Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Попитали радио "Ереван": Може ли мафиот, който краде милиарди от държавата, да бъде едновременно и агент на тайните й служби?
Може, разбира се - отговорило радиото, - но само в България.
Звучи като виц от 90-те, но всъщност е актуална реалност. Пасаж от трудовата книжка на най-големия контрабандист на цигари у нас Николай Паскала, който се оказа и "шпионин" на службите.
Същият човек, чиито тирове преминават като призраци през ГКПП Капитан Андреево с любезното съдействие на митнически и гранични служители и с още по-любезното бездействие на ДАНС и ГДБОП.
Същият човек, който на месец вкарва в страната по 17 тира с контрабандни цигари на стойност над 130 милиона лева, като само от неплатени мита и ДДС ощетява бюджета с повече от 30 милиона лева и прави митничарите мафиоти с по 100 хиляди лева по-богати с всеки пропуснат камион.
А ако се вярва на всички експерти и бивши служители на контраразузнаването и агенция "Митници", Паскала върти тези схеми още от зората на демокрацията и през всичките тези години на преход трябва вече да е натрупал загуби за държавата на стойност милиарди левове.
Как е възможно в същото време този контрабандист да е бил дори и за кратко време или все още да е агент на службите?
Нормално ли е това, или зад секретната му връзка се крие един "чадър" върху престъпния му бизнес, който държавата е опънала нечистоплътно над главата му? По същия начин, по който навремето антимафиотите от ГДБОП пазеха колегата му Константин Димитров-Самоковеца и приятелите му с фиктивното групово дело "Киви", при положение че вземаха заплати, за да ги арестуват и вкарат в затвора.
Навсякъде по света има вероятно стотици хиляди мафиоти, които тайно работят за службите. Това обаче се случва по строго определени правила и ангажименти от страна на агента. Едното от тях е да не извършва тежки престъпления, а най-важното е да бъде полезен на службата, за която работи, и респективно на държавата.
Обикновено благодарение на тези хора се задържат десетки, а може и стотици гангстери, разкриват се тежки престъпления, конфискуват се кораби, камиони, тонове наркотици и милиони долари и евро от престъпен бизнес.
Така агентът може и да е извършил някои леки престъпления, за да поддържа реален имиджа си на мафиот, но в крайна сметка е нанесъл изключително тежък удар на гангстерската организация и е бил реално полезен за държавата.
Интересно каква точно безценна информация трябва да е подал на службите Паскал, от която държавата да е спечелила повече от милиардите натрупани загуби от контрабандния му бизнес с цигари? Интересно е също така как е вербуван димитровградският стратег - може би на "идейно-патриотична основа" или пък му се плаща за всяко донесение? Ако се окаже, че службата го е и осигурявала в същото време, това ще е върхът на комфорта...
Но най-любопитно, разбира се, е какво точно е донасял Паскал на водещия си офицер? Ако търсим някаква логика, той би трябвало да е подавал информация или срещу свои конкуренти, или пък срещу свои съдружници в бизнеса с незаконен трафик на стоки.
Да, но през тези години не сме забелязали някой от тях да е бил "ударен" от държавата, а бизнесът му - прекъснат. Веднага се сещам за още двама души от неговия ранг - Самоковеца и Доктора, които получиха наистина много тежки присъди, но не от държавното правосъдие, а от частния, светкавичен съд на мафията.
Така че не искам да се изказвам предварително, но някак съм убеден, че секретното сътрудничество на държавата с Паскала е дълбоко нечистоплътно и не е донесло нищо полезно за страната.
Убеден съм, че с "държавен чадър" в близкото минало, а и в настоящето се ползват още много фигури като Паскала. Затова трябва да се направи сериозна ревизия на агентурния апарат, да се преустанови държавната защита на мафиоти, а от уличените служители да се потърси сериозна отговорност.
Дали обаче това ще се случи наистина, зависи само от едно - до колко високо са стигали отчисленията в схемата на Паскала...