Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вторият игрален филм на режисьора Ивайло Христов "Каръци" се върна с голямата награда от 37-ото издание на Московския кинофестивал "Златен Свети Георги". При връчването на наградите в кино "Россия" той е изключително изненадан, чуди се как да хване златната статуетка и се усмихва.
Дни след като се е върнал в България, Христов разказва пред в. "168 часа" за преживяването, за реакцията на московската публика и за правенето на филма.
По време на награждаването Христов шеговито казва: “Бързам да се прибера, да пиша нов сценарий за Московския фестивал”.
В действителност обаче режисьорът и сценарист планира кратка творческа пауза и изобщо не предвижда нови проекти в близките месеци.
Лентата, която стана фаворит в Русия, разказва за живота на няколко тийнейджъри в малък град, които са "неудачници", но се борят да успея.
Призовете, които получи на кинофестивала, са Гран при, наградата на критиката и наградата на кинолюбителите. В главната роля е Ованес Торосян. Заедно с него играят Елена Телбис, Деян Донков и Пламен Димов. Филмът ще бъде пуснат по кината у нас вероятно наесен - през октомври или ноември. Преди това Ивайло Христов е пестелив в разказите си за това какво ще видят зрителите.
- Проф. Христов, как премина представянето на филма "Каръци" в Москва?
- Съдейки по наградите, премина много добре. По време на прожекцията това, което се случи, за мен беше неочаквано. Видях за първи път филма пред публика.
Имаше страшно много реакции, аплаузи и дори накрая, като свърши филмът, ръкопляскането продължи по време на целите надписи. Лампите светнаха, а аплаузите продължиха.
Няма да крия, преди прожекцията бях със свито сърце. Не знаех какво ще се случи. Слава богу, приеха филма много добре.
- Как руската публика разбра филма и тематиката, която й поднесохте?
- Едно от заглавията, които излязоха в руската преса, беше, че лузърите в България много приличат на лузърите в Русия. Защото "каръци" беше преведено като "лузъри".
- Вярно ли е това според вас?
- Не съм живял в Русия, нямам наблюдение върху техните лузъри. Явно авторът на статията смята така.
- Как подбрахте актьорите във филма?
- Подборът на актьорите беше много лесен, защото, докато пишех сценария, знаех горе-долу с кого ще работя.
Аз написах сценария именно за тях. Артистите дори са със собствените си имена във филма. С изключение на Ованес Торосян, когото написах като Коко, за да направя и него българин.
- Как се роди идеята за този филм?
- Всичките си сценарии пиша по случка, която реално се е случила в живота ми. От нея започва да нараства филм. Започвам да си следя героите, те да имат собствен живот. И този филм е написан така, но няма да кажа каква е конкретната случка.

На какво учи студентите си Ивайло Христов, ще участва ли филмът "Каръци" на други международни фестивали и още истории за създаването на хитовата лента четете в новия брой на в. "168 часа".