Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вероятният убиец на 16-годишния Георги Игнатов, който бе заснет от видеокамери близо до местопрестъплението, не е от криминалния контингент, нито е познат на полицията като футболен хулиган.
В сектор "Видеонаблюдение" в СДВР вече са постъпили над 70 сигнала от граждани, но самоличността на момчето, което бяга близо до метростанция "Васил Левски" и БНР, прибирайки нещо в задния си джоб, все още не е установена.
В сектора са прегледани множество записи както от полицейските камери, така и от тези на столичната община. В крайна сметка обаче уличаващото видео идва от частно записващо устройство. Именно затова и качеството е толкова ниско,  че лицето на младежа не може да бъде различено.
Въпросът дали момчето, което се държи съмнително във времето около сирената в памет на Христо Ботев на 2 юни, ще бъде разпознато, продължава да тревожи както полицията, така и обществото. Проучване на в. "168 часа" показва, че в почти всички случаи, когато има заснет извършител на престъпление, колкото и да е трудно установяването на самоличността му, той в крайна сметка бива залавян.
"Над 80% от заснетите престъпници през последните 5 години са били залавяни", заявява началникът на група "Видеоконтрол" в СДВР Венцислав Драганов.
Един от най-нашумелите подобни случаи в последните години е инцидентът пред дискотека "Соло". На 18 април 2009 г. на ул. "Позитано" в столицата смъртоносно бяха намушкани 21-годишният Кирил Въжаров и 24-годишният Васил Александров.
Третото момче от тяхната компания Кирил Димитров беше тежко ранено и станало единственият свидетел на убийството на двамата си приятели. Той обаче не успява да разпознае нападателя и до разкриване на престъплението се стига именно благодарение на запис.
Видеокамери, разположени край дискотеката, запечатват номера на таксито, на което се качва убиецът.
На друг запис, направен по време на инцидента, пък се вижда човек с бяла риза. Така се стига до залавянето на 24-годишния Илиян Тодоров. След първоначалния му арест обаче, докато е в ход делото, Тодоров успява да се укрие и да избяга от властите.
Пуска дори видеообръщения, докато е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. В този случай камерите успяха да помогнат за установяването на извършителя, но съдебната ни система се оказа безсилна, за да наложи наказанието на убиеца.
Друг подобен случай, в който благодарение на камери се стига до разкриване на тежко криминално деяние, е убийството на 23-годишната Вероника
До разкриването на жестокото престъпление се стигна благодарение на запис от камера до магазин за хранителни стоки.
Вечерта на 28 февруари тази година 40-годишният Илиян Здравков отива до Велико Търново, за да си търси работа като строител. Тогава забелязва Вероника на гарата. Проследява я и я удря със сатър.
Убива я още с първия удар. Грабва чантата й и бяга, като впоследствие изхвърля всичките вещи, които е взел от нея.
Мъжът е разпознат по запис от камера до магазин за хранителни стоки до жп гарата. На него се вижда как Здравков стои зад Вероника, която си купува кафе, и я наблюдава.
Илиян Здравков е от ромски произход. Преди около година е излязъл от затвора, след като е бил осъден за грабеж. На разпита той прави пълни самопризнания, а впоследствие при възстановка показва как е извършено престъплението.

Кои са другите убийци, разпознати благодарение на записи, както и още за видеонаблюдението у нас и по света четете в новия брой на в. "168 часа".