското училище. След като се върнал с вече пречистен организъм на село, Димитър продължил да преследва Симона и влязъл в остър конфликт с баща й.

Не става въпрос обаче просто за размяна на реплики, младежът изпотрошил стъклата на семейния автомобил на любимата ученичка. Полицаите дошли на място за оглед, но понеже Димитър и бащата на Симона им казали, че ще се разберат за щетите, не предприели абсолютно нищо.

Както казва вече постфактум след трагедията говорителката на сливенската полиция, при тях не бил подаден никакъв сигнал срещу момчето нито от родителите, нито от училището. Какво да направят те в тази ситуация?

Ето ни съвсем пресен пример за полицаи - бездушни регистратори, които отиват на място без никакво желание и намерение да вникнат в проблема, да разпитат участниците в конфликта и поне да напишат предупредителен протокол на момчето да не доближава никого от семейството на Симона и да не търси саморазправа с тях.

Тази мярка можеше и да не предотврати трагедията, но ми е интересно дали в четвъртък този патрулен екип от ОДМВР - Сливен, е участвал в протеста за запазване на 20-те заплати при пенсиониране с чувство за изпълнен дълг? Най-вероятно - да.

Когато говорим за българската държава, логика и мисъл се губят безнадеждно не само в температурата на административните сгради. В сряда например, когато се разбра, че са откраднали радиостанцията и купчина флашки със служебна информация от зам.-шефа на СДВР, съвсем официално бе обявено, че МВР ще се сдобие със специална техника - камери, които разпознават откраднати коли.

Наистина чудесно е, че това се случва най-накрая! Нормално и дори задължително е също така, че се обявява публично, защото предстои обществена поръчка. Но защо бе необходимо в съобщението да се напишат с точност до километър и трите места, където тези камери ще се поставят? Дълъг ще е спорът дали това е направено от безметежна глупост, или от престъпни подбуди. Но едно е ясно, сега вече покрай тази техника може да премине само автокрадец с много по-висока температура от тази в архива на Сметната палата.

Защото в нашата страна аномалиите са заболяване единствено на държавата.