Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на оръжейната фирма, която изпробвала гранатомети в Анево по време на взрива покосил трима американци и двама българи на 6 юни, заплашвал чиновници и техните семейства. Именно по този начин се сдобивал с разрешителни за търговия с боеприпаси, съобщават за в. "168 часа" военни експерти.
Фирмата собственик "Алгънс" ЕООД е регистрирана през 2008 г. Лицензът си за търговия с оръжия получава през 2013 г.
Собственик и управител на дружеството е скандалният Александър Любомиров Димитров, за когото стана ясно, че
се придвижвал с луксозно мазерати и е бил съдружник на Боян Петракиев-Барона
Фирмата му търгувала с продукция на "Арсенал" и ВМЗ-Сопот, която изнася за страни от Азия и Африка.
Откакто гранатата се взриви, Димитров е неоткриваем. Няма го в нито един от офисите, посочени в компаниите, на които е собственик или управител, а те никак не са малко - общо 14 на брой. Екип на "168 часа" потърси Димитров не само на тези места, но и в офиса на бившия му съдружник Барона.
Оказа се обаче, че на този адрес не ходел нито един от двамата. Жилището, което се намира на последните два етажа от небезизвестния "генералски блок" в "Лозенец", в момента се ползва от дъщерята на Боян Петракиев, информират съседи.
Компанията на Александър Димитров "Алгънс" ЕООД стана известна още през 2012 г. с искането си да ползва производствената складова база "Бършен" край Сливен за утилизация на боеприпаси.
Оказа се, че
базата е получила разрешение от екоминистерството,
но срещу проекта се обявиха общината и две местни сдружения. Те се аргументираха, че предприятието крие риск, тъй като ще е в близост до голяма петролна база и ТЕЦ. В крайна сметка проектът бе стопиран.
Името му се свързва и с още един зловещ инцидент. Друга негова фира - "Алма-Д" ЕООД, изнасяла боеприпаси от Челопечене. Взривът там през 2008 г. е една от най-тежките експлозии в близкото ни минало. Разследването се проточи безкрайно, но подозрението, че взривът е умишлен и има за цел да прикрие злоупотребите във военните складове така и не беше разсеяно.
Новата трагедия, в която пострадаха и чужди граждани, също навява съмнения за нередности.
"Според мен може да се предполага, че с документите на оръжието е имало някаква подмяна - казва Тодор Воденов от КТ "Подкрепа" с ресор отбрана. - Собственикът Димитров не се ползва с много добро име в това отношение, и честно казано, допускам, че може да има нещо нередно в документацията.
Още повече че точно той беше един от хората, които бяха замесени и при инцидента в Челопечене. От 2008 г. там тече едно безкрайно разследване. Връзките му с различни фигури от сенчестия бизнес също са известни. Затова очевидно няма сила, която да преустанови тези практики. От друга страна, чувал съм често хората, които участват в регулаторната комисия, която издава разрешителните за търговия с оръжие, да бъдат заплашвани. Както самите те, така и семействата им. Така че за мен тяхното поведение е разбираемо."

Пълният текст, както и защо мафията у нас неизменно се проваля при стрелба с гранатомет,  четете в печатното издание на в. "168 часа"