Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рано сутринта в четвъртък наемните убийци, пратени срещу Алексей Петров, за пореден път доказаха, че изпълнителите на мокри поръчки в България не могат да стрелят с гранатомет. Това стана и причина бившата барета да оцелее при второ драматично покушение.
Снарядът, изстрелян по джипа на Алексей Петров, въобще не се е взривил, съобщиха за "168 часа" източници от МВР.
Най-вероятно също като при атентата срещу Поли Пантев на бул. "Симеоновско шосе" през 2000 г. наемниците са стреляли от прекалено близко разстояние по мишената.
Боеприпасът на РПГ-то обаче се активира след 15-ия метър.
Преди това снарядът е просто едно голямо парче желязо, което лети със скорост 115-120 метра в секунда, но не се взривява в препятствията, които среща по пътя си.
Точно това според източниците на вестника се е случило и в четвъртък сутринта, когато Алексай Петров малко преди 9 часа сутринта е тръгнал на работа, придружен от охрана.
Наемниците са го причакали близо до дома му на ул. "Арарат". Те са били двама души - шофьор и стрелец. Наемникът с РПГ-то в ръце е стрелял от прекалено къса дистанция, снарядът смачкал предната дясна врата на джипа, рикоширал от нея и се забил в сграда отзад, без изобщо да експлоадира.
Веднага след стрелбата наемният убиец скочил в червената "Опел Вектра" и избягал бързо от мястото, докато в същото време Алексей Петров и охраната му напуснали невредими мястото на инцидента.
Специалисти са категорични, че, ако разстоянието от гранатомета до джипа е било по-голямо - снарядът вече е щял да лети със скорост почти 300 метра в секунда, щял е да бъде активиран и да се взриви в джипа.
Експлозията в този случай би била, меко казано, фатална дори и при 7-степенната бронировка, която Алексай Петров си поръчал.
В такива случаи освен разрушения и убийствена ударна вълна, на мястото на поразената цел се развива изпепеляваща температура от над 1000 градуса по Целзий.
Атентатът срещу бившата барета и собственик на застрахователна компания е
пореден неуспешен опит за разчистване на сметки с гранатомет в градски условия в София.
Освен провалът при покушението срещу Поли Пантев през 2000 г. наемници не успяха да взривят бронирания джип на сикаджията година по-късно, вече ползван от приближения му Георги Пехливанов. Тогава при обстрел срещу къпалнята "Мария Луиза" те бяха забравили да свалят капачката на РПГ-то, което ги провали. Недалеч оттам години по-късно други дилетанти в бранша не успяха и в атентата срещу Антон Милтенов-Клюна, който по онова време бе на гребена на нарковълната в София.

Какви са първоначалните версии за атентата и как Алексей Петров оцеля на косъм след предишното покушение, четете в новия брой на в. "168 часа"