Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Ботев умира, без да остави кръвни наследници. Това беше тезата, която доскоро защитаваха изследователите на живота и рода на големия ни революционер.

"168 часа" обаче откри жив такъв! Става дума за Иван Николов Печев.

"Твърдя, че съм трети братовчед на Христо Ботев, с когото баща ми е втори", казва в интервю за вестника кръвният роднина на големия български поет.

Прапрабабата на Печев - Христина, е сестра на даскал Ботьо Петков и съответно леля на един от най-известните български революционери. Тя се жени за прадядото на Иван Печев - Петър, а синътХристо, който им се ражда , е дядо на Иван Печев и първи братовчед на Христо Ботев.

До септември 2015 г., когато "168 часа" откри 88-годишния мъж, той тъне в абсолютна неизвестност.

Единственото име, което се свързва с рода на даскал Ботьо Петков, е това на Боян Ботьов - наследник на друг от синовете на учителя - Кирил Ботев, и основател на Общонародна фондация "Христо Ботьов".

Иван Печев от години се опитва да разкрие истината за кръвните роднини на Ботев, каквито са той и сестра му. Той е категоричен, че много хора искат да се изкарат такива, но целта им е да се облагодетелстват и да извлекат дивиденти от известността на родовото име.

"Настоявам тези хора да се подложат на детектор на лъжата, за да се провери твърдението им, че принадлежат към рода на Ботев. Защото ще излезе наяве, че лъжат", казва 88-годишният Печев, който от години е прикован на легло и допълва: "Нападам фронтално Боян Брънчев Ботьов. Обвинявам те, че ти си един самозванец! Това е - хора, кой каквото му кефне - това прави и говори!", не може да скрие възмущението си старият човек.

Тезата, че всъщност Боян няма кръвна връзка с рода на Ботев, се защитава и доказва и от двама ботеведи.

"Кирил Ботев (брат на Христо - бел. а.) е единственият от фамилията, който има родственици. От справка в архива на вътрешното министерство се вижда, че генералът не е имал родни деца, а е осиновил син с белгийско гражданство - Ноел Шарл. Така че великият революционер няма кръвни наследници", обобщава в една от книгите си проф. Стефан Каракостов, след като дълги години събира сведения за родословното дърво и съдбата на Ботевата фамилия.

Този факт дълго време остава далеч от вниманието на широката общественост, коментират ботеведи.

"За случая с осиновеното дете се е знаело в по-тесен кръг. Нещо нормално. А и генерал Кирил Ботев едва ли е искал да го афишира, макар че го е признавал. Знае се също така, че нищо не може да остане неогласено, колкото и старателно да се пази в тайна", защитава тезата на Печев и изследователят Станислав Велчев.

"Напъните му да докаже, че е кръвен потомък на великия българин, са чиста спекулация", категоричен е той.

Иван Печев също недоволства от факта, че Боян Ботьов се представя и на практика е официално легитимиран като единствения Ботев наследник Според него той спекулира с фамилията, която носи.

Каква е историята на потомците,

които оставя по-малкият брат на Христо Ботев?

Кирил постъпва във военната академия в Брюксел, където се запознава и влюбва в белгийката Мария Оли Шарл. Двамата живеят заедно 49 години, но на петата година от брака си разбират, че няма да могат да имат свои деца. Тогава започват да проучват възможностите за осиновяване. Спират се на едно момиче от родния край на великия революционер. Калоферчето Въла Минчева, която по-късно оставя спомените си в местния музей, е уговорен да стане законна дъщеря на младото семейство.

Проблемът е, че Въла е сравнително голяма на години, разплаква се и настоява да се върне при родителите си.

През 1890 г. в България пристига сестрата на Мария, която дава за осиновяване сина си Ноел. Така племенникът от Белгия е прекръстен и получава името Христо Кирилов Ботев. Самият той не крие произхода си, а в калоферския музей дълги години се пази документ, който потвърждава този правен акт. 

След осиновяването Христо Кирилов Ботев живее при баща си Кирил до 1919 г., когато се жени за дъщерята на ген. Марков Надежда. Христо напуска армията, където служи като гвардейски офицер, и става канцелар в персийската легация, показва документ от архива на Министерството на външните работи. Не след дълго на младото семейство Ботеви се ражда дъщеря.

В кръщелното свидетелство от 21 април 1921 г. момиченцето е записано като Мария. По-късно самата тя се прекръства на Венета. Днес името на внука Боян Ботьов се спряга за единствения кръвен роднина на Христо Ботев.

Защо толкова време Печев остава в сянка и толкова дълго време не обявява пряката си роднинска връзка с великия ни революционер ли?

“Как да не съм го обявявал?! Казвал съм го. Но никой не е приемал този факт и не му е обръщал внимание”, повишава тона на гласа си Иван Печев и припомня един от най-оскърбителните моменти от живота си.

Преди десет години той не е допуснат да се качи на трибуната на връх Околчица и да се нареди сред официалните лица, дошли да честват 2 юни във Врачанския Балкан.

“Врачани използват името на Ботев, за да им напомпа акциите. И вместо да ни приемат мен и баща ми преди това като почетни граждани и да ни канят нас на Ботевата заря, те си измислиха някакъв хитрец, който се представя за капсулован Ботев”, възмущава се 88-годишният Печев.

Освен с Христо Ботев той е кръвен роднина и с други двама големи възрожденци - братята Христо и Евлоги Георгиеви. За тези си роднинства Иван Печев научава още като дете, когато често посещава подбалканските възрожденски градчета.

“Баща ми служеше в Карлово, където служеше и ген. Станчев, който ми е кръстник, приятел на Кимон Георгиев“, връща лентата назад столичанинът.

Печев завършва висшето си образование и работи като оператор в зората на българското кино. Интересува се живо от история, следи процесите в българското общество през последните повече от 50 години и пише различни студии.

“Той е жива енциклопедия. Знае толкова много неща за България, че не може да си представите”, казва Марин Савов, иподякон в руската църква ”Св.Николай“, който е сред малкото гости на Печев.

Живот сред кашони

Историята на Иван Печев е тъжна, някак трогателна и изключително интересна. Преди да се видя с него, си представях, че насреща ми ще се появи наперен старец, седнал удобно на креслото си зад масивно махагоново бюро.

Посрещат ме тежката миризма на застоял въздух и купища непотребни вещи, сред които на едно легълце се е сгушил той - третият братовчед на Христо Ботев. Схлупена черупка, в която, както разбирам впоследствие, се крие непримирим човешки дух

 Животът не изглежда да е бил особено благосклонен към Иван Печев. Роден в знатно семейство, на 88 години този човек няма почти нищо. Нито имоти, нито семейство или лични вещи... Има сестра, с която е в изключително лоши отношения.

Печев, който произхожда от богат възрожденски род и е кръвен наследник на едни от най-големите имена в българската история - Христо Ботев и братята Евлоги и Христо Георгиеви, днес е на път да се откаже от родината си. Заради всички разочарования, с които се е сблъсквал през годините, вероятно. Казва го на два пъти в един от разговорите, които провеждаме.

Днес 88-годишният софиянец живее в една стая (макар и на пъпа на София), от която никога не излиза. Тази стая дори не е негова. Два етажа над нея от 10 години събира прах заключен собственият му апартамент, който дели със сестра си Мария и семейството й.

Имотът е една от причините Печев да не поддържа връзка и с племенниците си. Той живее при кумицата си Емилия, прикован на легло в претрупана с предмети и хлебарки стая. Свеж възвух в помещението почти не влиза, тъй като старецът се страхува да не се простуди.

Въпреки че работи като оператор в киното, последната работа на Печев е пазач в Синода. След това започва да събира картони по улиците на София. Посещават го малцина познати и почти никакви роднини. На младини е имал дългогодишен романс с една полякиня.

”Пишехме си с тази жена в Полша - аз пиша на полски, тя пише на български. Нейната кума и кум трябваше там да ме съветват и да ми казват какви кръшкачества е направила“, припомня си възрастният човек.

С надеждата, че ще уреди живота си, той редовно купува билети от държавната лотария, които изпраща на любимата си. С една идея: ”Двустаен апартамент можеше да се получи само оттам“, казва Печев и приключва любовната си история неразказана.

Снимат го във филм

Всъщност не е съвсем правилно да твърдим, че Иван Печев е абсолютно неизвестен. Той вече се е появявал пред широката публика. Това се случва преди няколко години, когато през 2009 г. режисьорът Камен Калев го включва в ленатата си ”Източни пиеси“. Печев играе себе си. Старец, който събира кашони по улиците на София, макар да е роднина на велик българин.

Животът му го среща с Христо - главния герой във филма, който също играе себе си, но за съжаление не дочаква финализирането на продукцията и умира, преди филмът да излезе на екран.

”Този човек, който събира кашони по улиците на София, е много важен за филма“, казва в свое интервю Камен Калев.

Боян Ботьов, председател на фондация "Христо Ботев":

Възможно е да е далечен родственик, запознавал съм се с него преди години

- Говори ли ви нещо името Иван Николов Печев?

- Да, това е един възрастен господин, с когото съм се запознал преди доста време. Далечен родственик е на фамилията, но не знам по каква линия.

- Той твърди, че е кръвен роднина на Ботев (негов трети братовчед), а вас нарича самозванец. Как ще коментирате тези негови думи?

- Не обръщам внимание на такива неща. Подобни изявления за единствен роднина звучат несериозно. Толкова братовчеди имам от целия голям род, че е невъзможно да е така.

- Той говори за кръвен роднина. Така ли е?

- Щом така смята господинът, това е негов въпрос или проблем, ако изобщо е проблем.

Хората знаят кои са потомците, кои са кръвни, не е някакво откритие.

- А какъв е?

- Възможно е да е далечен роднина, нямам представа. Не оспорвам, щом като той твърди, че е една кръв. Преди 15 г. съм направил родословно дърво с десетки имена вътре на потомци, възможно е и той да е там.

- Не го ли помните това родословно дърво? Поне за живите ни съвременници?

- Когато съм го правил, не си спомням да съм контактувал с този човек. Той се появи впоследствие. В живота си съм се срещал с много варианти на тема родство, клюки и други. Имаше интервю с един фотожурналист - Станислав Велчев, който също беше говорил разни неща за моето родство, които не отговарят на истината. Не ми се слиза на махленско ниво, защото името ми е познато в обществото и всякакви инсинуации, изживял съм ги, претръпнал съм и не им обръщам внимание.