Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не много общителен, изпълнителен, работлив, човек, който знае как да се хареса и вдъхне доверие на ръководството, без нито един конфликт в досието си през 6-те години, които е прекарал зад решетките в Бургас. С две думи - безупречен затворник.
Така описват 28-годишния Георги Борисов Андонов хора, които го познават отблизо. Роденият през 1986 г. сливенец е главен герой в криминалните страници през последната седмица, след като нападна с нож и направи на решето 27-годишната Галина Георгиева от Бургас, с която е имал връзка.
След няколко часа на свобода "отличникът" на пандиза извършва за втори път това, което през 2008 г. го праща зад решетките - посяга на човешки живот. Този път смърт няма, но заслугата за това не е негова. Бързата реакция, добрите лекари и късметът спасяват жертвата му.
Часът е около 8,30, когато пуснатият в отпуск Георги разговаря с Галина в колата й, паркирана пред бл. 61 в бургаския жк "Славейков", където жената живее в наследствен апартамент.
Разговорът обаче не върви според очакванията на Георги. Смята се, че
отказ от страна на Галина е отключил агресията му, след което събитията се развиват светкавично. Жената успява да изскочи от колата, преди той да я нарани. Червеният опел не е запечатан и очевидно по него не са намерени следи от кръв.
27-годишната продавачка в един от бургаските молове побягва по близката улица, къдено има кафене, няколко павилиона, малък ресторант. Тя обаче не успява да стигне далеч. Георги я настига и я събаря между два павилиона, зад тях е една от зелените поляни на парка в "Славейков".
Острието на затворническия нож се забива в гърдния кош на младата жена и по чудо не засяга сърцето. Наранен е обаче черният дроб. Галина е прободена два пъти в корема, като при един от ударите е разкъсана артерия. За да я спасят, съдовите хирурзи от бургаската болница трябва да извършат сложна реконструктивна интервенция. Има прободни рани по краката, а прорезите по ръцете показват, че жертвата неистово се е опитвала да се защити.
Заради виковете "Помощ" на улицата изскачат няколко човека от най-близкия бл. 60 и от търговските обекти.
Ресторантьорката Арми е сред първите, които се опитват да спрат обилното кръвотечение от корема и гърдите на Галина. Тя чува и кой е нападателя от самата жертва - Георги Бабата. Галина казва още две важни неща - че нападателят е затворник, който в момента е в отпуск. Името съобщава на полицаите от Второ РУП друг свидетел - Галин Димов, който държи близкото кафене "Тропикана". Той успява и да види нападателя, който побягва през парка.
Докато лекарите се борят за живота на надупчената безпощадно 27-годишна бургазлийка, полицаите проверяват първо две неща: коя е жертвата и кой е Георги Бабата.
Галина Георгиева се оказва майка на 4-годишно момченце от брака й с друг криминално проявен - Ивелин Цветков-Звездата.
Още докато е на 18 г., Звездата е отвлечен и бит  от хора на прохождащата по това време групировка на Митьо Очите. На 20 вече е опандизен, защото у него и авера му Диян Тончев са намерени близо 200 дози хероин. След това Звездата няколко пъти се оказва зад решетките, но междувременно се жени и за Галина. Живееха в този блок заедно, имаха две коли - шкода и ланча, но след като преди две години отново го прибраха в затвора, не сме го виждали, разказват съседи на Георгиева.
Цветков е намерен в квартирата, която е наел, след като е излязъл от затвора през май т.г. Абсолютно невъзможно е той да извърши убийство, въобще не е склонен към агресия, категорични са хора, които познават поведението му и от двете страни на решетките. Полицаите го прибират за разпит, но скоро след това става ясно, че извършителят трябва да се търси на друго място.
Профилът на назования от Галина Георги Бабата се оказва далеч по-интересен.
Роденият през октомври 1986 г. мъж учи до 9-и клас, след това се забърква в няколко кражби. Има 4 присъди, които се кумулират в една условна от година и един месец. Преди да изтече изпитателният срок обаче, Георги извършва много по-тежко престъпление - убийство. Жертвата е родната му баба, майка на неговия баща Борис.
Жената е умъртвена през декември 2008 г., а през април внукът вече е обитател на бургаския затвор. И става друг човек. Търпи наказанието при първоначален строг режим, който на 5 декември 2012 г. е променен на общ. След това за кратко време нещата се развиват благоприятно за него - започва да работи в стола, на 17 октомври 2014 г., след като е излежал около половината от присъдата си, е прехвърлен в общежитие "Строител".
В досието му се мъдрят куп награди - извънредна хранителна пратка, удължено свиждане, свиждане с близки за срок от 8 часа извън затвора, 2 денонощия домашен отпуск.
През юни 2015 г. безупречният затворник получава сериозен бонус - сформираната по Закона за изпълнение на наказанията комисия променя режима му в лек. Едно от предимствата е 2-дневен отпуск всеки месец.
На 3 юли Андонов за първи път използва екстрата. И само няколко часа по-късно прави издънка. Опитът за убийство на Галина му гарантира дълго оставане зад решетките, където очевидно Бабата е по-добър, отколкото навън.
Има огромна разлика между поведението в контролирана и свободна среда, този рязък преход може да крие рискове, опитва се да обясни двете "лица" на Георги специалист с дългогодишна практика в местата за лишаване от свобода.
Полицаите си дават сметка, че отличникът зад решетките може да им сервира и друга касапница навън, затова прилагат доста авангарден подход.
Три часа и половина след покушението над Галя от Областната дирекция на МВР съобщиха, че извършител е бившият съпруг. Текстът е толкова категоричен, че дори тези, които са чули името на Георги Бабата от устата на ранената жена, са разколебани.
"Констатирано е, че между двамата бивши съпрузи възникнало спречкване,
 като И. Ц. подгонил Г. Г. и застигайки я в района на парка в к-с „Славейков", започнал да й нанася безразборни удари с нож. След деянието 33 годишният бургазлия се укрил, изоставяйки жертвата си в безпомощно състояние. Жената е открита от случаен гражданин, който своевременно алармирал полицейските служители."
Докато електронните медии гръмват, че Ивелин Цветков– Звездата е злодеят от Бургас, криминалистите събират оперативни данни, за да локализират истинския извършител. Според запознати едно от първите места, където отиват, е затворническото общежитие "Строител" - Георги е прекарал там последните две години. И не грешат, защото получават съдействие от негови съкилийници. Неслучайно по време на съдебното заседание за мярката на Андонов прокурорът Мануел Манев настоя обвиняемият да не бъде връщан в "Строител", а пратен в следствения арест, тъй като има опасност да попречи на разследването, дори да извърши друго престъпление, и добави, че в общежитието има свидетел по делото. В неделя Георги Андонов не се връща след изтичането на отпуска му и е обявен за общодържавно издирване. Междувременно полицаите вече имат данни, че той смята да напусне страната.
"Разполагахме с потвърдена оперативна информация, че възнамерява да се укрие. Затова преценихме, че не трябва да оповестяваме неговото име, и в съобщението за инцидента бяха разпространени инициалите на бившия съпруг”, мотивира фалшивата версия шефът на ОДМВР Калоян Калоянов. Цветков е бил посветен в оперативната комбинация, но отказа да разкрие повече подробности.
Твърди, че не знае как бившата му се е запознала с килъра си. Андонов е изненадан от спецчасти в апартамент в Сливен, където се е скрил. Задържан без проблем, но арестът не е минал без т.нар. помощни средства, ако се съди по насиненото му лице.
В 19 часа в неделя от бургаската полиция оповестиха, че е заловен действителният извършител.
Според съобщението Андонов е направил пълни самопризнания. Не бих се изразил по този начин, нещата са доста по-сложни, каза пред "168 часа" адвокатът му Камен Кънев. Той се яви на заседанието за определяне на мярката на Георги като служебен защитник. Все още никой от близките на 28-годишния мъж не е потърсил контакт с него.
Георги заяви, че не знае телефон на близък човек, когото съдът да информира за наложения му арест. За нападението над Галина Георги запази мълчание в съдебната зала. Самият той още не може да си обясни как се е случило, бе лаконичен адвокатът му.