Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Aко не сте сигурни дали в България изобщо се развива хокей на лед, проблемът не е във вашата компетенция. Две пързалки, четири клуба, две-три тренировки седмично, първенство с общо 12 (!) мача и състезатели, преследвали шайбата още през 70-те.
Няма пари за съдии, за обработка на леда...
Иначе хокей у нас се играе от началото на миналия век, а първото държавно първенство се провежда през 1928 г. И макар че никога не сме били сред големите сили, имаме своите исторически върхове. Най-високият е участието на олимпиадата в Инсбрук през 1976 г., въпреки допуснатите 6 загуби. Или домакинството на световното първенство в група С през 1975 г. На пързалката на "Славия" се стичат по 8000 зрители, а нашите завършват втори и се класират в горната дивизия.
Днес националният ни отбор е в петото ниво в структурата на световните шампионати. През април завършихме четвърти в група 2B в конкуренцията на отбори като Нова Зеландия, Мексико, Израел, Китай и ЮАР. А в момента тече олимпийска квалификация в Естония, където мерим сили с домакините, Мексико и Израел. Шансовете да пробием до игрите през 2018 г. са в сферата на фантастиката.
Надеждата идва
от разширения състав
на селекционера
Кирил Ходулов. В него личат имената на няколко момчета, които градят кариери в държави със солидни хокейни традиции. Иван Ходулов например носи екипа на литовския "Жалгирис" Вилнюс, зад гърба си има и опит от САЩ, Томислав Георгиев и Веселин Диков са част от академията на Онтарио. Имаме млади състезатели в Германия, Австрия и Словакия. В групата е и Георги Искренов - син на футболната легенда Божидар Искренов, който мина през "Вашингтон Джуниърс".
Но най-ярко се отличава един 21-годишен талант
Въпреки крехката си възраст Мартин Николов вече е минал през младежките лиги на Чехия, Словакия, Швеция, Канада и САЩ. Всъщност той е първият българин с професионален договор отвъд океана. А амбициите му се простират чак до славата и парите в ледената мечта, наречена Национална хокейна лига на САЩ и Канада.
Софиянецът започва с тренировките в първи клас под влиянието на баща си - бивш хокеист. Едва на 14 пред него се открива страхотна възможност - след международен камп във Финландия е поканен в чешка школа и продължава развитието си в страна със 150 пързалки и 10 000 картотекирани състезатели (за сравнение - у нас са около 200). Следват спирки в Словакия и Швеция, както и покана за камп в Бостън. Мартин се представя на ниво пред куп скаути от Северна Америка, а конкретната оферта идва от "Алмагуин Спартанс" - тим от второто ниво на младежкия хокей в Канада. Следва впечатляващ сезон - 12 гола и 25 асистенции в 39 мача. Благодарение на контактите на мениджъра си Момчил Кръстев изкарва успешни проби в "Стийл Сити Уориърс" - отбор от Федералната хокейна лига на САЩ (FHL).
Разписва се още
в дебюта си, а съотборниците му облепят шайбата с лейкопласт и изписват "Първи гол като професионалист".

С какви качества нашето момче е впечатлило експертите зад океана, четете в новия брой на в. "168 часа"