Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗВЕЗДА: Галена е сред най-отличаващите се изпълнители и за разлика от повечето си колеги винаги прави много скъпи видеоклипове и песни, които някои хора дори разграничават от чалга стила.
ЗВЕЗДА: Галена е сред най-отличаващите се изпълнители и за разлика от повечето си колеги винаги прави много скъпи видеоклипове и песни, които някои хора дори разграничават от чалга стила.

Чалгата понесе поредния удар от противниците на този вид музика и на културата, която я съпровожда. Във фейсбук се изля водопад от подигравателна ирония по повод 14-ата годишнина на телевизията "Планета".
Близо 9000 души са заявили желание да посетят концерта, който ще я ознаменува. Но поне половината от тях проявяват негативно отношение към попфолка. Страницата за рождения ден на "Планета" и музикална компания "Пайнер" е препълнена с цветущи коментари за "копони" с един "преател", които очевидно не са от дружелюбни фенове.
"Умоляват се всички изпълнители да знаят текстовете си наизуст поради реална възможност да не работи cd-player-ът в залата", коментира потребител.
Като задължително условие за коментиране в групата потребителите умишлено пишат на латиница ("маймуница"), на диалект и с много правописни и пунктуационни грешки.
"Съюзът на производителите на салфетки одобрява това събитие",
пише активен участник в бомбардировката от подигравки.
Наред с хилядите постове групата изобилства и от анкети като: "kolko nai mn IQ moje da ima 4ovek za da prisustva" и "Любима порно фолк певица?" като възможните отговори са - "един приятел", "криско" и "гарлена".
Един от ироничните коментари бе на основателя на НЕ!Новините Самуил Петканов.
"Омерзен съм от подигравките в тази група. Малко артисти могат да напълнят зала Аре на армееец" в България - коментира Самуил. - Със сигурност нашите идоли от Пайнер заслужават уважение и когато нямате лъскави леопардови одежди и чувство за ритъм, е подобре да замълчите.
Неискам да влизам в подробности, но смятам, че се изразих грамотно и съм ясен - подкрепа за талантливите хора в нашета родина!
Стига омраза, пудигравки и опити
за съботаш!
Нека, който не харесва поп фолка, да заобиколи, както би казал културният министър г-н Веждир Ашидов."
Поддръжниците на ориенталските ритми веднага заключиха, че е възможно атаката да е дело на "тролове".
От "Пайнер" заявиха, че е твърде крайно да се говори за война срещу чалгата, защото нападките са поредните "анонимни (тролски) атаки на няколко души".
В същото време се изрази предположението, че е напълно възможно това да е пиар трик на самата фирма, за да популяризира още повече събитието.
Музикалната звезда Деси Слава категорично отхвърли тази теория, защото според нея такава стратегия е чужда на музикалната компания
Тя бе изключително възмутена от нападките, разпространени в социалните мрежи.
"Много хора, за да се харесат на другите около себе си, твърдят, че са противници на попфолка, но всъщност се забавляват на тази музика - каза певицата. - Смятам, че ако този жанр умираше, нямаше така да бъде в центъра на вниманието." (Цялото изказване на певицата по темата четете в интервюто на 51-а стр.)
Големият интерес към концерта, пък макар и псевдо, бе изненада и за Ивайло Крайчовски от ФСБ.
"Омразата е висша форма на любов. Някои хора си лъскат комплексите. На този и онзи му се занимава с глупости, вместо да се хване на работа и да спомогне за развитието на икономиката, а не да се занимава с годишнината на чалгата - коментира легендарният басист. - Едно време се караха за ФСБ и за "Щурците", но едни и същи хора ходеха да слушат и двете групи. Сега по същия начин отиват на Роджър Уотърс на стадиона, а след това отиват на кръчма и там си слушат песни, които са за маса."
Хората са доста красноречиви и не крият оношението си към този стил музика и начин на живот. Но от телевизия "Планета" заявиха пред в. "168 часа", че предпочитат да се въздържат от коментар.
Това всъщност е поредната война срещу чалгата през последните 5 години.
През 2010 г. борба срещу попфолка поведе отец Йоан Петров
от Сливен. Той настоя плакататите с певиците да бъдат премахнати от автобусите на градския транспорт и общинските сгради на територията на Сливен. Петров получи подкрепа от местната власт и така сливенци останаха без нагледна агитация на чалгата точно за Нова година.
Примерът му бе последван и от управниците на други градове. Новогодишен бойкот срещу чалгата тогава обяви и град Варна. Местната власт реши, че 2011 г. ще бъде посрещната под съпровода на хитовете на естрадните изпълнители вместо под ритъма на ориенталски парчета.
Столицата също изключи попфолка като елемент от новогодишната концертна програма на площад "Батенберг" в последната нощ на 2010 г. Тогава София заложи на групата "Ахат" и на ансамбъла "Филип Кутев".
На чалгата се противопостави и Бургас - той също забрани снимките на разголени певици в градския транспорт, както и участието на изпълнителките в коледния и новогодишния концерт в навечерието на 2011 г.
Отпор даде и Ловеч. Градът отдавна се бори да изкорени чалгата от заведенията, докато не постигна 100% успех - в нито една дискотека вече не пускат попфолк.
Преди три години пък във връзка с началото на учебната година министърът на образованието Сергей Игнатов се загрижи за морала в училищата и забрани тетрадките с попфолк изпълнители на кориците.

Кои други обявиха война на чалгата, четете в новия брой на в. "168 часа"