Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Постановките, които ще си разделят аскеерите тази година са "Каквато ти ме искаш", "Антигона" и "Къщата на гнева", категорични са в театралните среди.
Това са безспорните фаворити тази година и всяка от тях ще донесе по минимум една награда на създателите си и актьорския състав.
Вероятният победител в категорията водеща мъжка роля е Христо Петков за ролята на Мъж в пиесата "Разбиване" от Нийл Лабют. Постановката, която може да му донесе наградата, е на Стайко Мурджев и е копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" - Хасково.
Той среща сериозна конкуренция в лицето на Стефан Мавродиев, безспорен кандидат за награда в поне една от двете категории, в които е номиниран - водеща и поддържаща мъжка роля. Срещу Христо Петков той се състезава с ролята си на Анри в "Чинечита" от Тиери Дебру. Третият претендент е Герасим Георгиев - Геро - Пони в "Семеен албум" от Малин Кръстев.
Миналата година Ивайло Христов, който получи приза в тази категория, отказа да приеме отличието в знак на протест срещу отношението към културата и духовността в държавата. А именно той е един от създателите на Аскеерите.
Предположенията за водеща женска роля тази година отвеждат към Снежина Петрова, като Непознатата в "Каквато ти ме искаш". Другите две номинирани в категорията са Анастасия Лютова за ролята на Жената в "Разбиване" и Илка Зафирова - Госпожа Клайн в едноименната пиеса.
Една от най-оспорваните категории тази година е за изгряваща звезда, смятат в театралните среди. Все пак като най-вероятен победител се спряга Дария Симеонова за ролята на Хор в постановката на Иван Добчев "Антигона" от Жан Ануи. Другите двама претенденти, които също имат големи шансове, са Дамян Тенев за ролята на Джон в "Разбиване" от Нийл Лабют и Радина Думанян - Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул.
За поддържаща мъжка роля най-вероятно Аскеерът  ще отиде при Стефан Мавродиев, който се отличава с ролята на Гърти в постановката на Ивайло Христов "Кривите огледала" по Дейвид Линдзи-Абер. За "поддържаща мъжка роля" се борят още Вежен Велчовски като Гиги в "Момо" и Стоян Младенов за ролята на Малволио в "Дванадесетата нощ".
Мария Кавърджикова е фаворитът за поддържаща женска роля за Лелята в "Солунските съзакльтници" от Георги Данаилов, макар че коментарите относно тази евентуална победа са противоречиви. Взема се предвид сложността на ролята, както и безупречното й изпълнение. За същата постановка "Икар" за второстепенна роля получи Юлиан Вергов.
В тази категория претендентките са общо осем,  като пет от тях са със споделена номинация. Това са Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Жана Рашева за ролята на Понсия, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас и Яна Кузова за ролята на Амелиа в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева. Третата номинация е за Василена Атанасова - Паула в "Госпожа Клайн".
Чавдар Гюзелев почти със сигурност ще грабне "Аскеер" за сценография, заедно с Иван Москов за "Каквато ти ме искаш". В тази категория са номинирани също Мариета Голомехова за "Момо" и Петьо Начев за "Чиста къща".
"Къщата на гнева" най-вероятно ще донесе статуетка на Диана Добрева за костюмография. С нея ще се състезават Мариета Голомехова за "Момо" и Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш".
Христо Намлиев има най-голям шанс  за победа в категория "Театрална музика" за "Антигона". Той вече грабна "Икар" за същата постановка. Срещу него застават Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш" и Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул.
Теди Москов със сигурност ще си тръгне с поне един "Аскеер" след церемонията на 24 май, твърдят театралите. Въпросът обаче е в коя категория. Той има еднакво големи шансове както за режисура, така и за най-добро представление с "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, поставена в Народния театър "Иван Вазов". Постановката вече спечели "Икар 2015" за най-добър спектакъл. Тя беше отличена и за сценографската среда.
Миналата година Москов беше удостоен със статуетката за режисурата на "Професия Лъжец" от Сергей Кършигоров във варненския куклен театър.

Кои са най-вероятните победители в категориите режисура, най-добра постановка и съвременна българска пиеса четете в новия брой на в. "168 часа".