Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проект на архитекта Николай Йотов може да извади за милиони туристи потопения на дъното на язовир "Копринка" древен тракийски град Севтополис. Съоръжението ще бъде изключително точен макет на града в мащаб 1 към 10.
Той ще бъде на 4-10 метра под повърхността на язовира, закрепен за специален понтон, на който ще има медицински пункт, кафене, тоалетни и магазин за сувенири. Оттам туристите ще разглеждат древния град през прозрачни модули в понтона.
В средата му ще
има отвор (басейн),
от който макетът може да се разглежда под вода. Минусът на проекта на архитект Николай Йотов е, че за туристите реално ще бъде изложено копие на останките от древния град.
Големият плюс обаче е, че съоръжението е атрактивно, ще позволи развиване и на водолазен и шнорхелинг спорт на мястото и може да се реализира за сума между 4 и 5 милиона лева.
За сравнение проектът на архитект Жеко Тилев, който предвижда построяването на язовирна стена около древния град, намиращ се на 20-30 метра под повърхността (вижте илюстрацията), ще струва между 50 и 200 милиона лева - огромна сума, която поставя под силно съмнение реализирането на идеята. Точно финансирането е причина за момента
този проект да
бъде замразен,
въпреки че авторът го дарява безвъзмездно на общината в Казанлък.
Достъпната и атрактивна идея на Николай Йотов се подкрепя от общината в Казанлък и от кмета г-жа Галина Стоянова. На 7 юни тя ще представи проекта на президента Росен Плевнелиев, който ще бъде в Казанлък за празника на розата. Читателите на в. "168 часа" имат шанса
първи да видят скиците
на съоръженията
и светлинното нощно шоу, което също ще се прави на място.
"Идеята ни е понтонът да се сглоби от специален материал, разработен за американската армия, който може да издържи много дълги години експлоатация - разказва архитект Йотов. -
Капацитетът му ще бъде
за 250 зрители, а площта-
20 на 30 метра.
Макетът на древния Севтополис ще бъде под него, като допълнително ще се уточни на каква точно дълбочина, в зависимост от видимостта на водата, като най-вероятно ще бъде на 4-6 метра под понтона. Сигурно ще се наложи контурите му да бъдат осветени и денем, за да се виждат по-лесно от повърхността.
Предвидили сме по средата му голям отвор (10/10 метра), през който да влизат туристи с шнорхели и маски, за да разглеждат макета отгоре, но на тази достъпна дълбочина ще могат да се гмуркат и водолази, за да го гледат отблизо, което
ще го превърне донякъде
и във водна атракция
През целия ден на определени часове туристите ще бъдат извозвани до понтона и обратно с лодки, като идеята ни е по-късно малките плавателни съдове да бъдат заменени с голям, древен, дървен кораб, копие на "Арго".
Проектът на Николай Йотов, който е автор на спектакъла "Легенди от Аланджа", спечелил вече 350 000 лева приходи от туристи, както и на актракциона "Подземният град", който в момента се работи в Бургас, е понтонът в язовир "Копринка" да привлича туристи и с вечерно шоу.
"Нощният спектакъл ще започне с пулсиращ лазерен лъч, който пада от небето върху мегалита "Вратата на слънцето" - обяснява арх. Йотов. - Оттам се спускат лъчи с различен цвят към 4 големи тракийски могили в Долината на царете - Казанлъшка гробница, Светицата, Оструша, Голямата Косматка. Те пък изпращат лъчите си нагоре, за да се пресекат на височина до 1-2 километра, за да не пречим на въздушния трафик. След това
от "Вратата на слънцето" лъчът се насочва към
язовир "Копринка",
към който има пряка видимост, и запалва там воден екран, който е срещу понтона над древния Севтополис. Екранът се прави със специални помпи, които през дозатори изхвърлят водата на тънки струйки. Получава се екран с радиус 18-20 метра, а самата технология позволява върху него да се излъчват филми с много високо качество. Ще излъчваме 3D анимация, при която камерата ще се движи по улиците на тракийския град. Ще има възстановки на различни събития - например Севт приема пратеници от Аполония и Месемврия, или пък ще покажем орфистки ритуали в храма на Дионисий в Севтополис.
Накрая, след като приключи излъчването на филма върху водната стена,
лазерният лъч от язовир "Копринка" ще се връща обратно върху мегалита "Вратата на слънцето" и оттам пък към небето, където ще угасва. Като един вид наше послание към Космоса.
Всеки детайл по проекта ще бъде консултиран с най-добрите специалисти - историци и археолози, за да не допуснем бутафория и груби отклонения от историческата истина. Целта ни е да да дадем възможност на хората да преживеят емоции от древността."
Нощният спектакъл според проекта ще продължава 30 минути, а лазерните лъчи ще могат да се гледат в цялата долина. Архитект Йотов обаче има и втора част на проекта - върху общинска земя срещу понтона над Севтополис
да бъде построен малък комплекс, който да включва точни копия на сгради
от тракийския град. Идеята е по този начин да се изгради от дялан камък и дърво фрагмент на древния Севтополис, който да бъде ограден от крепостна стена и кули.
"Много бихме искали
там да има комплекс
за научна дейност,
за да се превърне това място в център на тракийската наука и култура - казва Николай Йотов. - Комплексът ще завършва с пристан, от който корабът ще вози туристите към понтона навътре в "Копринка", а в полето зад сградите могат да се направят и хиподрум за конни надбягвания и дори малък амфитеатър".
Проектът на арх. Йотов, след като бъде представен на президента Плевнелиев на 7 юни, ще бъде обсъждан и на международна траколожка конференция на 28 август, а може би и
на изнесено
заседание на
Министерския съвет
през септември по
туристически тем.
"Смятаме, че инвестицията между 4 и 5 милиона лева за понтона, копието на древния Севтополис под него, нощното лазерно шоу в долината и прожекцията на филм върху водния екран в язовир "Копринка" ще се изплати за около 5 години от туристите и след това ще носи средства на Казанлък, които са им толкова нужни за култура", уверен е архитект Йотов.

Как след като е открит през 1948 г. древният тракийски град е потопен четете в печатното издание на в. "168 часа"

ЕКИП: Архитект Николай Йотов и синът му - режисьорът Иван Йотов, показват проекта.

СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ЕКИП: Архитект Николай Йотов и синът му - режисьорът Иван Йотов, показват проекта. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ