Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Салафит от Дулово "ремонтира" на своя глава джамии в Североизточна България, като разрушава ценни артефакти. През август ревностният блюстител на исляма наел строители, които срязаха с ножовка решетките на джамията "Ибрахим паша" в Разград и заличиха, без да им мигне окото ценни културни пластове.
Няма и помен от археологическата находка в храма след изливането на 15 кубика бетон, обяви експерт от Министерството на културата.
Джамията е трета по големина на Балканския полуостров след Одринската и Шуменската. Тя е паметник на културата, включен в каталога на ЮНЕСКО, и се намира под специалната закрила на ООН.
Областната дирекция на МВР в Разград разследва скандалния случай на вандализъм под надзора на Апелативната прокуратура във Варна.
"Тези дни срещу лице с инициал Б. полицията в Разград приключи разследването с мнение за образуване на дознание за унищожаване на паметник на културата. Ние обаче не сме длъжни да се съобразяваме с мнението на полицията. Може да се извърши ново разследване по друг текст от Наказателния кодекс", заяви апелативен прокурор.
Според полицейски източници на "168 часа" бригадирът на самозваните строители Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово е много опасен. Спецслужбите
знаели с подробности за тайно "ремонтираната" джамия в Разград
Според тях салафитите се възползвали от строителната суматоха около новия театър в града. Промъкнали са се в храма през отвор и са унищожили с бетон ценни фрески и археологически разкопки.

Какви данни има в полицията за "строителите", както и какво казват за случая от областната управа в Разград, четете в номвия брой на в. "168 часа"