Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още в началото на 1940 г., видял че идват лоши времена за евреите у нас, Анжело Куюмджийски тайно емигрира от България. Казват, че преди това се постарал да заличи всякаква информация за себе си и дори всички свои фотографии.
Според запазените документи първоначално той се установява в Париж. Има данни и че след окупацията на Франция от Третия райх той е бил регистриран като евреин от германците.
Но по чудодеен начин Куюмджийски явно отново успява да се измъкне под носа на ГЕСТАПО, за да се появи година по-късно като офицер от американските тайни служби.
А те точно тогава се създават, тъй като между двете световни войни САЩ са се отказали да поддържат разузнавателна служба. По времето на президента Хърбърт Хувър през 1927 г. настроеният идеалистично държавен секретар Хенри Симсън дори закрива държавния департамент по дешифриране на кодове с крилатата фраза: “Джентълмените не четат чужди писма!”
 И въпреки че по-късно му се налага да ревизира мнението си, САЩ на практика влизат във Втората световна война без разузнаване.
В началото те изцяло разчитат на британските служби, но скоро започват да изграждат и свои. Първата американска разузнавателна централа, която е и пряк предшественик на ЦРУ се нарича Управление на стратегическите служби (на английски:Office of Strategic Services, OSS). Тя е създадена през юни 1943 г. от генерал Уилям, наричан още Дивият Бил, Донован. Една от първите мисии на новосъздадената шпионска агенция е в Турция.
По това време управляващите у нас вече не си правят илюзии. За всички става ясно, накъде отиват военните действия и че нищо добро не очаква обвързаната с оста Рим-Берлин-Токио България.
Казват, че точно тогава Анжело Куюмджийски, който се е постарал да прехвърли капиталите си и да заличи всички следи за себе си, за да не попадне в ръцете на ГЕСТАПО, е идвал на тайни мисии у нас. Преобразен напълно с пластична операция и документи, подправени от американското разузнаване, той тайно се среща с влиятелни личности от политическите и финансови кръгове у нас, с които е поддържал приятелски отношения, докато е живял у нас. Смята се, че в този период се е виждал с близкия си приятел княз Кирил и дори с цар Борис, като им е намекнал за възможността България да скъса с Германия и да премине на страната на Съюзниците.
 И действително, разсекретени десетилетия по-късно документи на американското разузнаване свидетелстват за тези разговори. Нещо повече – има данни, че както царят, така и влиятелни държавници предимно от тогавашната опозиция са погледнали сериозно на неговите предложения.
Макар и за кратко в периода от лятото на 1943 г. до пролетта на 1944 г. за нашата страна се открива една благоприятна възможност да избегне краха, до болка познат от Първата световна война. В онзи исторически момент до голяма степен бъдещата ситуация на Балканите е вече ясна. Румъния скоро ще бъде окупирана от съветската армия, Великобритания пък ще запази на всяка цена своето влияние в Гърция. Затова самият генерал Донован в свой анализ, предназначен лично за президента Рузвелт казва, че е съвсем естествено САЩ да се ориентират към България. “Който има влияние в България, която е сърцето на полуострова, в бъдеще ще владее целия регион”, пише в тази връзка създателят на американското разузнаване през войната.
 Положителните резултати от сондажите на Куюмджийски в София също окуражават американците да насочат усилията си в тази посока. За целта е изготвен специален план К – по името на на банкера или по псевдонима му в службата - агент Кис. Според него в България, която по всички оценки е “пасивен съюзник” на Германия и не участва в бойните действия, може да бъде осъществен преврат, който ще доведе до рязък външнополитически завой.
Планът включва и активното участие на Светия синод на Българската православна църква, който чрез българския епископ в Америка Андрей Велички трябва морално да защити промяната във външнополитическия курс.
През следващите месеци обаче се случват поредица от неблагоприятни за страната ни събития. Първото от тях още през август 1943 г. е загадъчната смърт на цар Борис III, чиято подкрепа би имала ключова роля в реализацията на плана. Не на последно място вина има и колебливата позиция на управляващите у нас.

Как Анжело Куюмджийски станал един от основателите на ЦРУ, продал имотите си в България, а след това инсценирал смъртта си четете в новия брой на в. "168 часа"