Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Васев
Павел Васев

Пореден скандал и недоволство провокира последната сесия на Националния филмо център (НФЦ). Павел Васев издаде заповед за финансирането на класираните филми - реши да има повече пари за игралните ленти за сметка на дебютните.
"Спасителят в прахта" е класиралият се на първо място филм на Павел Веснаков, но въпреки това няма да получи субсидирането от филмовия център. Режисьорът спечели редица награди с късометражните си ленти, като една от най-престижните е за 30-минутния "Чест", награден на най-реномирания фестивал в Клемон Феран.
Веснаков решава, че е време да направи "голям филм", и изпълнява всички изисквания на НФЦ, за да се включи в състезанието за финансиране за дебют.
Художествената комисия начело с проф. Вера Найденова класира филма с най-висока оценка от 526 точки.
До последно Веснаков
е с очакването, че
ще има възможност
да реализира филма си,
но внезапното решение на директора на филмовия център променя плановете. Въпреки това младият режисьор няма да стопира сесията на НФЦ, завеждайки възражение в съда.
Режисьорът смята, че в НФЦ през последните години се генерират твърде много скандали.
"Винаги се появяват хора, които се оплакват и недоволстват - казва Павел. - В нашия случай разликата е, че ние не сме класирани на четвърто или пето място, а на първо.
Печелим сесията
и въпреки това ни отказват финансиране
Искаме да се създаде дебат." В категорията "Пълнометражен игрален филм" са класирани четири вместо три филма - "Рибена кост" (реж. Драгомир Шолев), "Житие" (реж. Красимир Кръстев), "Вълците идат" (реж. Костадин Бонев) и "Възвишение" (реж. Виктор Божинов).
Продуцентите на проекта "Мувименто" са категорични, че решението не е справедливо.
"Мотивът да не бъде подкрепен победителят е еднолично решение на директора на НФЦ да ореже тази категория за сметка на игралните проекти на режисьори и продуценти с филмография зад гърба си - заявиха от екипа на проекта. - Там филмовият център ще подкрепи не три, а цели четири филма и по този начин средства за дебют в игралното кино не остават.
А по закон НФЦ има ангажимент да подкрепя не само игрални филми"
Опитват се да разберат каква е причината за отказа на финансирането, но не успяват.
"Все пак сме положили доста усилия. Сценария ни отне около година, платили сме такса от 460 лв., за да ни допуснат до състезание, както и останалите кандидати. Изведнъж някой решава, че категорията няма да бъде подкрепена", казва режисьорът.
Самият Павел Васев обяви публично с отворено писмо позицията си и аргументира решението си. - "На сесията на 25 май за отпускане на държавна помощ за игрални филми Националната художествена комисия (НХК) представи в НФЦ протокол с резултатите от проведения конкурс. В неговата заключителна част са описани онези проекти, които са получили над 70 на сто от максималния брой точки от обобщената оценъчна карта, и същите са предложени за държавно финансиране - обяснява Васев. - В случая това са 38 проекта, които НХК предлага за държавна подкрепа. Това се нарича "мат в един ход".
В закона ясно е определено, че НХК ледва да класира, а не просто автоматично
да подреди кандидатите"


Повече за решението и аргументите на директора, както и за позицията на режисьора четете в интервютата с тях в печатното издание на в. "168 часа"

 

Павел Веснаков
Павел Веснаков