Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С ареста на 22-годишния Христо Пламенов Колев от Варна започна да се разплита едно от най-дръзките престъпления в Бургаско през тази година - грабежът на клона на УниКредит Булбанк в Айтос, извършен на 19 май.
Служителят на агенцията за сигурност и охрана "Сириус" Колев вече е с мярка за неотклонение "постоянен арест", но все още въпросителните около престъплението са повече, отколкото отговорите.
Малко след 12 ч. на 19 май черен мотоциклет спира на странична уличка близо до центъра на Айтос точно под една от камерите на местния клон на УниКредит Булбанк. Той е разположен в голяма представителна сграда, на метри от централната зона на града. От мотора слизат двама мъже, облечени в черни дрехи, и влизат в сградата, без да свалят каските си.
Това прави впечатление на Петър Иванов - мъжът седи на пейка на около 20 метра от входа на сградата. След секунди проехтява изстрел и мъжът разбира, че се случва нещо необичайно за спокойното малко градче. Свидетелят няма телефон и докато се суети какво да направи, мъжете в черно изскачат от банката, хукват към мотора и бързо изчезват.
Още в първите часове след нападението на банката криминалистите от Бургас започват огледи, експертизи, разпити, преглеждане на записи от камери, но минават седмици до първите арести.
Неизвестен досега факт е, че на 15 юли спецгрупа от Бургас заедно с полицаи от Варна
задържа в апартамент в кв. "Владиславово" не само Христо, но и по-големия му брат
Показания дават и двамата, но на следващия ден обвинение е повдигнато само на единия от тях, за него прокуратурата иска и постоянен арест.
В началото на нишката обаче са една гилза и един патрон. Те са намерени при огледа на банката. При прекрачването на прага единият от двамата обирджии вади изпод якето си автоматично оръжие и за да респектира служителите, произвежда само един изстрел. От полицията съобщиха, че става въпрос за автоматично оръжие. Извършените по-късно експертизи потвърдиха първоначалните предположения - нападателите са били въоръжени с „Калашников".
Преди дни стана известен още един факт -
обирът по чудо
не се е превърнал
в кървава баня
Куршумът е изсвистял край главата на банковата служителка Милка Георгиева, разпитана като свидетел. Фактът бе изтъкнат от прокурор Йовита Григорова от апелативната прокуратура в Бургас като аргумент, че става въпрос за престъпление с висока обществена опасност и обвиненият за него трябва да остане зад решетките.
Един бог знае какво щеше да се случи, ако куршумът бе улучил човек, можеше да последва превключване на автоматична стрелба, кошмарът щеше да е пълен, коментира криминалист.
Информацията, която дава начален тласък на разследването, се крие в гилзата.
Експертите успяват да изолират от нея биологичен материал, достатъчен за ДНК профил. Притежателят му се оказва с регистрация в полицията - това е Сами Керимов Самиев от Варна.
Сами е разпитан за първи път на 2 юни. Той твърдял, че последно е
пипал патрони в апартамента
на братя Колеви, където гостувал няколко дни преди обира.
Вероятно през следващите седмици в разследването са използвани СРС-та, но резултатите от тях засега остават засекретени.
След като е задържан на 15 юли, братът на Христо също свидетелства, че Сами е бил в дома им и е видял двата патрона в ръцете му, но след това боеприпасите изчезнали от жилището им.
Със сигурност ще поискаме нова ДНК експертиза, заяви пред “168 часа" адвокат Васил Василев от варненската колегия. Той и колежката му Диана Георгиева-Димова поемат защитата на Христо Колев ден преди жалбата срещу постоянния му арест да стигне до апелативен съд.
Пред окръжния младежът се явява със служебен защитник.
Един от въпросите, на които се очаква отговор, е възможно ли е върху гилзата да остане биологичен материал - в случая частици от епидермиса, годен са изследване, след като при стрелбата се развива толкова висока температура. Ако отговорът е отрицателен, алтернативата е гилзата да е докосната след стрелбата с голи ръце.
Според разследващи обаче има сигурни данни, че
гилзата остава непокътната
след стрелбата до момента на огледа

- вероятно това показват записите от камерите, с които задължително е оборудван всеки банков клон.
Запознати твърдят също, че по време на грабежа Сами Самиев е бил далеч от банката - по-точно в Шумен. Бригада от фирмата, в която работи, е изпратена в този ден там заради ремонт.
През Шумен минава маршрутът на бягството на обирджиите. Веднага след грабежа мотора подкарал Христо. Поне така твърди той в първия си разговор с разследващия полицай. 22-годишният варненец прави самопризнания на 16 юли сутринта. Психолозите ме объркаха, говореха ми, че са в главата ми и знаят какво има в нея, заяви той пред апелативните съдии.
Според втория му баща Николай Колев през последния месец преди ареста Христо започнал да взема наркотици често, което оказало влияние върху поведението му пред съда. Колев е категоричен, че момчето е невинно. Твърди, че
Колев е категоричен, че момчето е невинно. Твърди, че
в този ден младежът подреждал дърва
във варненското село Константиново
Исках да ме разпитат, но още не са го направили, твърди мъжът. Майката на обвиняемия е разпитана. Тя също твърди, че в деня на грабежа той е в Константиново.
По някаква неизвестна все още причина обаче разследващите кредитират с доверие показанията на колегите на Сами, че той е в Шумен, но не приемат като достоверно алибито на Христо.
Според запознати до 23 май двамата братя живеят в село Константиново. Заради лек инцидент със семейния автомобил Христо се скарва с майка си и се мести в апартамента на баба си във варненския кв. "Владиславово". При извършения на 15 юли оглед там полицаите намират и няколко саксии с канабис. Той вече е в ареста, когато му образуват второ дело - за притежание на наркотици. От 2012 г. името му е замесено в хулиганска проява, но развитие по разследването няма, а защитата му твърди, че в този случай той е бил потърпевш.
На практика 22-годишният Христо Колев е с чисто съдебно досие. Фактът с канабиса е добавен в пледоарията на прокурор Йовита Григорова, за да натежат аргументите за постоянния арест.
Според нея извършителите на грабежа са поне двама. На този етап обвинение има само срещу Христо Колев.
Полицията издирва и Диян Димитров Тодоров. Предполага че, че той е
вторият нападател и собственик на мотора
Има информация, че е напуснал страната през Румъния, а главният секретар на МВР Георги Костов каза в Бургас, че в скоро време се очаква позитивно развитие на разследването по отношение на съучастника.
Моторът, най-вероятно "Ямаха", не е намерен както и автоматът и парите. В първоначалните си самопризнания Христо твърди, че в банката за първи път е докоснал автомат, като оръжието е било осигурено от партньора му. Той подкарва мотора след грабежа, въпреки че нямал опит. Обирджиите спрели по пътя към Шумен, за да заредят на бензиностанция, и там разменили местата си. Бензинът бил платен от пари, с които вторият разполагал. У него останали както ограбената сума - около 55 хил. лв., така и оръжието.
От парите очаквано няма и следа. По ирония на съдбата на 17 юли, когато Бургаският окръжен съд остави Колев зад решетките, случаен турист в Св. Влас попада на черна найлонова торба, хвърлена до буна на централния плаж. В нея се оказва модерен „Калашников" с два пълнителя и патрон в цевта.
Възможна е връзка между двата случая,
проверяваме, но по-скоро това оръжие ще се окаже напълно различно, коментира пред “168 часа" криминалист.
Със сигурност защитата на Колев ще поиска още една експертиза - съдебномедицинска, за зависимостта му от синтетичната дрога.
Ако тя потвърди, че младежът е прекалявал с амфетите, следващата стъпка е да се компрометират самопризнанията пред разследващия полицай.
Защитата се хваща за още едно разминаване
Според свидетелски показания по делото извършителите се посочвали с ръст над 1,70, а за стрелеца дори над 1,80 м. Арестуваният Христо е около метър и 60.
Георги Кошничаров, съдията от апелативния съд в Бургас, който трябваше да вземе окончателното решение дали 22-годишният варненец да остане зад решетките, бе впечатлен от подробностите в самопризнанията, от които Колев се е отрекъл впоследствие.
На въпроса му как знае начина на обира, след като не е участвал, Колев се оправда с разследващия полицай, който му "диктувал" какво да говори.
Все още няма никаква следа от евентуалния втори - Диян Тодоров
Говори се, че той произхожда от неслучайно семейство.
Все още не е ясно каква е била предварителната подготовка за обира, защо е избран точно този клон, както и дали двамата на мотора са имали ятак. Разследващите засега не откриват "айтоска връзка" в удара.
Остават предположенията обаче, че клонът е огледан поне няколко пъти.
Делото се води по един от най-тежките текстове от НК - чл. 199, ал. 2, т. 3 от НК. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, както и конфискация на част от имуществото.