Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Черно море изхвърля труповете на бебета делфини по необясними причини в необичаен период - през август. Мистерията около труповете на китоподобните е неразрешима, тъй като в България не се извършва аутопсия на делфини, нито се правят достатъчно изследвания.
Смъртта на морските бозайници потриса плажуващите всяка година. Версиите, които се спекулират, са най-различни - от убийство с оръжие през недоволни рибари, уловили ги в мрежа, последици от сеизмично картиране до естествена смърт.
 От няколко години насам се развиват различни хипотези, но официален отговор на въпроса защо умират делфините няма.
До момента има регистрирани 22 официални случая а мъртви делфини, от които преобладава видът муткур (морска свиня). В Черно море се срещат три вида делфини - обикновен, муткур и афала, и те са защитени.
През 2014 г. загиналите морски бозайници са 15, за 2013-а - 37, а за 2012-а е шокиращата бройка от 74. А през този сезон необичайното е, че морето изхвърля млади морски бозайници, но причина за гибелта им все още няма.
Въпросите висят от години Един от хората, посветили много време и енергия в проучването на делфините в нашето Черноморие, е Димитър Попов от "Зелени Балкани".
"Не е учудващо, че всяка година има мъртви делфини. По-притеснителното, което забелязвам през последните 4-5 години, е, че има ръст на смъртността на млади индивиди от края на юли, който продължава и през август. В предходните години не е имало такава тенденция, но тази година случаите рязко се увеличиха.
Това е неестествено", казва Попов.
В България не са правени сериозни изследвания, с които да се разбере причината за смъртта на морските бозайници от около 20 г. насам.
"Никой не изследва трупове на делфини в България - казва биологът Галина Мешкова. - Не се отпускат средства, няма и лаборатория, където да се прави.
Отделно процедурата е много тромава. Забранено е на когото и да е да докосва трупа на плажа, може единствено да се подаде сигнал.
Не може да се изхвърли, нито да се вземе за изследвания. Няма оторизирана организация, която да се занимава с това, съответно и обучени специалисти".
За липсата на капацитет, както като база, така и като специалисти, за изследвания и аутопсия е притеснен и Димитър Попов.
"През 2012 г. имаше най-много регистрирани случаи по нашето крайбрежие, но не се стигна до общо заключение, което да обясни причините.
За да стане ясна причината, трябва да се правят изследвания и аутопсия на труповете. Но в България има липса на специалисти и условия", коментира природозащитникът.
След като няма категорично заключение вследствие на изследванията на научните лица, остават само догадките и хипотезите. Всяка година се обсъждат възможните причини, но последните няколко случая са различни. Обикновено подозренията за убийство на делфин се хвърлят върху рибарите, но август не е сред най-активните риболовни сезони.

Защо в България никой не им прави аутопсия от години и още по темата четете в новия брой на в. "168 часа"