Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво е талантът в спорта? Мнозина приемат атлетизма като дар от Бога. Бързината, силата, отскокът се приемат за вродени качества, които могат да бъдат подобрени само в ограничени параметри. Големите спортисти и техните треньори отдавна не робуват на подобни предразсъдъци. Те използват строго научен подход при изработване на стратегията си - за хранене, натоварване, възстановяване, психологическа настройка.
Най-актуалното име в българския баскетбол Александър Везенков не прави изключение. На пръв поглед той има всички предпоставки да се отпусне и да се наслади на едно вълнуващо лято.
19-годишният суперталант направи страхотен сезон с гръцкия "Арис",
подписа 4-годишен договор с испанския гранд "Барселона" на стойност 2 милиона долара и си осигури клауза за участие в драфта на НБА след година. Вместо да се изтегне блажено на плажа и да се размечтае за бляскава кариера и охолен живот, Алекс избра да прекара ваканцията си по съвсем различен начин. Тийнейджърът е планирал почивка от пет - да, пет дни. След това ще прекара цял месец в ултрамодерна лаборатория, където армия от учени ще се заеме със задачата да го превърне в играч от следващо поколение.
Институтът за спортни изследвания и превенция от контузии Peak Performance в Санта Барбара, Калифорния, отваря врати през 2006 г. Основан е от учения от Харвард проф. Маркъс Елиът, а в екипа влизат експерти по биомеханика, неврология, физиология и биохимия. Тестовете са всекидневни и засягат 5000 показателя - еластичност на ставите, мозъчни реакции при стрес и покой, хормонален баланс и т.н. Използват се най-съвременни дигитални технологии, високоскоростни 3D камери улавят всяко движение, а специален софтуер анализира спецификите на опорно-двигателния апарат. След това идва ролята на експертите - те изработват индивидуална програма, която коригира "биохимичните недостатъци". Основните цели са две - подобряване на атлетизма и предпазване от бъдещи контузии.
Този тренировъчен център от бъдещето има дългосрочен договор за сътрудничество с Националната баскетболна асоциация (НБА), а нейни клиенти са много
от големите звезди
През лабораторията са преминали и десетки от най-добрите американски волейболисти, бейзболисти, футболисти, плувци, лекоатлети. Цената е 2500 долара на седмица, което означава, че Везенков ще заплати 10 000 долара за избрания курс. Незначителна сума за състезател, устремен към върха и с годишна заплата в размер на 500 000 евро.
"Още докато следвах медицина в Харвард, интересът ми бе насочен към изграждането на елитни спортисти - обяснява Елиът. - Ако ще плащаш на някого стотици милиони долари за няколко години, е важно той да остане здрав, да е във върхова форма и да развива потенциала си. Преди 10 години никой не се интересуваше от научния подход в спорта, но ситуацията се промени драстично." Институтът разполага с база данни на почти половината баскетболисти в НБА, а поръчките растат главоломно.
Макар че непосредственото бъдеще на Везенков е свързано с "Барса", трансферът му отвъд океана изглежда въпрос на време. Специалистите в САЩ следят изкъсо развитието му още от юношеските години и го сравняват с Дирк Новицки - и като физически показатели, и като поведение на полето. 211-сантиметровият 37-годишен германец навъртя 18 сезона в лигата на извънземните, като стана шампион и бе избран за най-полезен баскетболист.
А "Барселона" е като
ракетна площадка към НБА
Братята Пау и Марк Гасол са юноши на каталунския клуб, а с червено-синия екип играха Андерсон Варежао, Рики Рубио, Шарунас Ясикевичус.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".