Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕНСКИ БОЙ: Пред камерата се стигна дори до грозни сцени на физически сблъсък и размяна на обидни думи между Силвия и Ирена.
ЖЕНСКИ БОЙ: Пред камерата се стигна дори до грозни сцени на физически сблъсък и размяна на обидни думи между Силвия и Ирена.

Най-скандалното шоу "Биг брадър" е в разгара си, а ексцентричните участници всеки ден успяват да проявяват неподозирани черти на характерите си и да предизвикват постоянен сеир. На продуцентите трябва да им се признае, че са ги подбирали умело с ясната цел да им докарат много пари. В същото време много зрители обаче се питат: Вменяеми ли са изобщо играчите в тазгодишния риалити формат?
За да даде отговор на този въпрос "168 часа" потърси експертното мнение на доц. д-р Маргарита Бакрачева, която работи в Департамента по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН).
"С всеки следващ сезон на формата се получава много по-сложно - очакванията и на зрителите, и на продуцентите, а и фантазията на участниците са подложени на по-силен натиск. Всички търсят по-екстравагантни начини за привличане на вниманието, а възможностите и средствата са все по-ограничени. В този сезон това ясно проличава в избора на профили, към които са се ориентирали продуцентите в търсенето на провокация. Първото впечатление е за
 голяма доза прилика в различните образи,
със силно залагане на външно демонстрирания ексхибиционизъм и екстравагантност и агресивността в описанията на визитките на самите участници. Както и заложения търсен конфликт в образите на Ирена и Кристиян", обяснява доц. д-р Маргарита Бакрачева.
Според нея дори първото впечатление от всички участници е за силно разминаване между стремежа да се демонстрира едновременно просперитет и вътрешна удовлетвореност и силната агресия и себедемонстриране, което е в противовес на реалното чувство за вътрешен баланс.
"В цялостния замисъл на формата "Биг брадър" водещо място има изолацията и влиянието на групата и груповата динамика. Когато е в група човек се държи много по-различно и мисли дори по-различно отколкото когато
изборите и поведението му са самостоятелно дефинирани
В допълнение са и поставяните "задачи и роли". Дори психолозите в областта психология на личността все повече отдават значение на ситуациите. Доколкото личностният тип е свързан с обичайното поведение в реална среда, в ситуация, която е в коренен разрез с нея, още повече когато човек е в група, поведението придобива значително по-различни измерения. Личният профил и провокативност имат място основно за избора и предварителния кастинг. Те имат значение доколкото се прави избор на по-колоритни персонажи", разяснява психоложката.

Как според психоложката всеки един от участниците се опитва да се представи пред другите и какво всъщност се крие зад демонстрираните визия и поведение, четете в новия брой на в. "168 часа"