Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хоакин Гусман Лоера, известен като Ел Чапо, или Обществен враг номер едно на САЩ – "титла", с която преди него е бил удостоен единствено Ал Капоне, успя за втори път да се изплъзне от един от най-строго охраняваните затвори в Мексико - "Алтиплано" в рамките на 14 години. Бягствата му са като извадени от американски екшън - сложно замислени, екстремни и перфектно реализирани.
За да си върне свободата, легендарният наркобарон прибягва до редица хитрости, докато е зад решетките. Когато се организира първото му бягство през 2001 г., подчинените на 58-годишния Ел Чапо започват да му изпращат “скъпоценни” кифлички - изпечени с кюлчета злато вътре в тях.
По този начин Гусман постепенно събира достатъчно, за да подкупи надзирателите така че да може напълно безпрепятствано да си тръгне. Скрива се в количка с мръсното пране, което изнасят от килиите, и напуска затвора за цели 13 години. Въпреки че е с двадесетгодишна присъда.
Ел Чапо, наричан Дребосъка, заради ниския си ръст, ръководи най-големия мексикански наркокартел "Синалоа" от 90-те години на миналия век. Първия път, когато попада на топло през 1993 г., той остава в мексиканския затвор 8 години.
Второто му бягство обаче е организирано почти година откакто е в килията си. Така голямата гордост на мексиканските власти от 2014 г. - залавянето на най-издирвания беглец в света, се оказва прекалено мимолетна.
Огромни суми са обявени като награда за залавянето на Ел Чапо както при първото му бягство, така и в момента. Мексиканските власти обявиха, че дават 60 млн. песо (3,82 милиона долара), след като наркобаронът се изплъзна през тунел под затвора. През 2001 г. сумата беше дори по-висока - 5 млн. долара.
Тези цифри обаче ни най-малко не доближават огромното състояние, което Ел Чапо притежава. Според оценката на Forbes то е повече от милиард долара.
В разкошната си къща сред зелена природа Ел Чапо имал цели стаи, използвани като склад за кеш. След ареста му през 2014 г. в дома му са открити огромни количества пачки.
Наркобаронът притежавал и крайно екзотични "домашни любимци". Освен лъвовете и пантерите си, той притежавал и изключително рядък бял тигър в имението си.
Сред бойния си арсенал пък държал златни автомати и пистолети. Оръжията, намерени в дома му, били достатъчни за въоръжаване на малка армия.
Мексико разпространи видеозапис с бягството на Ел Чапо, осъществено на 11 юли. Минути преди да изчезне безследно, Гусман се разхожда между санитарния възел и леглото в килията си. В 20,52 ч за момент се скрива от камерите при душовете и оттогава потъва в неизвестност.
Едната от камерите е разположена на ъгъл извън килията, а другата - вътре и е насочена към душа, но според властите има две слепи точки, които защитават личното пространство на затворника.
Малко след бягството му е открит тунел, прокопан на 10-метрова дълбочина и дълъг 1,5 км. Другият му изход е в поле с царевични насаждения близо до затвора.
Вътре в него е изградена вентилация и осветление, а охраната е намерила и мотоциклет, за който се смята, че е бил използван, докато тунелът е бил прокопаван.
В сграда близо до затвора е имало легло и кухня и където вероятно живеел този, който е копаел тунела. Според изчисления, базирани на височината, широчината и дължината на тунела, изкопаната пръст би трябвало да може да напълни 379 камиона.
Вероятно копаенето е продължило почти през цялата година, в която Ел Чапо бил в затвора.

Как Ел Чапо печели покровителството на легендарен трафикант и бързо го измества, за построяването на първия подземен тунел за наркотици и още истории за топмафиота четете в новия брой на в. "168 часа".